Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Τηλε-καυγάδες και εντάσεις στη «σκιά» του κορονοϊού

Οι απαντήσεις της διοίκησης του δήμου στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου-Σε πόσους θα δοθούν τρόφιμα το Πάσχα-Γιατί εξοργίστηκε ο Θόδωρος Μουριάδης με τον Μάκη Παπαδόπουλο και την Αναστασία Ιωσηφίδου

Τα οικονομικά, αλλά και οργανωτικά μέτρα τα οποία έλαβε ο δήμος Καβάλας ελέω κορονοϊού (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), αλλά και αυτά τα οποία πρότειναν οι 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης (διαβάστε εδώ τα ερωτήματα) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Μαρτίου 2020 η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μεταδίδεται ζωντανά μέσα από το κανάλι Youtube του δήμου Καβάλας εδώ.




Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης απάντησε τόσο στην επιστολή των παρατάξεων όσο και για τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε εσχάτως μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ). Ο δήμαρχος σε μία αποστροφή του λόγου του ξεκαθάρισε πως λόγω κορονοιού «δεν κάνουμε κατασχέσεις, δεν πρόκειται να δεσμεύσουμε το ΑΦΜ ενός δημότη που χρωστάει. Δεν κάνουμε προσαυξήσεις, δεν κόβουμε το νερό από την ΔΕΥΑΚ».

«Μιλάμε με την ΚΕΔΕ και βγάζουμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου»

Ο κ. Μουριάδης απαντώντας στα ερωτήματα αυτά, είπε πως «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε υλικά ιατρικά για το προσωπικό και μόλις μας έρθουν θα τα δώσουμε. Είμαστε συντονισμένοι με τον κ. Κλειτσιώτη και ξέρουμε τις απαιτήσεις του Νοσοκομείου. Είμαστε σε έναν πόλεμο και δεν μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις για να αποφασίσουμε τι μέτρα θα πάρουμε. Μιλάμε με την ΚΕΔΕ και βγάζουμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τα μέτρα αυτά έχουν ληφθεί».

Στον «αέρα» το Φεστιβάλ Φιλίππων, «κομμένα» τα έξοδα για COSMOPOLIS και Kavala ΑirSea Show

«Δεν μπορούμε να πάμε και να κλείσουμε τις λαϊκές αγορές, αλλά θέτουμε μέτρα και τα έχουμε υλοποιήσει. Για τα οικονομικά έχω να πω πως θα κοπούν οι μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το COSMOPOLIS, ΑirSea Show κλπ. Αν τα μέτρα λήξουν θα κάνουμε εκδηλώσεις με τους καλλιτέχνες της περιοχής μας και δε χρειάζεται να δώσουμε προκαταβολές. Για το Φεστιβάλ Φιλίππων δεν ξέρουμε αν θα έρθουν θίασοι», ανέφερε ο δήμαρχος Καβάλας.

Η έκτακτη βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

«Συμφωνώ πως πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε τις αγορές. Αυτήν τη στιγμή έχουμε άνοιγμα 1.800.000 ευρώ και ο δήμος από τα χρήματα που έρχονται πρέπει να ενισχύσει την αγορά. Η κεντρική κυβέρνηση μας έδωσε 60.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα και η συζήτηση με την ΚΕΔΕ είναι να ενισχυθούν οι δήμοι με επιπλέον χρήματα, γιατί θα μειωθούν τα τακτικά έσοδα. Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το χρηματικό βοήθημα, αυτό που περνάμε σήμερα -είναι το ποσόν που εγκρίναμε στον προϋπολογισμό μας- είναι 20.000 ευρώ που έβγαλε η κοινωνική υπηρεσία για να δώσει στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Από εκεί και μετά προσπαθούμε να δώσουμε τα χρήματα για βοήθεια. Δεν σημαίνει όμως ότι τελειώσαμε εδώ. Το ίδιο συμβαίνει και με το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ήδη ετοιμάζουμε να δώσουμε τρόφιμα για το Πάσχα σε 1.000 δικαιούχους», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

«Δεν κάνουμε προσαυξήσεις, δεν κόβουμε το νερό από την ΔΕΥΑΚ»

