Θόδωρος Μουριάδης: Αυτό που ονειρεύομαι για την Καβάλα θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος

Εξηγήσεις και μομφές από τον δήμαρχο Καβάλας για την απόρριψη του προγράμματος αξιοποίησης της συνοικίας της Παναγίας από την αντιπολίτευση του ΔΣ-Με ποιους «τα έβαλε» και πώς θα χειριστεί από εδώ και πέρα ανάλογες καταστάσεις

Σε αναλυτική παρουσίαση της πρότασης για την ανάδειξη και αξιοποίηση της συνοικίας της Παναγίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Urban Innovative Actions προχώρησε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου 2019 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, παρουσία των δυο ειδικών συμβούλων του Έλενας Σαμουρκασίδου (Επιστημονική Συνεργάτης σε θέματα Χωροταξίας και Ανάπτυξης) και Ιούς Χατζηβαρύτη (Υπεύθυνη για τη Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων).

Ο κ. Μουριάδης, όμως, δεν παρέλειψε να καταφερθεί κατά της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την απόφασή της -και δη των παρατάξεων Τσανάκα, Παπαδόπουλου και Παππά- να καταψηφίσει την πρόταση, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «όλα τα έργα δεν είναι μπετά» και ότι «ποτέ δεν είδα την αντιπολίτευση να λέει “γιατί δε μας ενημερώσατε” και να μην αφήνει τους συνεργάτες μου να μιλήσουν», ενώ ξεκαθάρισε ότι «αυτό που ονειρεύομαι για την Καβάλα θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος και δεν θέλω να είμαι αρεστός στους δημότες, αλλά να είμαι χρήσιμος, ενώ σε τέτοια έργα, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι επιστήμονες».

Ο κ. Μουριάδης αναφέρθηκε επίσης και σε κάποια Μέσα Ενημέρωσης «που το έχουν πάρει εργολαβία και αν έπαιρναν κάποια διαφήμιση δε θα έλεγαν τίποτα», έκανε λόγο για παλαιοκομματικές νοοτροπίες οι οποίες, όμως, όπως είπε, δεν τον πτοούν.

«Υπάρχουν κάποια Μέσα Ενημέρωσης που το έχουν πάρει εργολαβία»

«Ακούγονται πράγματα, λάσπες από διάφορους, όχι απ’ όλους, για να είμαι δίκαιος, ότι δίνω λεφτά στους φίλους μου, ότι θα ήταν ένα πρόγραμμα από το οποίο κάποιοι θα ”έτρωγαν” πολλά χρήματα. Κάποιοι έχουν εμποτιστεί με αυτήν την παλαιοκομματική νοοτροπία, με την οποία θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές άλλαξαν, ότι υπάρχει διαφάνεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει. Υπάρχουν και κάποια Μέσα Ενημέρωσης που το έχουν πάρει εργολαβία, για τους γνωστούς λόγους. Αύριο θα με χτυπάνε περισσότερο. Αν όμως έπαιρναν διαφήμιση, ενδεχόμενα να μην έλεγαν τίποτα απ’ όλα αυτά. Θέλω να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να με πτοήσει κανένας απ’ αυτούς που βγαίνουν και λένε τη μια ασυναρτησία μετά την άλλη. Δεν έχουν ειρμό αυτά που λένε, αλλά και δεν λένε πραγματικότητες. Δεν θα ασχοληθώ ξανά με αυτούς τους κυρίους, ο καθένας δείχνει τον εαυτό του και νομίζω ότι οι δημότες μας, στην πλειονότητά τους, έχουν καταδικάσει αυτήν τη στάση», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

«Έχω μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη που είχε το έργο και έχω διότι με εξανάγκασαν να φτάσω σε ένα σημείο και να βγω έξω από τα ρούχα μου, αφήνοντας υπονοούμενα ότι δίνω στους φίλους μου λεφτά και μάλιστα μιλώντας ευθέως για το ΙΜΑΡΕΤ, τη σχέση μου με το οποίο δεν την αρνήθηκα ποτέ. Και αν για κάτι είμαι περήφανος στη ζωή μου, είναι η συνεισφορά μου για να στηθεί ξανά το ΙΜΑΡΕΤ, όπως είναι σήμερα. Κανείς από αυτούς δεν θα μου στερήσει το δικαίωμα να νιώθω περήφανος γι’ αυτό. Μακάρι όλοι αυτοί να είχαν προσφέρει το ένα εκατοστό από όσα προσφέρουν το ΙΜΑΡΕΤ και το ΜΟΗΑ», ανέφερε ο κ. Θόδωρος Μουριάδης.

