ΚΚΕ: Αρκούνται σε αποκαταστάσεις-«μπαλώματα» μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση

Ερώτηση δύο βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος  για τις καταστροφές στη Θάσο με αιχμές για την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με την επίσκεψη του κλιμακίου του κόμματος στη Θάσο για την επιτόπια αυτοψία των καταστροφών μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ερώτηση αφού περιγράφεται η δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί και η έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών, ερωτούνται οι Υπουργοί για τις ενέργειες που σχεδιάζονται για την ανακούφιση των πληγέντων και προτείνονται μέτρα για την αποζημίωση τους.

Ακολουθεί η ερώτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη

«Καταστροφές εξαιτίας δυνατών βροχοπτώσεων στη Θάσο»

«Οι δυνατές βροχοπτώσεις, 21 & 22/11/2019 και 25 & 26/11/2019, που έπληξαν τη Θάσο, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι’ ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού, στο οδικό του δίκτυο, σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται κύρια στις κοινότητες Παναγίας, Ποταμιάς, Θάσου, Πρίνου, Μαριών, Λιμεναρίων, και Θεολόγου του Δήμου Θάσου, περιοχές οι οποίες και κηρύχτηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι και η άμεση μεταφορά, στο νησί, κλιμακίων βαρέων μηχανημάτων του Στρατού προς αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών, μετά και το αντίστοιχο αίτημα συνδρομής μέσων που απέστειλε, προς τις αρμόδιες αρχές, ο Δήμος λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί με ίδια μέσα.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Θάσου έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή της ΝΔ δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση (Δήμος και Περιφέρεια) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις- «μπαλώματα» μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες  θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.
  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές.
  • Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κλπ ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.
  • Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση στο Δήμο Θάσου προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες και οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν (πχ, διαμονή και σίτιση των στρατιωτικών στελεχών και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήρθαν προς ενίσχυση της δύναμης του Πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου, προμήθεια των αναγκαίων καυσίμων για τη συνεχή λειτουργία των μηχανημάτων του Στρατού, ναύλωση πλοίων της πορθμειακής γραμμής για τη μετάβαση των βυτίων του στρατού για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων, κλπ).
  • Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της νήσου Θάσου και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων».