Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Η γενιά του Πολυτεχνείου ακροβάτησε σε τεντωμένο σκοινί, χωρίς προστατευτικό δίχτυ

Δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη για «τα παιδιά που βγήκανε κατά μπροστά στον ήλιο με απλωμένη την αφοβιά σαν σημαία» ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στη δήλωση του τονίζει ότι η γενιά του Πολυτεχνείου είναι μια γενιά που με την αφοβιά σαν σημαία ακροβάτησε σε τεντωμένο σκοινί, χωρίς προστατευτικό δίχτυ παλεύοντας για το για το ψωμί στο τραπέζι, την παιδεία στο λογισμό και την ελευθερία στην ανάσα.

Ακολουθεί η δήλωση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη

«Για το ψωμί στο τραπέζι, την παιδεία στο λογισμό, την ελευθερία στην ανάσα»

«Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω στους δρόμους και σε πλατείες με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τ’ ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος κι εξουσία η Άνοιξη….

Και νωρίς εβγήκανε κατά μπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σαν σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες.» Οδυσσέας Ελύτης.

Η γενιά του Πολυτεχνείου είναι μια γενιά που με την αφοβιά σαν σημαία ακροβάτησε σε τεντωμένο σκοινί, χωρίς προστατευτικό δίχτυ. Που έπαιξε καθαρό παιχνίδι με νεανική αθωότητα. Έπαιξε γενναία, έντιμα, καθ’ υπέρβαση κάθε λογικής του φόβου. Και στη λήξη πλήρωσε με αίμα. Τα όμορφα όνειρα, όμορφα καίγονται…. Μα δε μέτρησε η πυρά αλλά το όνειρο. Το όραμα. Για το ψωμί στο τραπέζι, την παιδεία στο λογισμό, την ελευθερία στην ανάσα. Το όραμα που, παρότι πέρασε σχεδόν μισός αιώνας από τότε, παραμένει τραγικά επίκαιρο. Τα ζητούμενα είναι πάντα εδώ και περιμένουν εσένα».