Ελευθεριάδου: Καταστρατήγιση του Συντάγματος να ψηφίζονται εκλογικοί νόμοι à la carte [βίντεο]

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο Εκλογικό Νόμο - «Πενήντα από εσάς δεν νομιμοποιείστε να βρίσκεστε σήμερα στην αίθουσα αυτή», είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ

Την εκτίμηση της ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο λαός θα δώσει εντολή για κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής κυριαρχίας εξέφρασε, μιλώντας στην ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Εκλογή Βουλευτών», η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

Κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστρατήγηση της Συνταγματικής πρόβλεψης να μην ψηφίζονται εκλογικοί νόμοι à la carte, δηλαδή ανάλογα με τις συγκυριακές ανάγκες της εκάστοτε πλειοψηφίας, συμπληρώνοντας ότι οι εκλογικοί νόμοι ψηφίζονται για να δοκιμάζονται και να κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι να εργαλειοποιούνται.




Αναφέρθηκε στις συνέπειες της ενισχυμένης αναλογικής, κάνοντας λόγο για αλαζόνες πολιτικούς, κομματικοποίηση του κράτους, των πανεπιστημίων, των συνδικαλιστικών φορέων και οργάνων συμπληρώνοντας ότι η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που ευνοεί την επεξεργασία και εφαρμογή πολιτικής συνεργασιών, αφήνει ανοιχτή την πόρτα στον σχηματισμό πλειοψηφιών συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο.

Τέλος, τόνισε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού «δεν σας έχει στείλει στη θέση που είστε σήμερα, σας έστειλε η μειοψηφία, και τουλάχιστον πενήντα από εσάς δεν νομιμοποιείστε να βρίσκεστε σήμερα στην αίθουσα αυτή».

Δείτε σε βίντεο την ομιλία Ελευθεριάδου στη Βουλή και παρακάτω διαβάστε την απομαγνητοφωνημένη.

Στις επόμενες εκλογές ο λαός θα δώσει εντολή για κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές,
κατ’ αρχήν θα ήθελα να πω να μην ορκίζονται οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όταν λένε ότι νομοθετούμε τώρα και όχι παραμονή των εκλογών, γιατί παραμονή των εκλογών μπορεί να έχουμε και σήμερα.

Αναρωτιέμαι, ακούγοντάς σας από χθες, γιατί ενώ η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς, ενώ οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατηφορίζουν σταθερά, ενώ οι εισφορές για εννιά στους δέκα ασφαλισμένους αυξάνονται, ενώ οι συντάξεις μειώνονται, ενώ όλη η εκπαιδευτική κοινότητα καταδικάζει το κατάπτυστο  νομοσχέδιο που περάσατε χθες, ενώ στα νησιά μας οι κάτοικοι έχουν εξεγερθεί γιατί δεν μπορείτε, είστε ανίκανοι να αντιμετωπίσετε το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ οι τράπεζες ετοιμάζονται να πάρουν τα σπίτια των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, ενώ στα εθνικά μας ζητήματα έχουμε απομονωθεί, ενώ στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία μας δεν υπάρχουν φάρμακα και τα χειρουργεία αναστέλλονται ή σταματάνε οριστικά, ο καημός σας είναι το εκλογικό σύστημα και πώς θα το αλλάξετε.

Θεωρείτε λογικό να ανοίγετε μια συζήτηση για το ζήτημα αυτό, ενώ δεν έχουν περάσει έξι μήνες από τις εκλογές; Θεωρείτε λογικό να σύρετε τη χώρα σε διπλές εκλογές, καταστρατηγώντας τη συνταγματική πρόβλεψη να μην ψηφίζονται εκλογικοί νόμοι a la carte, δηλαδή ανάλογα με τις συγκυριακές ανάγκες της εκάστοτε πλειοψηφίας; Θεωρείτε λογικό να δαπανήσετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ πετσοκόψατε το κοινωνικό μέρισμα; Η δικαιολογία ότι δεσμευθήκατε προεκλογικά να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο δεν αναιρεί το αυτονόητο. Οι εκλογικοί νόμοι ψηφίζονται για να δοκιμάζονται και να κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι να εργαλειοποιούνται από εσάς επειδή φοβάστε την αποσταθεροποίηση όχι της χώρας βέβαια, αλλά τη δική σας. Και γιατί φοβάστε την αποσταθεροποίηση; Γιατί στην περίπτωση της απλής αναλογικής δεν θα έχετε κανένα κόμμα ή κομματικό σχηματισμό ή συνασπισμό με τον οποίο να μπορέσετε να συνεργαστείτε, εκτός από τις ακροδεξιές δυνάμεις. Και για τον λόγο αυτό θέλετε να αποτρέψετε τον σχηματισμό συνεργασιών στις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.

