Κώστας Αρβανίτης από Καβάλα: Η σημερινή κυβέρνηση είχε χορηγούς και αυτό είναι ξεκάθαρο

Εργασιακά θέματα, το λιμάνι της Καβάλας και τα Λιπάσματα ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της βουλευτού Καβάλας Τάνιας Ελευθεριάδου

Το ζήτημα της ΒΦΛ και των εργαζομένων οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις με μία νέα εταιρία απασχόλησε κατά κόρον τη συνέντευξη Τύπου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη με αφορμή την παρουσία του στην Καβάλα το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020.

Εκεί μαζί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου μίλησαν για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες οι οποίες αντίκεινται σε Ευρωπαϊκές οδηγίες και δεσμεύτηκαν για κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Ο κ. Αρβανίτης υποστήριξε πως η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε λογικές και μεθόδους Λαυρεντιάδη, ενώ η κ. Ελευθεριάδου ανέλυσε τα σημεία στα οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρανομεί η διοίκηση της εταιρίας.

«Υπάρχουν ζητήματα που αντιβαίνουν στο Ευρωπαϊκό δίκαιο με αυτά που ετοιμάζει η διοίκηση της εταιρείας»

Ο κ. Αρβανίτης σχετικά με την υπόθεση της ΒΦΛ είπε αρχικά: «Βλέπω μεγάλη ανησυχία όχι μόνον για τους 153, αλλά και των υπολοίπων, διότι από ό,τι κατάλαβα η πολιτική δημιουργίας εταιρειών δε νομίζω ότι εξυπηρετεί την παραγωγική διαδικασία, αλλά ενδεχομένως άλλους σκοπούς που δε θέλω αυτήν τη στιγμή να τοποθετηθώ για αυτούς. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και το ότι είδαμε ότι υπάρχουν ζητήματα που αντιβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

«Η κυβέρνηση έχει κλείσει το μάτι στους επιχειρηματίες για το πώς αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα»

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μην αποκόπτουμε το θέμα της εταιρίας εδώ με το τι γίνεται με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Πειραιώς και τους εργαζομένους, καθώς η κυβέρνηση έχει κλείσει το μάτι στους επιχειρηματίες για το πώς αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα. Σε όλα τα ζητήματα τα επιχειρηματικά συμφέροντα περίμεναν αλλαγή της κυβέρνησης, γιατί η σημερινή κυβέρνηση είχε χορηγούς, είναι ξεκάθαρο αυτό. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τους ενοικιαζόμενους εργάτες, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον υποκατώτατο μισθό, κάτι που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τάνια Ελευθεριάδου: «Υπογράφουν συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν στις ίδιες θέσεις εργασίας»

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου τόνισε από την πλευρά της πως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Γ. Γ. του υπουργείου Εργασίας είχε δοθεί λύση στο ζήτημα των εργαζομένων στην ΒΦΛ και συμπλήρωσε πως «η σημερινή πρωτοβουλία της ιδιοκτησίας παραβιάζει τις κοινοτικές οδηγίες για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνον τα μέλη του επίσημου σωματείου του εργοστασίου. Η κοινοτική οδηγία λέει ότι όταν ένας εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν μπορεί να έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου. Τι γίνεται μέσα στο εργοστάσιο σε όλους τους εργαζόμενους αυτήν τη στιγμή; Υπογράφουν συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν στις ίδιες θέσεις εργασίας και αυτό είναι παράνομο, δεν έχει να κάνει με κάποια συμφωνία ή με τη βούληση του εργοδότη, αντίκειται σε ευρωπαϊκή οδηγία η οποία έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος. Όλοι οι εργαζόμενοι μέσα στο εργοστάσιο οι οποίοι αυτήν τη στιγμή υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αύριο αν πάνε στα δικαστήρια, θα δικαιωθούν και θα γίνουν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου».

«Δεν έχει υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης»

Η ίδια πρόσθεσε πως υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα το οποίο προβλέπει ότι σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων επιχειρήσεων, υπάρχει αυτοδίκαια μεταβίβαση και των εργαζόμενων της, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να υπογράψουν τίποτα, ενώ συμπλήρωσε ότι στο εργοστάσιο υπάρχει παραβίαση δύο συγκεκριμένων κοινοτικών οδηγιών. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτός να το εξετάσει και να εξετάσει και τα ενδεχόμενα για το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο όμως η διοίκηση της εταιρίας δεν υπέβαλε ποτέ! Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε δει το σχέδιο εξυγίανσης, παρότι οι εκπρόσωποι της εταιρίας το περιφέρουν σε διάφορα ΜΜΕ».

«Το ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού ήταν ταξίδι αναψυχής»

Ο κ. Αρβανίτης, αναφερόμενος στη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη, υπογράμμισε πως «το ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού ήταν ταξίδι αναψυχής. Είδε έναν αγώνα μπάσκετ του ΝΒΑ πριν δει τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η γλώσσα του σώματός του αποδεικνύει ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα και σας θυμίζω και το πλάνο με την ομπρέλα, το οποίο δεν δείχνει αυτό που κάποιοι χαμογέλασαν. Εγώ ανησύχησα πάρα πολύ, δείχνει έναν άνθρωπο πάρα πολύ ταραγμένο, όταν βγαίνει από μία συνάντηση. Οφείλει να μας πει τι ειπώθηκε μέσα».

Ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε και στη χορηγία δύο εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, μιλώντας για μια απόφαση της κυβέρνησης η οποία πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς.

«Δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και ειδικά της Καβάλας»

Ο ίδιος είπε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», μιλώντας για ένα λιμάνι εθνικής στρατηγικής σημασίας. «Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος και δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ειδικά της Καβάλας που είναι κομβικό σημείο εθνικής στρατηγικής. Γιατί όταν μιλάς για πατριωτισμό, πρέπει και να το δείχνεις και όχι η Μακεδονία να είναι μία και το… Αιγαίο να είναι δύο! Στην προκειμένη περίπτωση το λιμάνι της Καβάλας πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα αιτήματα του Σωματείου Λιμενεργατών».