Ο κ. Μουριάδης πρόσθεσε πως «έχουμε πει ότι δεν κάνουμε κατασχέσεις, δεν πρόκειται να δεσμεύσουμε το ΑΦΜ ενός δημότη που χρωστάει. Δεν κάνουμε προσαυξήσεις, δεν κόβουμε το νερό από την ΔΕΥΑΚ. Αυτήν τη στιγμή η ΔΕΥΑΚ αν δεν καλύψει τα έσοδα για το επόμενο δεκαπενθήμερο, θα πρέπει να τα δώσει στην εταιρία ο δήμος. Θα πρέπει ο δήμος να πληρώσει τη ΔΕΥΑΚ για να δοθούν οι μισθοί των υπαλλήλων. Αυτά τα μέτρα τα οποία θα εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα περισσότερα είναι μέτρα που έχουν έρθει με την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για να μπορέσουμε ό,τι κάνουμε να έχει αναδρομική ισχύ. Για τον ανασχεδιασμό και των πολιτιστικών εκδηλώσεων συμφωνώ, όπως και με τον ανασχεδιασμό της τουριστικής προβολής, γιατί δεν μπορούν να γίνουν εκθέσεις και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ το βλέπει αυτό».

Άμεση ενημέρωση των αρχηγών των παρατάξεων

Ο κ. Μουριάδης πρόσθεσε επίσης ότι «πολύ σύντομα θα υιοθετήσουμε την ενημέρωση και με τους αρχηγούς των παρατάξεων μπορούμε να συζητάμε επάνω στην εφαρμογή των μέτρων που έχουμε πάρει ,αλλά και ό,τι χρειάζεται να το ενισχύσουμε ευχαρίστως να το κάνω. Συμφωνώ επίσης για τα χρήματα που πρέπει να δώσει ο δήμος στις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειώσω πως η Δημοτική Αστυνομία συνεργάζεται με την Αστυνομία στον έλεγχο της κυκλοφορίας. Γνωρίζουμε βέβαια πως η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη των αστυνομικών. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα Σώματα Ασφαλείας που εμπλέκονται στους ελέγχους που απαιτούνται αυτόν τον καιρό».

Εκατοντάδες αιτήματα για οικονομική βοήθεια

Λαμβάνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος του δήμου Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς, σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή έχουν ήδη αιτηθεί έκτακτης οικονομικής βοήθειας πάνω από 250 Καβαλιώτες οι οποίοι έχουν ανάγκη, ήτοι ένα συνολικό ποσό το οποίο φτάνει τα 150.000 ευρώ, με τον κ. Παππά να προβλέπει ότι αναμένονται εκατοντάδες αιτήσεις για οικονομική βοήθεια ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος, άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για την κοινωνική πολιτική την οποία ασκεί, ζητώντας να δοθούν περισσότερα χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ η τέως πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Αναστασία Ιωσηφίδου τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να στηριχτούν όσοι έχουν ανάγκη σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.

«Ας μη μας αφήνατε χρέος πάνω από 2 εκ. ευρώ κ. Ιωσηφίδου για να μπορούσαμε σήμερα να βοηθήσουμε περισσότερο κόσμο, πράγμα το οποίο φυσικά και θέλουμε. Και κύριε Παπαδόπουλε, είστε πολύ λίγος για να μου λέτε εμένα κοινωνικά ανάλγητο. Είστε ανεύθυνος, διότι λέτε συνέχεια πράγματα που δεν ευσταθούν», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Μουριάδης.

«Έκανα μια ήρεμη τοποθέτηση. Απλά όταν δεν έχετε κάτι να απαντήσετε, λέτε για το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής. Να δω χωρίς τουρισμό τι έσοδα θα έχει ο δήμος. Δηλαδή δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε;», ανταπάντησε η κ. Ιωσηφίδου, με τον δήμαρχο Καβάλας να απαντάει ότι «ναι, φέτος δε θα έχουμε τον τουρισμό που είχαμε όχι γιατί δε θα έχουμε τις ωραίες εκδηλώσεις που κάνατε, αλλά λόγω μιας παγκόσμιας πανδημίας».