Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: «Πέρασε» η πρόταση Μουριάδη για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Σε «δεύτερο χρόνο» και εν μέσω έντονων διαφωνιών εγκρίθηκε η πρόταση της διοίκησης μετά την απόσυρση της πρότασης Τσανάκα-Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι έλαβαν τον λόγο

Δεύτερο… ημίχρονο για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, με το θέμα να τίθεται προς διαβούλευση και ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, καθώς δεν «πέρασε» από την Οικονομική Διεύθυνση του δήμου η πρόταση της δημοτικής παράταξης Ανάσα για τον Δήμο η οποία είχε εγκριθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, έναντι της πρότασης την οποία κατέθεσε η παράταξη του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου τόνισε ότι σε κάποιους κωδικούς δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, σύμφωνα με τον νόμο. «Κατά την άποψή μας πρέπει να ληφθεί νέα απόφαση και να ανακληθεί η προηγούμενη», δήλωσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Θόδωρος Μουριάδης: Πρέπει να αποφασίσουμε τι δήμο θέλουμε

«Θα έπρεπε να αλλάξουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα (σ.σ.: αν δεν ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση). Επίσης, να ξέρετε ότι πρέπει να αλλάξουμε τους κάδους και σταδιακά να πάμε στους βυθιζόμενους. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει, λοιπόν, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 1,5 εκ. ευρώ. Οφείλουμε, δε, να κάνουμε προϋπολογισμό επί πραγματικών και όχι υποθετικών δεδομένων. Στο κάτω κάτω, τί δήμο θέλουμε; Θέλουμε έναν καθαρό δήμο με κάδους και απορριμματατοφόρο; Φυσικά και δεν θέλω να κάνουμε αυξήσεις, όμως ο δήμος πρέπει να πάει μπροστά. Αν θέλουμε να είμαστε αρεστοί, ας μην κάνουμε αυξήσεις. Όταν θα αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, θα κάνουμε και τις μειώσεις που πρέπει», δήλωσε ο κ. Μουριάδης.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων

«Αποσύρουμε τη δική μας πρόταση και είμαστε αρνητικοί στη δική σας, γιατί όπως αποδείξαμε έμπρακτα, θα μπορούσατε να μειώσετε και εσείς τις τιμές για να κάνετε πιο εύκολα τα πράγματα για τους συνδημότες μας», ανέφερε η τέως δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.




«Τώρα όλοι μαζί παίρνετε παράτυπες αποφάσεις και φεσώνετε τους Καβαλιώτες με αυτές τις απαράδεκτες αυξήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας, ο οποίος απείχε από την ψήφιση του θέματος, ενώ ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, σημείωσε ότι «αν θέλατε, θα μπορούσατε να βρείτε εργαλεία για να περάσει το πλάνο σας και από την Οικονομική Διεύθυνση και για μένα είναι καθαρά θέμα φιλοσοφίας, ότι είμαστε στην αρχή της τετραετίας, οπότε μπορούμε -κατά τη φιλοσοφία σας- να κάνουμε αυξήσεις και όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας θα πάμε σε μειώσεις. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς αυξήσεις».

«Επιμένουμε ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς αυξήσεις. Άλλωστε οι εκτιμήσεις σε έναν προϋπολογισμού παραμένουν εκτιμήσεις και στην 1η τριμηνιαία έκθεση θα φανεί πώς βαδίζουμε. Συν τοις άλλοις, δεν αποδεχόμαστε το ποσό που πρέπει να καταβάλλουμε στη ΔΙΑΑΜΑΘ, γιατί πρόκειται για μια απόφαση η οποία πάρθηκε εν κρυπτώ και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου» ανέφερε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος.

«Ό,τι και να ψηφίσουμε σήμερα, θα περάσει η πρόταση η οποία έχει κατατεθεί. Εμείς θα ψηφίσουμε αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει ένα σχέδιο για την ανακύκλωση και συνεπώς οι διαβεβαιώσεις ότι στο μέλλον τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν, μέσα από την ανακύκλωση», δήλωσε ο Δημήτρης Βογιατζής.

«Κατά τη γνώμη μου, κακώς η Οικονομική Υπηρεσία δέχτηκε την πρόταση της κ. Τσανάκα, καθώς δεν υπήρχε αιτιολογική έκθεση. Θεωρώ ότι οι ευθύνες της Οικονομικής Υπηρεσίας και του κ. Χατζηκωνσταντίνου είναι τεράστιες και δηλώνω “παρών” για το θέμα», σχολίασε ο Νίκος Ξανθόπουλος.

«Αποφασίσαμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί. Εσείς όμως κύριε δήμαρχε δεν θέλετε να κινηθείτε στον δρόμο που κινούμαστε εμείς και η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Ανάσα για τον Δήμο Ηλίας Καλανταρίδης.

«Εμείς ως παράταξη ακολουθήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία και η Οικονομική Υπηρεσία θα έπρεπε να δει τα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά, αλλά έπρεπε να μείνετε μια ώρα παραπάνω να δουλέψετε και δεν το κάνατε, ενώ πιστεύω ότι η Υπηρεσία ενήργησε κατόπιν εντολών σας κ. δήμαρχε. Οι δε συνάδερφοι που ψήφισαν αρνητικά και στις δυο προτάσεις, δεν κατέθεσαν κάποια δική τους πρόταση», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Ανάσα για τον Δήμο Γιώργος Γραμμένος.

«Αυτό που συνέβη στη προηγούμενη συνεδρίαση δημιούργησε σύγχυση. Παράλληλα, θεωρώ απαράδεκτες τις αυξήσεις τις οποίες φέρνει η διοίκηση και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση», δήλωσε ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος.

«Ο οικονομικός διευθυντής δεν έχει καμία υποχρέωση να φεύγει από το γραφείο του στις 4 ή στις 5. Εκείνο το οποίο ξέρω κ. δήμαρχε είναι ότι φέρατε μια εισήγηση η οποία δεν είχε εγκριθεί από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό ότι προσδοκούμε να πάρουμε 1,5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον κωδικό τον οποίο ψήφισε η ελληνική Βουλή, να βάλουμε αυτό το ποσό στη στήλη των εσόδων και προχωράμε το πρόγραμμα που θέλουμε να εφαρμοστεί», τόνισε ο Κώστας Κουνάκος.

«Ήμασταν οι μοναδικοί από την αντιπολίτευση που καταθέσαμε στην Οικονομική Υπηρεσία συγκεκριμένη πρόταση, όμως μου κάνει εντύπωση που δεν τη μοιράσατε στις υπόλοιπες παρατάξεις. Δεν μπορείτε, όμως, να επιβάλετε στους δημότες ένα χαράτσι και τον Μάρτιο να το μειώνετε για να φανείτε καλός κ. δήμαρχε. Θα μπορούσατε να κατεβάσετε τα ποσά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα», σχολίασε η δημοτική σύμβουλος με την Ανάσα για τον Δήμο Αναστασία Ιωσηφίδου.

«Θεωρώ ότι είναι μια προειλημμένη απόφαση και επιπλέον, γιατί δεχόμαστε το 1,5 εκ. της ΔΙΑΑΜΑΘ; Έκανε τίποτα για τον ΧΥΤΑ ή την ανακύκλωση; Τους πληρώνουμε τζάμπα λεφτά. Μια πολιτική απόφαση είναι να πούμε ότι δεν τα δίνουμε» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος με τη Συμπαράταξη Πολιτών Νίκος Μουρτασάγας.

«Ο “Κλεισθένης” δημιούργησε τεράστια προβλήματα, όμως εμείς θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή και για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος με τον Τόπο της Ζωής μας Νίκος Μαυρίδης.

«Πρέπει να κάνουμε προϋπολογισμό επί πραγματικών και όχι υποθετικών δεδομένων. Στο κάτω κάτω, τί δήμο θέλουμε; Θέλουμε έναν καθαρό δήμο με κάδους και απορριμματατοφόρο; Φυσικά και δεν θέλω να κάνουμε αυξήσεις, όμως ο δήμος πρέπει να πάει μπροστά. Αν θέλουμε να είμαστε αρεστοί, ας μην κάνουμε αυξήσεις. Όταν θα αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, θα κάνουμε και τις μειώσεις που πρέπει», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Μετά από δύο ψηφοφορίες «πέρασε» η πρόταση Μουριάδη

Μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία δεν εγκρίθηκε η πρόταση Μουριάδη και σε δεύτερη ψηφοφορία -όπως ορίζει ο νόμος- η πρόταση ψηφίστηκε από τα μέλη της διοικούσας παράταξης και το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία.