Μακάριος Λαζαρίδης: Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η ανακατασκευή της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου

Θετικές ειδήσεις από τον βουλευτή Καβάλας της ΝΔ για τη μήκους 15 χλμ. αρδευτική διώρυγα, που τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό τον κάμπο της Χρυσούπολης

Την οριστική ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του έργου ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου υπέγραψαν την Πέμπτη (19/12) ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της επικαιροποποίησης του σχετικού προγράμματος που είχε υπογράψει στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει κατά το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.

Για τη σημαντική εξέλιξη ενημερώθηκε ο κ. Λαζαρίδης από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε διαρκή επαφή με σκοπό την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη:

«Οι υποσχέσεις γίνονται πράξη.

Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια για τους αγρότες του Νέστου, το έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε 5 μήνες.

Μια Κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και το αποδεικνύει και σε αυτήν την περίπτωση.

Την επομένη ημέρα των Εθνικών Εκλογών, στις 8 Ιουλίου, συναντήθηκα με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και βάλαμε τις προτεραιότητες για τη στήριξη των αγροτών.

Δώσαμε έμφαση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Και πλέον, το σημαντικό έργο της ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου, με την ένταξή του στο Π.Δ.Ε. προχωρά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Επί πλέον των κινδύνων που θα αποφευχθούν από την αποκατάσταση της φθοράς, με το προτεινόμενο έργο υπολογίζεται ότι θα υπάρξει και εξοικονόμηση νερού περίπου 20%, με αποτέλεσμα την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και ωφελημένους 8.000 παραγωγούς μέλη του ΤΟΕΒ και λοιπούς κατοίκους της περιοχής.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα που τους υπέβαλα.

Επίσης, ευχαριστώ τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καβάλας Κ. Αντωνιάδη και το Δήμαρχο Νέστου Σ. Μιχαηλίδη, για τη συμβολή τους στην αποτελεσματική έκβαση του ζητήματος.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, αμέσως μετά τις Εθνικές Εκλογές, ζητήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η επικαιροποίηση του προγράμματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων προκειμένου να ενταχθεί στη χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Η επικαιροποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και σε χρόνο ρεκόρ εντάχθηκε στο ΠΔΕ.

Η εν λόγω αρδευτική διώρυγα, μήκους 15 χλμ., τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό τον κάμπο της Χρυσούπολης από φράγμα παροχέτευσης στον ποταμό Νέστο. Μετά την παρέλευση 50 ετών από την κατασκευή της παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές οι οποίες προκαλούν διαρροές, κινδύνους πλημμυρών, αλλά και μείωση της παροχετευτικότητάς της. Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η ανακατασκευή της.