Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Κοπή βασιλόπιτας και μια σημαντική ανακοίνωση από τον Μητροπολίτη Στέφανο [φωτογραφίες]

Επίσημη πρόσκληση να παραστεί στην Καβάλα τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για το 2020 με κοπή της βασιλόπιτας την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2020, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος, αφού ευλόγησε το Σώμα, προχώρησε σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση, δηλώνοντας την πρόθεσή του να προσκαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για να παραστούν στο Θεολογικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Συνεδριακό Κέντρο της Λυδίας και για να βάλουν τον θεμέλιο λίθο σε μια νέα εκκλησία στα Ποταμούδια.

«Πιστεύω συν Θεώ να προχωρήσουμε και στον τρίτο χρόνο μαζί. Ως Μητροπολίτης ΦΝΘ, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που έχουμε με τον δήμο και θέλω να σας πω ότι είμαι μαζί σας στις αγωνίες σας, πάντα με τον απαραίτητο προβληματισμό.

»Θέλω να σας ανακοινώσω ότι επιθυμώ φέτος κατά τον μήνα Σεπτέμβριο να καλέσω στην πόλη τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να κηρύξουν την έναρξη των Θεολογικών Συνεδρίων που θα γίνονται κατ΄ έτος στο Συνεδριακό Κέντρο της Λυδίας με προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

»Θα προβάλλουμε σε έκθεση το μουσείο που πρόκειται να δημιουργηθεί με το όνομα του Αποστόλου Παύλου με τις ξεχωριστές βυζαντινές εικόνες που είχε συλλέξει ο μακαριστός Προκόπιος και βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασής τους. Με την έλευσή τους στην πόλη θα προβάλλουμε το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη με την έκδοση ενός τόμου για την 3χρονη εκδημία του. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε και δεν εννοώ οικονομικά.




»Εκκρεμεί μια αίτηση της Εκκλησίας μας για ένα μικρό τμήμα γης στα Ποταμούδια για την ανέγερση Ιερού Ναού της Αναλήψεως. Επιθυμώ τον θεμέλιο λίθο αυτής της Εκκλησίας να την βάλει ο κ. Βαρθολομαίος», ανέφερε ο Μητροπολίτης Στέφανος.

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης είπε απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Στέφανο: «Ευχαριστούμε για την παρουσία σας να ευλογήσετε το Δημοτικό Συμβούλιο και κατ΄επέκταση όλη την πόλη. Είναι αλήθεια ότι η συνεργασία με την Μητρόπολη είναι πολύ καλή, είναι τιμή για εμάς να έρθει στην πόλη μας ο Παναγιότατος κ. Βαρθολομαίος. Όσο για την ανέγερση του Ιερού Ναού, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας».

Το λόγο έλαβε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος τόνισε το έμπρακτο ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου για τον δήμο Καβάλας, ο οποίος, όπως είπε, έχει απεριόριστες δυνατότητες οι οποίες πρέπει να αναδειχτούν, χρησιμοποιώντας παραδείγματα πρόσφατων χρηματοδοτήσεων έργων, όπως:

  • τη χρηματοδότηση με 1,2 εκ. ευρώ για την επέκταση του προσήνεμου μώλου στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος»
  • τη χρηματοδότηση με 2,3 εκ. ευρώ για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων
  • τη χρηματοδότηση με 40.000 ευρώ του Θεολογικού Συνεδρίου

«Ας ελπίζουμε ότι στη νέα δεκαετία που ξεκίνησε να αφήσουμε τα δύσκολα πίσω μας», ευχήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Κωνσταντίνος Πεφάνης.

Για την ιστορία, το φλουρί το κέρδισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος και από τα πιτάκια το φλουρί το κέρδισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μιχαηλίδης.