Το ΚΙΝΑΛ έφερε στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων των αμπελοκαλλιεργητών του Δήμου Παγγαίου

Ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολου Πάνα, σε συνεργασία με τη ΝΕ Καβάλας του κόμματος, προς τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη για το πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις καταστροφές από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις

Σε αναμονή οι αγρότες του δήμου Παγγαίου για τις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές τις οποίες υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειές τους από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και Ιουλίου του 2019 και από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής και υπεύθυνος του κόμματος για τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Απόστολος Πάνας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών.

Ο κ. Πάνας επισημαίνει στην ερώτησή του την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του δήμου, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να επισπεύσει την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Το κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδή Βορίδη

Θέμα: «Επιτακτική η καταβολή των αποζημιώσεων για τους αγρότες του Δήμου Παγγαίου Καβάλας»

Κύριε Υπουργέ,
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των αμπελοκαλλιεργητών του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, ύστερα από τις ζημιές που προκλήθηκαν στις εκτάσεις τους λόγω των εντόνων καιρικών συνθηκών των προηγούμενων μηνών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε χωριά της δημοτικής ενότητας Ορφανού, Πιερέων και Ελευθερών υπήρξαν ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και τους ανέμους που τις συνόδευαν, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αμπελιών διαφόρων ποικιλιών να πληγεί και οι ζημιές να είναι είτε μερικές είτε ολοκληρωτικές.

Επίσης είναι γνωστό ότι με τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου χάθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ποικιλίας σταφυλιών Σουλτανίνας σκεπαστής και ξεσκέπαστης σε όλον τον Δήμο Παγγαίου. Το γεγονός αυτό απετέλεσε για τον Δήμο Παγγαίου και για τον Νομό Καβάλας συνολικά τη μεγαλύτερη ζημιά στην φυτική παραγωγή του 2019, καθώς η ποικιλία αυτή είναι η ναυαρχίδα των εξαγωγών σταφυλιών στην περιοχή, με το μεγαλύτερο παράλληλα κόστος παραγωγής.

Παρά τη σχετικά γρήγορη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ όσον αφορά στις καταγραφές των ζημιών και παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων Αρχών και της ίδιας της Κυβέρνησης ότι θα αποζημιωνόμασταν για τις χαλαζοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις εντός των εορτών, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, αλλά και καμία ενημέρωση ως προς τα πορίσματα και τις αποζημιώσεις.

  • Επειδή, από τα τέλη του 2018 οι εν λόγω αγρότες δεν έχουν κανένα εισόδημα, δεδομένης της ολοκληρωτικής ζημιάς που υπέστησαν
  • Επειδή, συνέπεια της οικονομικής αδυναμίας των αγροτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, είναι και η αρνητική επίδραση στην οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών-συνεργατών του αγροτικού κλάδου (καταστήματα αγροτικών εφοδίων, αγροτικών εργαλείων, συνεργεία, γεωπόνοι)
  • Επειδή, οι αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική δυσχέρεια των αγροτών, συνεχίζουν με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  • Επειδή, οι αγρότες βρίσκονται σε πλήρη οικονομική ανέχεια ακόμα και για την αγορά στοιχειωδών πρώτων υλών (λιπάσματα) που κρίνεται επιτακτική λόγω της έναρξης της νέας καλλιεργητικής σαιζόν
  • Επειδή, οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πάγιες υποχρεώσεις τους απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο (ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΟΡΙΑ, ΔΕΗ), στη ΔΕΥΑΑ Παγγαίου (άρδευση) και στην εξυπηρέτηση των δανείων τους στα τραπεζικά ιδρύματα

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η καθημερινότητα των αγροτών έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτη επαγγελματικά, ηθικά και προσωπικά.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Προτίθεστε να επιληφθείτε επί του προβλήματος της καθυστέρησης των αποζημιώσεων των αγροτών Δήμου Παγγαίου Καβάλας, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν τις καλλιέργειές τους, επισπεύδοντας την καταβολή;

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας
Κίνημα Αλλαγής
Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας