Νέα μηνύματα Παναγιωτόπουλου από το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude [φωτογραφίες]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε, μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, το πολεμικό πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.), επισκέφθηκε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 το Ελικοπτεροφόρο Πλοίο Αμφιβίου Επιθέσεως «Dixmude» του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, στον Λιμένα του Πειραιά. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε στο ελικοπτεροφόρο «Dixmude» ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ.

Το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο συμμετάσχει στην Πολυεθνική, Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής «Μέγας Αλέξανδρος – 2020», που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Ελικοπτεροφόρο «Dixmude», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Εξοχότατε κύριε Πρέσβη, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Βρίσκομαι τυπικά σε γαλλικό έδαφος, σε αυτό το εξαιρετικό πλοίο, το Ελικοπτεροφόρο «Dixmude», επί τη ευκαιρία αυτής της απτής και «πλωτής» θα έλεγα απόδειξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών που ενισχύεται και εμβαθύνεται και θέλω να πιστεύω ότι θα ενισχυθεί και θα εμβαθυνθεί περαιτέρω από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα λάβει χώρα η συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα βρίσκομαι επί του γαλλικού πλοίου «Dixmude» με την ευκαιρία της επισκέψεώς του στον Πειραιά.

Η υποδοχή φίλων και συμμάχων είναι πάντα ένα ευχάριστο γεγονός και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η τωρινή όπου η παραδοσιακή φιλία και συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας παραμένει όχι μόνο επίκαιρη αλλά και απολύτως αναγκαία ως ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η σημερινή παρουσία του «Dixmude» εδώ στον Πειραιά, υπογραμμίζει την κοινή ισχυρή μας θέληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά και ως μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο χώρες μας μοιράζονται το ίδιο όραμα, τις ίδιες αξίες και πολιτικές προσδοκίες για την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, σε αντιστάθμισμα της πολιτικής και των παράνομων ενεργειών εκείνων που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση: Η κατάσταση στην περιοχή απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και ενισχυμένες δυνατότητες αποτροπής και στρατιωτικής παρουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική μας συνεργασία ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα πέραν από την παραδοσιακά στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών, οι ελληνικές και οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα προχωρούν δυναμικά στην επαύξηση της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης με κοινές ασκήσεις όπως η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» στην οποία συμμετέχει το πλοίο αυτό, και η ανάπτυξη του TASK Group του αεροπλανοφόρου «Charles De Gaulle» στην οποία συμμετέχει η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», καθώς και πολλές άλλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουμε από κοινού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την φιλοξενία στο εξαιρετικό αυτό πλοίο και να ευχηθώ στο πλήρωμα και στο προσωπικό επί του «Dixmude» καλά ταξίδια και καλή συνέχεια στην εκπλήρωση της αποστολής σας».