«Οι συνεργάτες μου αντιμετωπίστηκαν σαν σκουπίδια»

Λάβρος κατά της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε ο δήμαρχος Καβάλας, αναφορικά με τη συνεδρίαση κατά την οποία συζητήθηκε η πρόταση για την Παναγία, λέγοντας ότι «οι συνεργάτες μου εκείνη τη μέρα αντιμετωπίστηκαν σαν σκουπίδια, σαν να ήταν οι τελευταίοι. Δυο συνεργάτες αναγνωρισμένης αξίας που το αποδεικνύουν καθημερινά με τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα. Απαξιώθηκαν λες και πρόκειται για μαθητές γυμνασίου που έγραφαν έκθεση και κάνανε επίδειξη στους καθηγητές».

Παρά ταύτα, ο κ. Μουριάδης σχολίασε ότι από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί διαφορετικά, δηλαδή θα ενημερώνει τους επικεφαλής των παρατάξεων αναλυτικά για την κάθε πρόταση-θέμα και από εκεί και πέρα «θα είναι υπόλογοι στους δημότες σε ό,τι αποφασίσουν», ενώ τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα από τούδε και στο εξής ώστε να μην απορριφθεί άλλη πρόταση η οποία θα «ρίχνει» λεφτά και θα προσφέρει αναπτυξιακή προοπτική στην Καβάλα.

«Το πρόγραμμα αυτό το διεκδικούσαμε. Δε σημαίνει ότι θα το παίρναμε, όμως αν το παίρναμε θα γίνονταν πολλά για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η Παναγία θα έπαιρνε ζωή, θα γινόταν το κέντρο για την Καβάλα. Αυτό που έχω να δηλώσω σε όλους είναι ότι όλα αυτά θα μπουν στο ΕΣΠΑ και όποιος θέλει ας μην το ψηφίσει. Κάπως πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να μένουμε στα προγράμματα και να θυμόμαστε την Παναγία πριν τις εκλογές. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα ότι θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Το πρόγραμμα και οι (δυνητικές) προοπτικές του

«Στα χαρακτηριστικά προσόντα του Συμβουλίου αυτού θα έπρεπε να περιλαμβάνεται η υποβολή αντίστοιχων προτάσεων και ει δυνατόν η υλοποίηση έργων τύπου Urban Innovative. Τον Οκτώβριο ξεκίνησαν οι διαδικασίες ενημέρωσης των φορέων και οι προσκλήσεις για να συμμετάσχουν στο εταιρικό σχήμα της πρότασης. Η πρώτη συνάντηση εν δυνάμει εταιρικού σχήματος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13 Νοεμβρίου, παρουσία του συμβούλου του έργου. Ακολούθησαν πλήθος διμερών επαφών με τους φορείς για τη συλλογή των προτάσεων και η οριστικοποίησή της έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2019. Ο δε συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιούνταν σε 3 χρόνια», ανέφερε από την πλευρά της η Ιώ Χατζηβαρύτη.

Από την πλευρά της η Έλενα Σαμουρκασίδου τόνισε πως δικαιούχοι ήταν οι αστικές αρχές με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους και ότι το εταιρικό σχήμα αφορούσε τη υιοθέτηση μοντέλου τετραπλής έλικας (δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις, ερευνητικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών, διεθνείς εταίροι, ενώ για τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι το 80% αφορούσε χρηματοδότηση και το 20% ίδιους πόρους.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε ότι έχει ως στόχο να παρέχει στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη πόρους, προκειμένου «να δοκιμάσουν τολμηρές και καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων, καθώς και να πειραματιστούν με νέους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ιδέες αυτές να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής».