Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού Συλλόγου: Να προστατευτεί η υγεία των πολιτών, να στηριχθούν οικονομικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Ανακοίνωση της παράταξης του Εμπορικού Συλλόγου της Καβάλας με συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση  

Την ανησυχία της για την πιθανότητα ραγδαία εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας και την ανάγκη για τη λήψη όλων των αναγκαίων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του εκφράζει με ανακοίνωση της η Αγωνιστική Συσπείρωση του Εμπορικού Συλλόγου της Καβάλας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι εκτός αυτών θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων.

Ακολουθεί το δελτίου τύπου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

«Τα διατάγματα περιορισμού των συναθροίσεων με αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων δεν διασφαλίζουν την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των κρουσμάτων»

«Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε όλοι με ανησυχία την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού COVID-19 στη χώρα μας. Η ανησυχία μας ενισχύεται και από την ίδια την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κρατικό σύστημα υγείας του οποίου οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ως αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που εφαρμόστηκαν διαχρονικά, με ιδιαίτερη μάλιστα ένταση τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που χρόνια λέμε: η ανάγκη διαμόρφωσης ενός κρατικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό, με πλήρη στελέχωση και σύγχρονες υποδομές. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με κρατική χρηματοδότηση που θα στοχεύει να καλύψει όλες τις καθημερινές και έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συγκεκριμένη πανδημία και όχι στο έδαφος της λογικής που θεωρεί  την υγεία εμπόρευμα και ατομική ευθύνη.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβάλλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: επιδημιολογική επαγρύπνηση, ενίσχυση της πρόληψης, έγκαιρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση των νοσημάτων.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για μια πιθανά ραγδαία εξάπλωση του ιού τις επόμενες εβδομάδες. Χρειάζεται να παρθεί κάθε μέτρο για το σοβαρό αντίκτυπο που θα έχει σε χιλιάδες συνάδελφους, αφού είτε για προληπτικούς είτε για λόγους ανάρρωσης μπορεί να χρειαστεί να μείνουν για πολλές μέρες εκτός εργασίας, οι ίδιοι ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους που θα χρειάζονται συμπαράσταση.

Τα μέτρα εντατικοποίησης της ατομικής υγιεινής όπως ζητείται από το Υπουργείο υγείας, είναι ασφαλώς απαραίτητα αλλά όχι ικανά από μόνα τους να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση. Τα διατάγματα περιορισμού των συναθροίσεων με αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων δεν διασφαλίζουν την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από ένα πλήρως, από κάθε άποψη, εξοπλισμένο σύστημα δημόσιας υγείας. Με βάση και τα παραπάνω επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού με ευθύνη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ευθύνη της κυβέρνηση να πάρει  αναγκαία μέτρα όπως:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούν των σήμερα επικουρικών γιατρών.
  • Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό
  • Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.

Επιπρόσθετα, τα παραπάνω μέτρα χρειάζεται να συνδυαστούν με επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης για τους χιλιάδες επαγγελματίες που ήδη βιώνουν τις πρώτες οικονομικές συνέπειες. Θα βρεθούν για πολλές μέρες εκτός εργασίας  για προληπτικούς λόγους, είτε για λόγους ανάρρωσης. Μπορεί να χρειαστεί να μείνουν στο σπίτι για  να φροντίσουν τα παιδιά τους, τους ηλικιωμένους κλπ. Να μείνουν άνεργοι για μια περίοδο σε εποχή που οι οικονομικές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τις δυνατότητες τους.

Επομένως χρειάζεται να στηριχθούν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Ειδικά  για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000, επιβάλλεται για το επόμενο 4μηνο:

  • η απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • η απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους
  • η άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω αδυναμίας πληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και λογαριασμών ενέργειας-νερού.
  • η άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δέσμευσης λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ σε βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κλπ

Επίσης να ενισχυθούν με έκτακτο επίδομα:

  • για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.
  • οι νέες μητέρες, για όσες μέρες είναι κλειστά τα σχολεία, ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους αφήνοντας χωρίς επίβλεψη τα παιδιά τους.
  • όσους κλείνουν αναγκαστικά (χωρίς υπουργικό διάταγμα) τις επιχειρήσεις τους λόγω των γενικών μέτρων πρόληψης, όπως ιδιοκτήτες κυλικείων σε σχολεία, δημοτικών αναψυκτηρίων κλπ

Τα παραπάνω μέτρα πρέπει να αποτελέσουν «αιχμή του δόρατος» στις διεκδικήσεις του οργανωμένου κινήματος των αυτοαπασχολούμενων όπως της ΟΕΒΕΚ και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας. Να αγωνιστούμε για την υιοθέτηση τους και την ανακούφιση των συναδέλφων στα πλαίσια της σημερινής συγκυρίας».