Στις «μικρές» ώρες χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία ή πώς η Καβάλα «κλότσησε» 4,7 εκ. ευρώ!

Διαβάστε το χρονικό και δείτε το βίντεο της απόρριψης από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης υποβολής έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της συνοικίας της Παναγίας

Αν και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2019 αναμένονταν να μείνει στην «ιστορία» για την ψήφιση των αυξήσεων των δημοτικών τελών με βάση την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής [διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ με τις αποφάσεις του Σώματος εδώ], εντούτοις το θέμα που «σημάδεψε» τη συνεδρίαση δεν ήταν αυτό.

Ως έκτακτο θέμα εισήχθη από τη Διοίκηση η έγκριση της υποβολής της πρότασης «Pastiche – Panagea. Attractive and Sustainable through Territorial Innovation» στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του προγράμματος Urban Innovative Actions με προϋπολογισμό 4,7 εκατομμύρια ευρώ, επιχορηγούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποστοστό 80% και ορίζοντα υλοποίησης τα τρία έτη.

Την πρόταση επρόκειτο να καταθέσουν 11 εταίροι-φορείς:

  1. Δήμος Καβάλας
  2. ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ
  3. Διεθνές Πανεπιστήμιο_Έδρα UNESCO
  4. Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνας Κρήτης
  5. KORAX
  6. Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού
  7. Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμεντ Άλι
  8. Ξενοδοχείο Imaret
  9. ΜΚΟ «Παραμυθάδες»
  10. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  11. Urbasofia [Τεχνικός Σύμβουλος του έργου]

Η πρόταση της Καβάλας περιελάμβανε έργα τόσο άυλου όσο και υλικού χαρακτήρα, από την ανάπλαση δημόσιων χώρων [με τη δημιουργία ενός περιφερειακού μονοπατιού περιήγησης της ιστορικής συνοικίας της Παναγίας, αναστήλωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ανάπλαση δημόσιου χώρου πλησίον του 5ου Γυμνασίου, δημιουργία «πάρκων τσέπης» αλλά και 2 θεματικών μουσείων υψηλής τεχνολογίας] μέχρι τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων [μουσικό camp στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival, Residencies καλλιτεχνών, βιωματικά σεμινάρια κ.ά.

Οι κυρίες Χατζηβαρύτη και Σαμουρκασίδου, υπεύθυνες για την κατάρτιση της πρότασης από την πλευρά του Δήμου Καβάλας, έδωσαν το «παρών» ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου για να εξηγήσουν στους συμβούλους που θα καλούνταν να υπερψηφίσουν την υποβολή της πρότασης στα αρμόδια όργανα της ΕΕ τη φιλοσοφία και τις δράσεις του προγράμματος και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις. Και οι ερωτήσεις ήταν πολλές…




Εξ αρχής, τόσο η επιλογή της Διοίκησης να «φέρει» το θέμα ως έκτακτο με αιτιολογία την άμεση «εκπνοή» της προθεσμίας υποβολής [12 Δεκεμβρίου 2019] όσο και η ελλιπής, όπως άπαντες οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης σημείωσαν, παρουσίαση του έργου, έφεραν σφοδρές αντιδράσεις.

Οι ερωτήσεις αλλά και τα επικριτικά σχόλια άρχισαν να πέφτουν «βροχή»…

Πρόταση για αναβολή

Ο Θόδωρος Μουριάδης πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα και να πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο είτε την Τρίτη 10 είτε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 με μοναδικό θέμα το επίμαχο έτσι ώστε οι παρατάξεις και οι σύμβουλοί τους να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ενημερωθούν, να υπερψηφιστεί η πρόταση της υποβολής και να μη χάσει η πόλη αυτή την ευκαιρία να αναβαθμίσει μια εμβληματική για τον Τουρισμό συνοικία με ένα τόσο υψηλό ποσοστό επιχορήγησης [80%].

Η πρόταση του Δημάρχου απορρίφθηκε και επικράτησε η «λύση» να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης έτσι ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο οι κυρίες Χατζηβαρύτη και Σαμουρκασίδου να προετοιμάσουν ένα λεπτομερέστερο ενημερωτικό σημείωμα για τους συμβούλους.

Όπερ και εγένετο…

Οι ενστάσεις και τα υπονοούμενα για… «φαγοπότι»!

Με το που ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα (!), το θέμα «επανήλθε». Ο Δήμαρχος μοίρασε στους συμβούλους ένα τετρασέλιδο με περισσότερες λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει η πρόταση. Ωστόσο, ούτε αυτό στάθηκε αρκετό να διασκεδάσει τις ανησυχίες της μεγαλύτερης μερίδας των συμβούλων της Αντιπολίτευσης.

