Χαρά Κεφαλίδου: Ζητάει την ίδρυση Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας

Ερώτηση της βουλευτή Δράμας του ΚΙΝΑΛ προς το Υπουργείου Υγείας με αναφορά στην ταλαιπωρία των αιματολογικών ασθενών της Ανατολικής Μακεδονίας που αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη για τη θεραπεία τους

Την άμεση ανάγκη ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η βουλευτής ΚΙΝΑΛ Δράμας Χαρά Κεφαλίδου. Στην ερώτηση περιγράφεται η τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται οι αιματολογικοί ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και οι συγγενείς τους, προκειμένου να ακολουθήσουν την θεραπεία τους από το γεγονός ότι είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται δε ότι στο Νοσοκομείο Καβάλας υπάρχει Αιματολογικό τμήμα που δεν αναλαμβάνει όμως σοβαρά περιστατικά. Η κ. Κεφαλίδου ρωτάει τον Βασίλη Κικίλια σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε να ιδρυθεί και να στελεχωθεί άμεσα μια Αιματολογική Κλινική και αν θα μπορούσε να προβλεφθεί ως προσωρινή λύση για τους ασθενείς των απομακρυσμένων περιοχών που χρειάζονται επταήμερη ενέσιμη θεραπεία να την συνεχίζουν και το Σαββατοκύριακο, με την απασχόληση του βασικού προσωπικού που απαιτείται.

Ακολουθεί η ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

«Ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις παραπέμπονται ακόμα και για 5λεπτη νοσηλεία στα Νοσοκομεία Αλεξ/πολης και Θεσσαλονίκης»

«Το Νοσοκομείο της Καβάλας όπως γνωρίζετε δεν είναι πλήρως στελεχωμένο, έχει σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα κάποια τμήματα και κλινικές του να υπολειτουργούν. Σε περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν χορηγούνται παραπεμπτικά προς τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 200 χιλιομέτρων που ισοδυναμεί με δυο ώρες για τη μετάβαση.

Μετά από καταγγελίες πολλών κατοίκων της περιοχής μας, σας αναφέρω ότι στην Ανατολική Μακεδονία, στη Δράμα, την Καβάλα και τη Θάσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Αιματολογική Κλινική που να μπορεί να περιθάλπει ασθενείς με σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται για (π.χ. 5λεπτη) νοσηλεία και ενέσιμη θεραπεία στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης.

Να αναφέρω εδώ τη μεγάλη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία τόσο των ασθενών συμπατριωτών/ σσών μου καθώς και των συνοδών τους, που αναγκάζονται να διαμένουν για όσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία τους σε ξενώνες και ξενοδοχεία των πόλεων αυτών, λόγω της μεγάλης απόστασης από τον τόπο κατοικίας τους. Παράλληλα, δυσβάσταχτη είναι η οικονομική τους επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται, καθότι πολλοί από αυτούς είναι χαμηλο-συνταξιούχοι και μεγάλης ηλικίας.

Επίσης, ασθενείς που χρειάζονται π.χ. επταήμερη θεραπεία, επειδή τα Νοσοκομεία εργάζονται πενθήμερο, αναγκάζονται να διακόπτουν τη θεραπεία τους την Παρασκευή και να την συνεχίζουν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη με αποτέλεσμα οι – υπέργηροι ιδίως – ασθενείς να παραμένουν στο Νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο και να ταλαιπωρούνται, διότι, εκτός των μεγάλων αποστάσεων, δεν μπορούν να πηγαινοέρχονται με τις συγκοινωνίες ή να φεύγουν και να επιστρέφουν σε δύο ημέρες για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Αναφέρω εδώ ότι στο Νοσοκομείο της Καβάλας υπάρχει μεν Αιματολογικό Τμήμα, στελεχωμένο με δύο αιματολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά μόνο για αιματολογικούς ελέγχους ρουτίνας και όχι για σοβαρά περιστατικά και θεραπείες.

Όπως είναι ξεκάθαρο άμεση είναι η ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους και το Νοσοκομείο της Καβάλας Αιματολογική Κλινική σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εξυπηρετώντας έτσι όλους τους ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε να ιδρυθεί και να στελεχωθεί άμεσα για να λειτουργήσει οργανωμένα Αιματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Καβάλας, δίνοντας ένα τέλος στην ταλαιπωρία και την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών και των συνοδών τους;
  2. Θα μπορούσε να προβλεφθεί ως προσωρινή λύση από το Υπουργείο για τους ασθενείς των πλέον απομακρυσμένων περιοχών που χρειάζονται επταήμερη ενέσιμη θεραπεία να την συνεχίζουν και το Σαββατοκύριακο, με την απασχόληση του βασικού προσωπικού που απαιτείται;»