Μακάριος για ΟΛΚ: 12 +1 έργα πνοής αλλάζουν τα δεδομένα για Καβάλα και Κεραμωτή

Η συνεργασία Λαζαρίδη, Φιλόσογλου και Θυσιάδου υπόδειγμα επί του πρακτέου του ενοποιητικού οράματος που χρειάζεται η Καβάλα

Έργα και μελέτες που αγγίζουν τα 5.000.000 ευρώ διαχειρίζεται την παρούσα χρονική στιγμή ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας (Ο.Λ.Κ. Α.Ε.). Τα συγκεκριμένα έργα και μελέτες λίμναζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η νέα διοίκηση του Οργανισμού, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου κ. Γ. Φιλόσογλου και της Διευθύνουσας Συμβούλου κυρίας Α. Θυσιάδου, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τα επανεκκινήσει.

Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν βρει αρωγό και συμπαραστάτη το Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριο Λαζαρίδη, ο οποίος, με τις καίριες παρεμβάσεις του στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συμβάλλει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στα λεγόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τα έργα αυτά, καθώς και οι προοπτικές που ανοίγονται για την Ο.Λ.Κ. Α.Ε., βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε πριν λίγες ημέρες ο κ. Λαζαρίδης με τη διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε να ξεκινούν έργα, τα οποία λίμναζαν εδώ και χρόνια. Σε μικρό διάστημα, έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά με τον πρόεδρο και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία (Ναυτιλίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων). Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους Υπουργούς, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και κ. Γιάννη Πλακιωτάκη για την άμεση ανταπόκρισή τους στα αιτήματα που τους έθεσα. Οι Καβαλιώτες βλέπουν καθημερινά να τίθενται οι βάσεις για βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, σε υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Η Καβάλα θα πάει μπροστά και εγώ θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις γι’ αυτό».

Άλλωστε, η πλειοψηφία των έργων αυτών βρίσκονται στο αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020 – 2050», που παρουσίασε προεκλογικά ο κ. Λαζαρίδης (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος σε όλη την Ελλάδα που παρουσίασε αναπτυξιακό σχέδιο για το νομό του).




Ειδικότερα, τα έργα και οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νέο λιμένα «Φίλιππος Β’», στον επιβατικό λιμένα «Απόστολος Παύλος» και στο λιμένα της Κεραμωτής, έχουν ως εξής:

Λιμάνι Φίλιππος Β΄

  1. Μελέτη κτηριακών υποδομών, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και λοιπόν έργων για την πλήρη λειτουργία του νέου λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β’». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.500.000 ευρώ και εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, «πρόκειται για μία απαραίτητη μελέτη προκειμένου το “Φίλιππος Β’” να γίνει ένα ανταγωνιστικό εμπορικό λιμάνι».

Λιμάνι Απόστολος Παύλος

  1. Μελέτη διαπλάτυνσης και επέκτασης υπήνεμου μόλου Κεντρικού Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Ο.Λ.Κ. Α.Ε.. Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «χρειάζεται στην πόλη της Καβάλας για δύο λόγους: για μέγιστη προστασία προς τα ελλιμενισμένα σκάφη από τον καιρό, καθώς και για την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων ελλιμενισμού λόγω της μεγάλης ζήτησης».
  2. Μελέτη αντικατάστασης ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων και ανάπλαση της χερσαίας ζώνης, προϋπολογισμού 234.000 ευρώ. Ήδη, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με αυτή τη μελέτη, συμπληρώνεται το μεγαλύτερο τμήμα του παραλιακού μετώπου, προκειμένου να αλλάξει η όψη της πόλης.
  3. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο με τίτλο: «Μελέτη αντικατάστασης ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων, ανάπλαση χερσαίας ζώνης Κεντρικού Λιμένα Καβάλας “Απόστολος Παύλος”. Επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών – επιστρώσεις στον προσήνεμο μόλο του κεντρικού λιμένα Καβάλας “Απόστολος Παύλος”». Έχει προϋπολογισμό 1.550.000 ευρώ.
  4. Ανάπλαση τμήματος της χερσαίας ζώνης λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» στη γωνία των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αβέρωφ. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης από το Δήμο ή την Περιφέρεια. Με την υλοποίησή του, το σημείο του parking θα μετασχηματιστεί σε ένα τμήμα του νέου παραλιακού μετώπου, παρέχοντας πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία. Στο σημείο αυτό θα τοποθετηθεί και ένα νέο εμβληματικό δημιούργημα μοντέρνας τέχνης.
  5. Επέκταση κρηπιδωμάτων και προσήνεμου μόλου, καθώς και ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα στη χερσαία ζώνη της ιχθυόσκαλας στον κεντρικό λιμένα Καβάλας. Το έργο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Ο.Λ.Κ. Α.Ε.. Η μελέτη αυτή χρειάζεται στην πόλη της Καβάλας για δύο λόγους: Αφενός για να μεταφερθούν τα καΐκια στο φυσικό τους περιβάλλον δίπλα στην ιχθυόσκαλα και αφετέρου για να δημιουργηθούν νέες θέσεις ελλιμενισμού μικρών, αλλά και μεγαλύτερων και πολυτιμότερων σκαφών, τύπου Καταμαράν. 

Λιμάνι Κεραμωτής

  1. Ανακατασκευή της Παλιάς Σκάλας στον λιμένα Κεραμωτής από το Υπουργείο Ναυτιλίας, με προσωπική δέσμευση του υπουργού κ. Γ. Πλακιωτάκη στον κ. Λαζαρίδη.
  2. Βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του δικτύου όμβριων υδάτων στην περιοχή του Εμπορικού Λιμένα Κεραμωτής.
  3. Πεζοδρόμηση και επέκταση του δικτύου οδοφωτισμού στην περιοχή του Εμπορικού Λιμένα Κεραμωτής.
  4. Διαμόρφωση χώρου πρασίνου της χερσαίας ζώνης Κεραμωτής.
  5. Εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή προβόλου παραπλεύρως Παλαιάς Σκάλας για τον ασφαλή ελλιμενισμό πλωτών μέσων.
  6. Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Ο.Λ.Κ. Α.Ε. και Αναπτυξιακής Ο.Τ.Α. για τη βελτίωση του τρόπου περισυλλογής των απορριμμάτων των αλιευτικών πλωτών μέσων που λιμενίζονται στο Λιμένα Κεραμωτής.
  7. Επέκταση Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού και Υδροδότησης και τοποθέτηση τεσσάρων νέων μηχανημάτων παροχής νερού και ρεύματος προς εξυπηρέτηση των τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής.

Δελτίο Τύπου