Περιφέρεια ΑΜΘ για τη Γέφυρα: Η άμεση ανταπόκριση της προηγούμενης κυβέρνησης ήρθε μετά από 4 μήνες!

Ανακοίνωση – απάντηση της διοίκησης της Περιφέρειας στις δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου περί μικροκομματικών παιχνιδιών

Tην αντίδραση της Περιφέρειας ΑΜΘ προκάλεσαν οι δηλώσεις της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου, σχετικά με τα όσα έγιναν και δεν έγιναν μετά την πτώση της γέφυρας στο παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας. Η κ. Ελευθεριάδου στην ανακοίνωση της ασκήσει δριμύτατη κριτική τόσο στην πρώην διοίκηση του Δήμου Καβάλας όσο και στην Περιφέρεια κάνοντας λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδι. Στην απάντηση της η Περιφέρεια χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές ανυπόστατες, παρουσιάζοντας όλες τις ενέργειες και τις επαφές του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με το Υπουργείο και την Εγνατία ΑΕ, ενώ επισημαίνει ότι ο Χρήστος Μέτιος «βγήκε» μπροστά στο πρόβλημα και ανέλαβε ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του θέματος

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ

«Ανυπόστατες δηλώσεις για το θέμα της γέφυρας της Καβάλας»

«Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για το θέμα της πεσμένης γέφυρας στην πόλη της Καβάλας, γνωστοποιούμε τα παρακάτω γεγονότα, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

  • Στις 9 Νοεμβρίου 2018 έλαβε χώρα το δυσάρεστο γεγονός της πτώσης της γέφυρας, στην πόλη της Καβάλας.
  • Στις 15 Νοεμβρίου 2018, μόλις μια εβδομάδα μετά το συμβάν, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, απέστειλε αίτημα προς την «Εγνατία Οδός ΑΕ» (Αρ. Πρωτ. 4955/15-11-18) για την διενέργεια μελετών στατικής επάρκειας και αποκατάστασης της γέφυρας.
  • Στις 21 Νοεμβρίου 2018 ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ με επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη (Αρ. Πρωτ. 5069/22-11-18) ζήτησε την παρέμβασή του στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», ώστε να υλοποιηθούν οι μελέτες το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Στις 22 Μαρτίου 2019 απάντησε στο αίτημα μας η «Εγνατία Οδός ΑΕ» ότι δέχεται να αναλάβει την εκπόνηση των μελετών (Αρ. Πρωτ. 70386/22-03-19), δυστυχώς με καθυστέρηση 4 μηνών. Αυτή προφανώς ήταν η άμεση ανταπόκριση από πλευράς προηγούμενης κυβέρνησης που περιγράφει η Βουλευτής Καβάλας Ελευθεριάδου.
  • Στις 29 Μαρτίου 2019, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου «Μελέτη Αποκατάστασης Γέφυρας Παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας» από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης με αριθμό πράξης «Μ.Π 03100000» συνολικής αξίας 831.080 ευρώ.
  • Στις 18 Απριλίου 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την Αρ. 40/2019 απόφασή του ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης.
  • Στις 4 Ιουλίου 2019 ήρθε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύναψης της προγραμματικής σύμβασης (Αρ. Πρωτ: 37267/04-07-19), η οποία είναι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και της «Εγνατία Οδός ΑΕ».
  • Στις 5 Ιουλίου 2019 (Αρ. Πρωτ: 2663/05-07-19) καλέσαμε την «Εγνατία Οδός ΑΕ» για την υπογραφή της σύμβασης.
  • Η τότε διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» δήλωσε αδυναμία υπογραφής, λόγω των Βουλευτικών εκλογών. Νέα διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» ορίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.
  • Στις 3 Οκτωβρίου 2019, αμέσως μετά τον ορισμό της νέας διοίκησης, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και της «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Όπως εξάγεται από όλα τα παραπάνω δεν υπήρξε από πλευράς Περιφέρειας καμία κωλυσιεργία ή καθυστέρηση.

Με βάση τα προαναφερόμενα, δίνεται συγχρόνως και μια απάντηση σε εκείνους που επιχείρησαν να σχολιάσουν αρνητικά και κακοπροαίρετα την όλη στάση του Περιφερειάρχη στο γνωστό θέμα της πτώσης της γέφυρας στην πόλη της Καβάλας.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, «βγήκε» μπροστά στο πρόβλημα και δεν δίστασε ούτε μία στιγμή να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του θέματος. Δεν επέλεξε να κρυφτεί στις ανέξοδες και ανώφελες συζητήσεις, που έκαναν κάποιοι για το ποιος είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα της γέφυρας, χωρίς να δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα. Καλό θα είναι λοιπόν ορισμένοι να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες αναφορές τους στο συγκεκριμένο ζήτημα».