Η Νέα Δημοκρατία στους έξι μήνες της διακυβέρνησής της μας απέδειξε ότι αλλάζει τους νόμους κατά το δοκούν, ανάλογα με το αν τη βολεύουν. Και αν ο νόμος δεν τη βολεύει, τον αλλάζει επίσης. Μας το απέδειξε στην περίπτωση του Διοικητή της ΕΥΠ, όπου με κατεπείγουσα τροπολογία, διαπράττοντας θεσμική εκτροπή, άλλαξε τον νόμο για τα απαιτούμενα προσόντα. Μας το απέδειξε στο εκλογικό σύστημα για τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο άλλαξε και μάλιστα μετά τις εκλογές, νοθεύοντας τη λαϊκή ετυμηγορία. Και μας το αποδεικνύει καθημερινά με όλα τα  νομοσχέδια.

Τώρα, λοιπόν, για ακόμη μια φορά δεν διστάζει να βάλει σε νέα περιπέτεια τη χώρα και το πολιτικό σύστημα με πρόσχημα τη δήθεν κυβερνησιμότητα. Η ενισχυμένη αναλογική εκ του αποτελέσματος, όμως, δεν οδηγεί ούτε σε κυβερνησιμότητα ούτε σε κυβερνητική σταθερότητα. Η ενισχυμένη αναλογική διαμόρφωσε τον δικομματισμό και κατά συνέπεια, την κομματικοποίηση του κράτους, την κομματικοποίηση των πανεπιστημίων, την κομματικοποίηση των συνδικαλιστικών φορέων και οργάνων. Διαμόρφωσε αλαζόνες και διεφθαρμένους πολιτικούς και παντοδύναμες πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες τελικά μας οδήγησαν στην κρίση και στην καταστροφή της χώρας μας. Σε αντίθεση, η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που ευνοεί την επεξεργασία και εφαρμογή πολιτικής συνεργασιών, αφήνει ανοιχτή την πόρτα στον σχηματισμό πλειοψηφιών συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. Δηλαδή, συνεργασιών που επιτρέπουν την προοπτική αλλαγών υπό την επιρροή κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς.

Γι’ αυτό η κατάργησή της είναι κρίσιμο ζήτημα για τη Δεξιά και δεν μπορεί να αφεθεί γι’ αργότερα. Η απλή αναλογική παράγει συνέπεια και σοβαρότητα. Η Νέα Δημοκρατία δεν το θέλει αυτό. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κυβερνά ανέλεγκτη και μόνη της.

Σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης αποδεικνύεται ότι ο λαός επιθυμεί συγκλίσεις και συναινέσεις, απαιτεί εθνικό σχέδιο, εθνική στρατηγική και κοινό όραμα για τη χώρα, απαιτεί να υπάρχει δυνατότητα κοινής πολιτικής για σοβαρά εθνικά θέματα όπως το μεταναστευτικό, η εξωτερική πολιτική και άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 45% και πλέον των ψηφοφόρων δεν πάει να ψηφίσει.

Το δυσάρεστο αυτό γεγονός οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην απογοήτευση του κόσμου από το εκλογικό σύστημα, που μετατρέπει τις μειοψηφίες σε πλειοψηφίες, που ευνοεί το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η ευθύνη των κομμάτων είναι πολύ μεγάλη. Τα μικρότερα κόμματα πρέπει να αποδείξουν σήμερα ότι δεν έχουν συστρατευτεί άμεσα ή έμμεσα με τη Δεξιά. Οι μπακαλίστικες λογικές πρέπει να εκλείψουν και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν το παρόν νομοσχέδιο αφήνοντας πίσω το στενό κομματικό συμφέρον.

Το ερώτημα είναι ένα και καίριο: Νομιμοποιείται μία Κυβέρνηση με πλασματική πλειοψηφία να παίρνει αποφάσεις; Όχι, ξεκάθαρα όχι. Δεν σας έχει στείλει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη θέση που είστε σήμερα, σας έστειλε η μειοψηφία, και τουλάχιστον πενήντα από εσάς δεν νομιμοποιείστε να βρίσκεστε σήμερα στην Αίθουσα αυτή. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είστε, γιατί στις επόμενες εκλογές ο λαός θα δώσει την απάντηση που του αρμόζει. Στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, ο λαός θα δώσει εντολή για κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής κυριαρχίας και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υλοποιηθεί η εντολή του».