Η Δήμητρα Τσανάκα αντέδρασε έντονα για το γεγονός ότι ο Δήμος Καβάλας, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα κληθεί να δώσει 500 χιλιάδες ευρώ για να υλοποιηθούν δράσεις που δεν θα «αφήσουν» τίποτα, ενώ στη διευκρίνιση ότι οι φορείς ενδέχεται να συμβάλλουν την ιδία συμμετοχή του 20% όχι μόνον σε χρήμα αλλά και σε εργασία ή/και υλικοτεχνική υποδομή, αναρωτήθηκε αν θα «διπλοπληρωθούν» κάποιοι υπάλληλοι του Δήμου για να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος κατέκρινε το «επείγον της διαδικασίας» και αμφισβήτησε τη χρησιμότητα ενός τέτοιου προγράμματος, ζητώντας να μάθει επιτακτικά με ποιον τρόπο επελέγησαν οι συμμετέχοντες φορείς-εταίροι του προγράμματος.

Ο Βαγγέλης Παππάς, σε ειρωνικούς τόνους, «αναρωτήθηκε» (sic) τι είναι τα «πάρκα τσέπης» και τα «αναβατόρια» που προτείνονται από το πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από τον Μουριάδη περιμέναμε ασανσέρ και μας φέρνει πάρκα τσέπης»! Επίσης, σε μια αποστροφή του λόγου του, ο επικεφαλής της ΚΑΠ, απευθυνόμενος προς τον Μάκη Παπαδόπουλο, είπε: «Μάκη, εσένα δεν σε έβαλαν στο κόλπο!», υπονοώντας σαφέστατα ότι το Πρόγραμμα Urban δεν είναι παρά ένα «κόλπο»…

Ο Νίκος Μαυρίδης [Ο Τόπος της Ζωής μας] υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι ένα «μεγάλο φαγοπότι»! Στο ίδιο πάνω-κάτω μήκος κινήθηκαν και αρκετές από τις «ατάκες» που ακούστηκαν από συμβούλους της Αντιπολίτευσης όπως «θα δώσουμε 5 εκ. ευρώ για να διαβάσουν κάποιοι παραμύθια» ή «θα δώσουμε λεφτά για μονοπάτια»…

Η «έκρηξη» Μουριάδη, η «μετωπική» με Μούτλια και η αποχώρηση του Δημάρχου

Με το κλίμα ήδη να είναι αρκετά τεταμένο, μία προσωπική αναφορά του συμβούλου του Τόπου της Ζωής μας Γιάννη Μούτλια στο πρόσωπο του Δημάρχου έφερε τον Θόδωρο Μουριάδη εκτός εαυτού.

«Είσαι ο τελευταίος που δικαιούσαι να αφήνεις υπονοούμενα για μένα!», του είπε σε ιδιαίτερα έντονο τόνο ο Δήμαρχος για να αποχωρήσει αμέσως μετά από τη συνεδρίαση.

Στις «μικρές» ώρες χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία

Λίγο μετά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχαν τοποθετηθεί τόσο όλοι οι επικεφαλής όσο και πολλοί από τους συμβούλους της Αντιπολίτευσης, το Σώμα κλήθηκε να ψηφίσει. Εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης, την πρόταση υπερψήφισαν οι παρατάξεις του Άρη Βέρρου, του Δημήτρη Βογιατζή και του Νίκου Ξανθόπουλου με τον Χρήστο Ποτόλια της Λαϊκής Συσπείρωσης να ψηφίζει «παρών».

Η παράταξη της Δήμητρας Τσανάκα, η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου και η παράταξη του Βαγγέλη Παππά καταψήφισαν την πρόταση και έτσι η Καβάλα στερήθηκε το δικαίωμα να καταθέσει την πρότασή της στο πρόγραμμα Urban.

Μάλιστα, η τ. Δήμαρχος, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αν θα δώσει τη θετική της ψήφο, απάντησε: «Με τίποτα»!

Χαρακτηριστικός ήταν ο «επίλογος» της μαραθώνιας (εξάωρης) συνεδρίασης, με τον Κώστα Πεφάνη, απευθυνόμενο στους συμβούλους που αποχωρούσαν από την αίθουσα να λέει: «Συγχαρητήρια. Μόλις πετάξατε 4 εκ. ευρώ. Αλλά… λεφτά υπάρχουν»!

Δείτε όλη τη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου εδώ. Η συζήτηση για το πρόγραμμα Urban στην αρχή και το τέλος του βίντεο: