Κώστας Σκρέκας από Καβάλα: Ένας βιώσιμος ΕΛΓΑ καθιστά βιώσιμες και τις αποζημιώσεις των αγροτών

Περιοδεία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Καβάλα-Τι είπε για το σχέδιο βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ, η ορθή διαχείριση των υδροφόρων οριζόντων και οι μομφές προς την προηγούμενη κυβέρνηση

Συνέντευξη στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 2020 από τα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας επισκέφτηκε την Καβάλα και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη, τους βουλευτές του Νομού Μακάριο Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη, με τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη και με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καβάλας, Χαράλαμπο Δράκο, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη για τα θέματα τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στην ημερίδα διαβούλευσης για την κατάρτιση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ΚΑΠ 2021-2027.

Η κυβέρνηση κατάρτισε σχέδιο βιωσιμότητας για τον ΕΛΓΑ

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους αγρότες μας και ένα από τα εργαλεία που υπάρχουν όταν συμβούν καταστροφές, είναι μέσα από τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωσης της ζημιάς. Έχουμε παραλάβει έναν ΕΛΓΑ ο οποίος είναι βαθιά ελλειμματικός. Ο ΕΛΓΑ το 2014 ήταν πλεονασματικός και είχαμε αφήσει ένα μεγάλο αποθεματικό, όμως μετά από το 2014, κυρίως εξαιτίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση των φυσικών καταστροφών, με χαλαζοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις και το πρώτα τρίμηνα του 2019 και στην Καβάλα και στην Χαλκιδική. Δοκιμάζεται ο ΕΛΓΑ και εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, συστήνοντας μια ομάδα που έχει καταρτίσει ένα σχέδιο προκειμένου να τον καταστήσει βιώσιμο και οι αγρότες να έχουν έγκαιρη αποζημίωση. Από την άλλη πλευρά θα δούμε τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει και δίκαιη αποζημίωση. Εκεί σκεπτόμαστε και σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε και χρήματα τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

«Η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκά χρήματα για να στηρίξουμε τους αγρότες και έτσι να έχουν μια καλύτερη ασφάλιση της ζημιάς ή της επικινδυνότητας που απειλεί τις καλλιέργειές τους, υπήρχε και στην παρούσα προγραμματική περίοδο. Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε αυτά τα κονδύλια. Εμείς στη νέα προγραμματική περίοδο σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια, ώστε να μπορούν οι αγρότες να ασφαλίζουν καλύτερα και ικανοποιητικότερα τις καλλιέργειές τους, χωρίς να αυξάνεται το κόστος του ασφαλίστρου, αφού θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτόν τον σκοπό, χρήματα που προέρχονται από την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Εκπονείται το πρόγραμμα «Ες αεί» για την ανασυγκρότηση περιβαλλοντικών υποδομών

«Ένα άλλο κομμάτι που μας αφορά, είναι η διαχείριση των υδάτων. Προχωράμε σε μια εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των περιβαλλοντικών υποδομών, το λεγόμενο “Ες αεί”. Ο πρωθυπουργός έχει συστήσει ομάδα εργασίας για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου το οποίο αναφέρει πως θα πρέπει να σταματήσουμε να αντλούμε νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της χώρας. Αυτήν τη στιγμή αντλούμε το 65% του νερού που χρησιμοποιούμε στις αγροτικές καλλιέργειες και μόλις κατά το 35% αξιοποιούμε το βρόχινο νερό. Αντίστοιχα στην Ισπανία κατά 80% αξιοποιούν το βρόχινο νερό και μόλις κατά το 20% αντλούν νερό από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες», σχολίασε ο κ. Σκρέκας.

«Η χώρα μας χρειάζεται εξορθολογισμό της χρήσης του νερού»

«Στην Ελλάδα σήμερα χρησιμοποιούμε τρεις φορές περισσότερο νερό ανά στρέμμα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και από τις υπόλοιπες χώρες του νότου, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν ανάλογες κλιματικές συνθήκες με την Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα στην Ελλάδα για να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της χρήσης του νερού, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό και με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε και το κόστος της άρδευσης μέσα από νέα συστήματα, μέσα από κλειστά αρδευτικά δίκτυα και με την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μηδενισμό του ενεργειακού κόστους και από την άλλη και ένα έξτρα εισόδημα για τους αγρότες», δήλωσε ο υφυπουργός.