Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: «Άκυρο» από την Αντιπολίτευση στην απόφαση της ΔΕΥΑΚ για έκπτωση 70%

Μαραθώνια συζήτηση για την έκπτωση ύψους 70% στην καταβολή εγγύησης από τους καταναλωτές-Τι σημαίνει το «πάγωμα» της απόφασης μετά τη μη έγκριση από το Σώμα-Οι εντάσεις και οι ερμηνείες από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ

Μετά από 2 και πλέον ώρες συζήτησης και 15λεπτη διακοπή συνεδρίασης λόγω εντάσεων, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας η απόφαση της ΔΕΥΑ Καβάλας για την επιβολή έκπτωσης ύψους 70% στην καταβολή εγγύησης από τους καταναλωτές-πελάτες της [διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση εδώ].

Το θέμα συζητήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των επικεφαλής 5 παρατάξεων, ήτοι των κ.κ. Τσανάκα, Παπαδόπουλου, Παππά, Βογιατζή και Ξανθόπουλου, οι οποίοι επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη μεν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης Ύδρευσης, ωστόσο ουδέποτε εγκρίθηκε από το Σώμα (διαβάστε εδώ το αίτημα των παρατάξεων).

Οι παραπάνω παρατάξεις ψήφισαν κατά της απόφασης της ΔΕΥΑΚ, υπέρ ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, ενώ «παρών» δήλωσε ο Χρήστος Ποτόλιας της Λαϊκής Συσπείρωσης, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η απόφαση από πλευράς της ΔΕΥΑΚ.

Απόστολος Χρόνης: «Η εγγύηση δεν είναι χαράτσι»

Εξηγήσεις και διευκρινίσεις για τη λήψη της εν λόγω απόφασης έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης, τονίζοντας ότι η εγγύηση δεν είναι χαράτσι, ενώ άφησε αιχμές και προς τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νίκο Ξανθόπουλο ότι δεν τήρησε τον Κανονισμό της Επιχείρησης.

«Υπάρχουν πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για να κάνουν διακανονισμό έπρεπε να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Δε μιλάμε για χρέωση. Τήρηση του Κανονισμού σημαίνει ότι δίνω εγγύηση, δηλαδή ένα ποσό έναντι της χρήσης του νερού. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνει ένα συμβόλαιο με τον καταναλωτή και αυτήν τη στιγμή το αρχείο της ΔΕΥΑΚ είναι τόσο μπάχαλο που δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Η ΔΕΥΑΚ δίνει (σ.σ.: σε ορισμένους καταναλωτές) νερό χωρίς να υπάρχει συμβόλαιο.

»Παρανόμησε ο κ. Ξανθόπουλος, καθώς δεν τήρησε τον Κανονισμό και προσπαθούμε να βάλουμε τάξη. Ο Κανονισμός εγκρίθηκε από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε δηλαδή ότι η ΔΕΥΑΚ θα αποφασίζει για το ύψος της εγγύησης και ανά τακτά διαστήματα θα γίνεται και αναπροσαρμογή. Αυτό αποφασίστηκε το 2017. Και να ξαναπώ ότι η εγγύηση δεν είναι χαράτσι, αλλά τακτοποίηση της ΔΕΥΑΚ απέναντι στον πολίτη. Όποιος, δε, έχει εγγύηση, δε θα ξαναπληρώσει», ανέφερε ο κ. Χρόνης.

Θόδωρος Μουριάδης: «Θέλουμε τελικά να σώσουμε τη ΔΕΥΑΚ ή όχι;»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης δήλωσε ότι «πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός. Θέλουμε να σώσουμε τελικά τη ΔΕΥΑΚ; Ας τη σώσουμε» και πρόσθεσε ότι «όλοι έχουν πληρώσει εγγύηση. Κάποιοι όχι, γιατί είναι παλιά τα ρολόγια τους. Η ΔΕΥΑΚ δεν είναι δική μας. Προσπαθούμε να τη σώσουμε. Και να σας πω ότι η ΔΕΥΑΚ δε θα κάνει πίσω σε αυτά που έχει να παίρνει».




Από την πλευρά της η τέως δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα τόνισε, απαντώντας σε σπόντα του κ. Μουριάδη, ότι «δε θέλουμε, ούτε επιδιώκουμε να πηγαίνουμε στην Αποκεντρωμένη για αναφορές. Αν ζητούσατε τη βοήθειά μας, θα το λύναμε το θέμα, αλλά από τη στιγμή που θέλατε να αποφασίσετε μόνοι σας, έρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο να σας τρίξει τα δόντια».

«Θέλουμε να τακτοποιήσουμε ένα  σοβαρό θέμα. Η απόφαση της ΔΕΥΑΚ πάσχει νομικά και εφαρμόστηκε πριν πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς, ενώ ο Μάκης Παπαδόπουλος από τον Τόπο της Ζωής μας είπε ότι «ζητήσαμε να εγκριθεί ως έκτακτο θέμα, γιατί αν δεν πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο τίθεται θέμα νομιμότητας. Και τα 100 και τα 30 ευρώ είναι δανεισμός από τους πολίτες. Ζητάμε την πλήρη κατάργηση της εγγύησης».

«Ανώτατο πολιτικό όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Από το 2017 υπάρχει ένας Κανονισμός και δημότες οι οποίοι πλήρωσαν αυτήν την εγγύηση. Τι θα γίνει με αυτήν; Θα την επιστρέψουμε σ’ αυτούς τους δημότες; Και τι σημαίνει αυτό; Και ποιον τιμωρούμε σήμερα, τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ή τη διοίκηση Μουριάδη; Αν θέλετε να κρεμάσετε τη διοίκηση Μουριάδη, κάντε το, αλλά μην τιμωρείτε τη ΔΕΥΑΚ. Και να σας πω και κάτι: κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να κόψει το νερό, ειδικά όταν οι δημότες έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος.

Νίκος Ξανθόπουλος: «Η πλειοψηφία αποφασίζει, ο δήμαρχος φιλοξενείται»

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος, αφού τόνισε ότι για το ζήτημα της εγγύησης πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και ότι ο δήμαρχος Καβάλας δεν δύναται να αποσύρει το θέμα -όπως προέταξε σε μια αποστροφή της συνεδρίασης ο κ. Μουριάδης- σχολιάζοντας παράλληλα ότι «ο δήμαρχος εδώ είναι φιλοξενούμενος και η πλειοψηφία είναι αυτή που αποφασίζει», ενώ δήλωσε απαισιόδοξος και για το οικονομικό μέλλον της Επιχείρησης.

«Νοέμβριος 2018… Κάναμε τιμολογιακή πολιτική σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος. Εγώ δεν ψήφισα το τιμολόγιο, γιατί ήξερα ότι με αυτό πηγαίνει στα βράχια η ΔΕΥΑΚ. Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να θέσει θέμα και αποφασίζει η πλειοψηφία. Ο δήμαρχος φιλοξενείται, η πλειοψηφία παίρνει την απόφαση. Αυτό που ζητήσαμε ήταν να γίνει ψηφοφορία», δήλωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία για το θέμα της ΔΕΥΑΚ -για το οποίο παρεμπιπτόντως θα έχει λόγο και η Αποκεντρωμένη– ολοκληρώθηκε μετά από 2 ώρες και 20 λεπτά, σε μια συνεδρίαση η οποία ξεπέρασε τις 6 ώρες, καθώς ξεκίνησε στις 19:10 και ολοκληρώθηκε στη 01:15 τα ξημερώματα.