Με την εκπρόσωπο των εργαζομένων στους ΟΤΑ κ. Παναγιωτίδου, η οποία ενημέρωσε το Σώμα για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του δήμου Καβάλας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ζοφερή κατά τη λειτουργία τους τα τελευταία 10 χρόνια, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου 2019.
«Σήμερα απειλούνται με τίτλους τέλους 4.000 εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ πανελλαδικά, κάποιοι εκ των οποίων εργάζονται ακόμη και για 20 χρόνια. Οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, έχουν αποκτήσει μεγάλη εργασιακή εμπειρία και δίνουν καθημερινά την ψυχή τους, παράλληλα όμως βιώνουν στο πετσί τους την εργασιακή ομηρία που τους προκαλεί ανασφάλεια τόσο στους ίδιους όσο και στους γονείς των παιδιών, που δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να αλλάζουν πρόσωπα. Ήρθε η ώρα τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού να γίνουν πράξη. Εκείνος μίλησε για προσλήψεις με προτεραιότητα στην Υγεία και την Παιδεία. Σας καλούμε για τη λήψη απόφασης υπέρ του να εξασφαλιστεί μόνιμη εργασία για όλους τους συμβασιούχους και να ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων, όπως έγινε για το Βοήθεια στο Σπίτι περί μορίων», ανέφερε η κ. Παναγιωτίδου.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης είπε: «Αν για κάτι πρέπει να είμαστε περήφανοι στον δήμο μας, είναι η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και στο διαχρονικό ενδιαφέρον των δημάρχων, χρωστάμε τη λειτουργία τους στα παιδιά μας και προτείνω να ψηφίσουμε ένα κείμενο θέσεων υπέρ των συμβασιούχων».
Ο κ. Μουριάδης πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να δούμε και το σενάριο της επόμενης ημέρας για την περίπτωση που κλείσει το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν και γονείς που μπορούν να συμμετέχουν. Εγώ, ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί για να καταστρώσουμε το ψήφισμα».
Τελικά το κείμενο συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του δήμου Καβάλας ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.
Δήμητρα Τσανάκα: Η Κορίνα Χιώτη-Πρασά δέχεται bullying στο ΔΗΠΕΘΕ
Σε μια περίεργη «καταγγελία» προέβη η τέως δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, λέγοντας ότι η εκπρόσωπος της παράταξης Ανάσα για τον Δήμο στη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και τέως πρόεδρός του Κορίνα Χιώτη-Πρασά δέχεται bullying από τους εκπροσώπους της παράταξης του κ. Μουριάδη, ενώ «έδειξε» και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Γκόνη, χωρίς να δώσει, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα, ζήτησε από τον δήμαρχο να παρέμβει «για να λήξει αυτή η κατάσταση».
Η τέως δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα των χρημάτων που δίνονται στο ΔΗΠΕΘΕ: «Φτάσαμε αισίως στα 620.000 ευρώ για το 2020, από τα 519.000 ευρώ το 2019, έχοντας 3 παραγωγές, δηλαδή μια λιγότερη σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Ξέφυγαν τα έξοδα, ενώ αυξάνονται και οι αμοιβές. Και για να το ξεκαθαρίσω, δε μιλάω για κακοδιαχείριση, ούτε υποτιμάω τη δουλειά του κ. Γκόνη, αλλά ας είμαστε λίγο προσεκτικοί».
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σωκράτης Μποζούδης, απαντώντας στην κ. Τσανάκα, ξεκαθάρισε ότι χρήματα δεν δίνει μόνο ο δήμος, αλλά και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είναι σε ισχύ τριετής σύμβαση η οποία λήγει το 2020. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος -και λόγω επαγγέλματος, όντας δικηγόρος- είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ενώ σχολίασε ότι και φέτος οι παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είναι υψηλής ποιότητας, με λίγα ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα να κάνουν τέτοια δουλειά.
Θόδωρος Μουριάδης: Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα λειτουργεί με τα χρήματα που μπορεί να δώσει ο δήμος
Θέμα τέθηκε και για τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, με τον δήμαρχο να επαναλαμβάνει ότι η Επιχείριση θα λειτουργήσει με τα χρήματα που μπορεί να δώσει ο δήμος. «Όσα μπορέσουμε. Δεν μπορούμε, πάντως, να δίνουμε 1 και πλέον εκ. ευρώ. Ο δήμος δεν θα κόψει χρήματα από την κοινωνική πολιτική. Ψάχνουμε τις καλύτερες λύσεις με τα λιγότερα χρήματα», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.