Τάνια Ελευθεριάδου: Δώρο της Κυβέρνησης σε όσους έχουν διαπράξει απιστία σε βάρος του ελληνικού λαού

Η ομιλία της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης – Απάντηση σε Μακάριο Λαζαρίδη για την προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη βία

Για μία ακόμα κυβίστηση στο θέμα των ποινικών κωδίκων έκανε λόγο η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αφού αναφέρθηκε στην υιοθέτηση των αλλαγών του ΣΥΡΙΖΑ από την παρούσα κυβέρνηση, τόνισε ότι οι πραγματικοί λόγοι «που βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι δύο ρυθμίσεις: Το να προστατέψετε όσους έχουν διαπράξει ή θα διαπράξουν απιστία εις βάρος του ελληνικού λαού και το να αποδεσμεύσετε τις περιουσίες κυρίως επιχειρηματιών, των οποίων τις περιουσίες έχει δεσμεύσει η Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη ρύθμιση αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για σοβαρά εγκλήματα που έχουν παγώσει με εισαγγελική εντολή, διότι αποτελούν εγκληματικό προϊόν και πλέον, μετά από δεκαοκτώ μήνες θα πρέπει να επιστραφούν στους κατόχους τους, ανεξαρτήτως εάν αυτοί αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις.

Τέλος, απαντώντας στον κ. Λαζαρίδη σχετικά με την προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την βία, η κ. Ελευθεριάδου ζήτησε να τοποθετηθεί για το μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας και προσωπικό φίλο του βουλευτή, που καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση, για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων. «Από αυτό αποδεικνύεται ποιος προκαλεί βία και ποιος όχι» κατέληξε.




Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Τάνιας Ελευθεριάδου στη Βουλή

«Το Δίκαιο πρέπει όντως να απηχεί τα συναισθήματα της κοινής γνώμης, να έρχεται σε ισορροπία με το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών»

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι θα έσκιζε τους κώδικες που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιφύλαξε ευνοϊκή μεταχείριση σε ποινές και αποφυλακίσεις με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της αποφυλάκισης του επιχειρηματία Φλώρου που τυχαία αποφυλακίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές,  για λόγο βέβαια άσχετο με την αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων. Και όμως, δεν αλλάζετε τίποτα με τη σημερινή αναθεώρηση. Και συγκεκριμένα, δεν αλλάζετε τίποτα στο θέμα των απολύσεων υφ’ όρους καταδικασμένων για σοβαρά αδικήματα, καθώς και των αποσυμφορητικών νόμων που δαιμονοποιήσατε συστηματικά και εσκεμμένα προεκλογικά.

Μαζί, λοιπόν, με το προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόσα άλλα, κάνετε σήμερα ακόμα μία κυβίστηση στο θέμα των Κωδίκων. Κατεβάζετε και αυτή την προεκλογική σας σημαία κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Εμάς, βέβαια, αυτό μας ικανοποιεί καθώς γίνεται αποδεκτό ότι η ψήφιση των Κωδίκων που έφερε και ψήφισε ουσιαστικά μόνος του ΣΥΡΙΖΑ στις 01/07/2019 είναι ορθή επί της ουσίας και η μόνη κριτική που γίνεται από τη Νέα Δημοκρατία είναι επί της διαδικασίας ως αν έπρεπε να σταματήσει η Κυβέρνηση το έργο της, επειδή ήταν προεκλογική περίοδος.  Επί της διαδικασίας βέβαια η Νέα Δημοκρατία δεν θα πρέπει να μιλάει, γιατί τους μόλις τέσσερις μήνες που κυβερνάει έχει καταπατήσει κάθε κοινοβουλευτικό κανόνα που αφορά τη διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ακριβώς προς ψήφιση το κείμενο της Νομοπαρασκευαστικής  Επιτροπής, παρά το ότι ενδεχομένως να διαφωνούσαμε σε κάποια ζητήματα. Σεβαστήκαμε το επιστημονικό έργο και αποτέλεσμα της υπερκομματικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.  Εσείς τώρα τι κάνετε; Αφήσατε την ίδια Επιτροπή με κάποιες προσθήκες προσώπων για να πραγματοποιήσετε τα σχέδια και τους σκοπός σας. Σκοπός σας βέβαια δεν είναι να διορθώσετε προβληματικές διατάξεις των Κωδίκων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλάζετε για αντιπερισπασμό κάποιες ελάχιστες από αυτές χωρίς να έχουν καν δοκιμαστεί στην πράξη για να ικανοποιήσετε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους σας και τις προεκλογικές αναφορές ψηφοθηρίας για τη δήθεν ανεπάρκεια των Κωδίκων του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει το δόγμα «νόμος και τάξη». Κάτι έπρεπε να αλλάξετε και απλά το κάνετε, παντελώς πρόχειρα, και χωρίς καμιά αιτιολογία και κανέναν προβληματισμό για τα νομικά θέματα, τις νομικές αντιφάσεις και τις δυσκολίες εφαρμογής του στην πράξη.

Ο πραγματικός λόγος που φέρατε το νομοσχέδιο δεν είναι το να μετατρέψετε σε κακούργημα την κατοχή μολότοφ, το να αντιμετωπίσετε τρομοκρατικές ενέργειες ή το να αυστηροποιήσετε την ποινή της κλοπής, όταν η διάρρηξη τελείται από δύο ή περισσότερα πρόσωπα. Τις νομικές αστοχίες των ρυθμίσεων που προανέφερα σας τις επισήμαναν τεκμηριωμένα όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στις συζητήσεις της αρμόδιας Επιτροπής.

Οι πραγματικοί λόγοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι δύο ρυθμίσεις: Το να προστατέψετε όσους έχουν διαπράξει ή θα διαπράξουν απιστία εις βάρος του ελληνικού λαού και το να αποδεσμεύσετε τις περιουσίες κυρίως επιχειρηματιών, των οποίων τις περιουσίες έχει δεσμεύσει η Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος. Εκατό τραπεζικά στελέχη διώκονται σήμερα για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έχουν χαθεί με τους τόκους 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και πληρώνονται έμμεσα από τον ελληνικό λαό.

Και εσείς τι κάνετε σήμερα; Μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου οπουδήποτε υπάρχει ανοιχτή ποινική διαδικασία, πορίσματα και δικογραφίες, ο μόνος τρόπος για να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη είναι να κάνουν έγκληση στον εισαγγελέα τα νεοδιορισμένα από σας διοικητικά συμβούλια, διαφορετικά οι δράστες να αθωωθούν και οι υποθέσεις θα αρχειοθετηθούν.

Μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η ποινική δίωξη όλων των τραπεζιτών σε σχέση με τα «θαλασσοδάνεια», που τελικά πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει ο ελληνικός λαός, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ακυρώνεται. Μετά την ψήφιση ακυρώνεται η ποινική δίωξη όσων επιφανών εκπροσώπων του πολιτικού προσωπικού της χώρας την οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή.  Μετά την ψήφιση παίρνουν αμνηστία όλα τα οικονομικά σκάνδαλα. Τι ωθεί την Κυβέρνηση να νομοθετήσει κάτι τέτοιο;  Ποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις; Και το μοναδικό επιχείρημα που ακούω συνέχεια από το πρωί είναι ότι η ρύθμιση θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί δήθεν φοβούνται τα τραπεζικά στελέχη και οι τραπεζικοί υπάλληλοι να υπογράψουν δάνεια προς αυτούς. Και ερωτώ: Έχετε διαβεβαίωση από τις τράπεζες ότι αν περάσει η ρύθμιση αυτή, θα ανοίξουν την κάνουλα των αναδιαρθρώσεων και των δανειοδοτήσεων; Έχετε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο; Αν είναι, να μας το πείτε, γιατί κι εμείς αυτό θέλουμε. Αν όχι, να σταματήσετε να επικαλείστε ότι στόχος της ρύθμισης είναι αυτός, γιατί απλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αλλιώς δεν θα ποινικοποιούσατε τη διαμαρτυρία ενώπιον των οργάνων του πλειστηριασμού στα άρθρα 168 και 169.

