Τριμερής καταδίκη της Τουρκικής προκλητικότητας

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο  και την εισβολή της στην Συρία , καταδίκασαν στην τριμερή συνάντηση τους οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Mohamed Ahmed Zaki και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης συμμετείχαν στην 3η Τριμερή Συνάντηση Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Οι Υπουργοί εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τόνισαν την κοινή τους βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Οι τρεις χώρες διεξάγουν σήμερα συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν και να εντείνουν την αυξανόμενη δυναμική, αλλά και να διερευνήσουν περαιτέρω και αναπτύξουν νέες πτυχές στην αμυντική τους συνεργασία.

Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Κοινός στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων των χωρών μας σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων.

Ως επιστέγασμα της συνάντησης και απτό παράδειγμα της ισχυρής θέλησης για ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος , της Κύπρου και της Αιγύπτου, οι τρεις Υπουργοί μεταβαίνουν στην Κρήτη για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της κοινής άσκησης «Μέδουσα», που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μέσα στο 2019.