Μακάριος Λαζαρίδης: Εκτενείς αναφορές στην Καβάλα κατά την ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο [βίντεο]

Κεραμωτή, Μυρτόφυτο, Πηγές και Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής αναφέρθηκαν από τον βουλευτή στην ολομέλεια της Βουλής ως παραδείγματα προς... ανακούφιση από το νέο νομοσχέδιο

Κεραμωτή, Μυρτόφυτο και Πηγές είχαν αυτήν τη φορά την… τιμητική τους στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί, όπως το συνηθίζει ο βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία Μακάριος Λαζαρίδης, χρησιμοποίησε χωριά της εκλογικής του περιφέρειας για να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του.

Επιπλέον, ο κ. Λαζαρίδης έκανε και προσωπική αναφορά στον πρόεδρο του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Σταύρο Αρβανιτάκη.

Ειδικότερα, εκτεταμένες αναφορές σε περιοχές στον Νομό Καβάλας και συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης περιελάμβανε η ομιλία του κ. Λαζαρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το σχετικό σχέδιο νόμου.

«Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά προϊόντα», επεσήμανε, «δίνει την ευκαιρία στον πρόεδρο Σταύρο Αρβανιτάκη και στα μέλη του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής, στην εκλογική μου περιφέρεια την Καβάλα, να λειτουργήσουν, επιτέλους, καλύτερα αποτελεσματικότερα, ανταγωνιστικότερα, ποιοτικότερα». Πρόσθεσε δε ότι «ακόμη, μειώνουμε από 10% σε 5% το ετήσιο μίσθωμα των εκτάσεων για τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη μείωση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο κ. Λαζαρίδης. Και αυτό γιατί στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί τους στο τέλος του 2017 ήταν το βασικό αίτημα που του έθεσαν. Στις 4 Μαΐου 2019, μετά από πρωτοβουλία του κ. Λαζαρίδη, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνέφαγε με τους ψαράδες στο «νταλιάνι», στο Ποντολίβαδο. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να μειώσει τον φόρο μόλις η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση.

Αμέσως μετά τις εκλογές ο κ. Λαζαρίδης ανέλαβε την πρωτοβουλία για να γίνει πράξη άλλη μια δέσμευση του πρωθυπουργού. Έτσι σε συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο συντάχθηκε η διάταξη και πλέον είναι νόμος του Κράτους.

Ο κ. Λαζαρίδης, τέλος, αναφέρθηκε και στη μείωση της εισαγωγικής κλίμακας φορολογίας από το 22% στο 9%, με πρώτους μεγάλους ωφελημένους τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους αγρότες, κάνοντας αναφορά στους αγρότες του Μυρτόφυτου και των Πηγών.

«Ας δούμε», είπε, «τι σημαίνει αυτή η μείωση για την τσέπη ενός αγρότη στο Μυρτόφυτο του Παγγαίου ή στις Πηγές του Νέστου. Ένας αγρότης, λοιπόν, με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ τον χρόνο. Τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ. Και αν προστεθεί και το κέρδος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε το όφελός του ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ».

Δελτίο Τύπου

Δείτε παρακάτω την ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

*Από το 3.47 και μετά η αναφορά του βουλευτή στην Καβάλα