Κορονοϊός: Η Αντιπολίτευση ζητά από τη Διοίκηση να φέρει προς ψήφιση έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Επιστολή πέντε επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων σε Μουριάδη-Πεφάνη - Ζητούν να τεθεί ως έκτακτο θέμα η στήριξη των επαγγελματιών του Δήμου Καβάλας που πλήττονται από την πανδημία

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας αναμένεται να συνεδριάσουν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού [διαβάστε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εδώ].

Με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Κώστα Πεφάνη, πέντε επικεφαλής της Αντιπολίτευσης (όλοι πλην του Χρήστου Ποτόλια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Δημήτρη Βογιατζή της Ελληνικής Αυγής) ζητούν να έρθει ως έκτακτο προς ψήφιση θέμα η θέσπιση ειδικών μέτρων «ανακούφισης» των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, εναρμονισμένα με την πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής-αιτήματος των επικεφαλής σε Μουριάδη-Πεφάνη.

Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμπαρασταθούμε στους δημότες και στους επαγγελματίες του τόπου μας αυτές τις δύσκολες στιγμές…

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
σύμφωνα με το άρθρο 37 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2020, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε ότι:

  1. αναστέλλεται για 3 μήνες η καταβολή μισθωμάτων σε καταστήματα που ανήκουν στον Δήμο,
  2. με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος μπορεί να απαλλάσσει από τα τέλη καταλαμβανομένου χώρου τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού,
  3. με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος μπορεί να απαλλάσσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Θα περιμέναμε από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει επειγόντως στην έγκριση των μέτρων αυτών από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση αυτών προς ανακούφιση των επιχειρήσεων και των συνδημοτών μας. Εξάλλου, η διοίκηση του Δήμου προέβη στην ανακοίνωση σχετικών μέτρων για τη στήριξη δημοτών και επιχειρήσεων σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι στην Ημερήσια Διάταξη της αυριανής 7ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, της πρώτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη μετά τη λήψη των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται Τακτικό Θέμα που να αφορά στην έγκριση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση και για τα οποία απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέτρα που θα ανακουφίσουν τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Επειδή η λήψη των ανωτέρω μέτρων, ή και επιπλέον αυτών, αποτελεί ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και δεν επιδέχεται καμία άλλη καθυστέρηση, ζητούμε η έγκριση των μέτρων να συμπεριληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη της αυριανής 7ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ως Έκτακτο Θέμα, για να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην άμεση υλοποίησή τους.

Έχουμε την ευθύνη και οφείλουμε όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου Καβάλας, και κυρίως ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο που αποτελούν τα κορυφαία όργανα λήψης των αποφάσεων, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμπαρασταθούμε στους δημότες και στους επαγγελματίες του τόπου μας, αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, αλλά και στην κοινωνικο-οικονομική κρίση που θα βιώσουμε τους ερχόμενους μήνες.

Παρακαλούμε να προβείτε στις σχετικές ενέργειες.

Με εκτίμηση,
Οι επικεφαλής

Δήμητρα Τσανάκα
ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Μάκης Παπαδόπουλος
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Βαγγέλης Παππάς
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Άρης Βέρρος
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Νίκος Ξανθόπουλος
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