Καμία σχέση δεν έχει η ρύθμιση με τους υπερχρεωμένους οικογενειάρχες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αυτούς μόνο μαζικούς πλειστηριασμούς από τον Ιανουάριο τους επιφυλάσσετε. Αποδεσμεύετε περιουσιακά στοιχεία κατηγορουμένων για σοβαρά εγκλήματα που έχουν παγώσει με εισαγγελική εντολή, διότι αποτελούν εγκληματικό προϊόν. Τα αποδεσμεύετε εφόσον είναι δεσμευμένα για πάνω από δεκαοκτώ μήνες. Δηλαδή μετά από δεκαοκτώ μήνες θα πρέπει να επιστραφούν στους κατόχους τους, ανεξαρτήτως εάν αυτοί αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις ή όχι. Θα ματαιωθεί οριστικά η ανάρτηση των προϊόντων εγκλήματος από το δημόσιο, εφόσον εφαρμοστεί η διάταξη. Θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες του βαρέως οικονομικού εγκλήματος.

Ο προτεινόμενος χρονικός περιορισμός της ισχύος των διατάξεων της αρχής, εκτός από ανέφικτος, είναι και νομικά ανακόλουθος προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι νομικοί της Αίθουσας ή τουλάχιστον όσοι από εμάς έχουν ασκήσει μάχιμη δικηγορία. Και βέβαια αδιαφορείτε παντελώς  για τη διαμαρτυρία της Ένωσης των Εισαγγελέων, για τη διαμαρτυρία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες και για την Έκθεση της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης, αρμόδια Διεθνής Αρχή για τους κανόνες αντιμετώπισης του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», η οποία καταδίκασε τη ρύθμιση.

Το Δίκαιο, κύριοι Βουλευτές της πλειοψηφίας, πρέπει όντως να απηχεί τα συναισθήματα της κοινής γνώμης, να έρχεται σε ισορροπία με το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Πιστεύετε ότι οι πολίτες θέλουν να μείνουν ατιμώρητα όλα τα σκάνδαλα και όλοι οι οικονομικοί εγκληματίες που ευθύνονται για τη δημοσιονομική περιδίνηση της χώρας; Πιστεύετε ότι οι πολίτες θέλουν όλες οι κρίσιμες υποθέσεις απιστίας, δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να τιναχτούν στον αέρα, ακόμα κι αν είναι ένα βήμα πριν από τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων; Εμείς, είμαστε βέβαιοι πως όχι.

Και κάτι τελευταίο. Ο κ. Λαζαρίδης, όχι συντοπίτης μου, εκλεγμένος στην Καβάλα, είπε στην ομιλία του και αναφέρθηκε σε μια δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το 2011, δύο μέρες πριν την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, απομονώνοντας εσκεμμένα ένα κομμάτι και θέλοντας να δείξει ανεπιτυχώς βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυπτε την βία τα πρώτα χρόνια του αντιμνημονίου. Ξέχασε να αναφερθεί στην πρόσφατη ποινική καταδίκη σε τρεις μήνες φυλάκιση πρωτοκλασάτου στελέχους και προσωπικού του φίλου στην Καβάλα για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων. Τι είπε ο προσωπικός του φίλος; «Να σταμπάρουμε ποια είναι τα μαγαζιά και τα αυτοκίνητα των αριστερών να πάμε να τα σπάσουμε, να δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος. Επίθεση κατά βούληση θέλει τώρα.». Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε δήλωση του κ. Τσίπρα το 2011. Γιατί δεν αναφέρεται σε αυτήν την δήλωση, η οποία έγινε με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία βέβαια η Κυβέρνησή σας έχει κάνει και πάλι κυβίστηση; Από αυτό αποδεικνύεται ποιος προκαλεί βία και ποιος όχι».