Παναγιωτόπουλος: Φαίνεται πως υπάρχει τακτική της Άγκυρας για «χτυπήματα» σε θρησκευτικές εορτές [βίντεο]

«Ο συναγερμός δεν λήγει, οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση τόσο στον Έβρο όσο και στα παράλια», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Στην πανδημία του κορονοϊού αλλά και στα σενάρια περί «προώθησης» παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 13 Απριλίου 2020 στην τηλεόραση του Ant1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

«Η πίστη κάθε ανθρώπου είναι προσωπική υπόθεση και καταλαβαίνω την ανάγκη του κάθε ανθρώπου, αλλά αυτά που γίνονται είναι για το γενικό καλό. Επειδή μπαίνουμε στην κρίσιμη καμπή, πρέπει να “κρατήσουμε” αυτές τις ημέρες, παρά το Πάσχα και τον καλό καιρό, για να πάμε στην σταδιακή άρση των μέτρων», τόνισε ο υπουργός, σχολιάζοντας τα περιστατικά σε Κουκάκι και Κέρκυρα, όπου ιερείς προσέφεραν τη Θεία Κοινωνία, αψηφώντας τα μέτρα Κράτους και Εκκλησίας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όσον αφορά στα σενάρια για σχέδιο της Τουρκίας να «σπρώξει» στα ελληνικά νησιά πλήθος από παράτυπους μετανάστες -μεταξύ άλλων που είναι και φορείς κορονοϊού- ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε στον ΑΝΤ1, «είναι γεγονός ότι μετά την επιτυχή αντίδραση όσων έγιναν στον Έβρο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, εξετάζουμε και σενάρια άλλα, απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά».

Ανέφερε παράλληλα ότι φαίνεται πως υπάρχει τακτική της Άγκυρας για «χτυπήματα» σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «παραμένουν σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις», προσθέτοντας «σε αυτήν την βάση, εξετάζουμε και άλλα σενάρια, παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, διότι όταν προσπαθείς να “μπουκάρεις” σε μια χώρα, όπως έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μόνο νόμιμο δεν είναι».

Για τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε «θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας κατά μήκος των συνόρων. Στον Έβρο ενισχύεται ο φράχτης όπου υπάρχει και δημιουργείται σε σημεία που δεν υπάρχει. Στη θάλασσα, που είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια από ό,τι στη ξηρά, εκεί είμαστε μαζί με το Λιμενικό», ενώ επεσήμανε ότι «οι οδηγίες που εμείς δίνουμε είναι για αποτροπή».

Σχετικά με τα πιθανά κρούσματα κορονοϊού σε μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού τόνισε ότι «δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν», σημείωσε ότι από τις 11 Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποφυγή των συναθροίσεων και τον εφοδιασμό των μονάδων με μέσα προστασίας «και στην πορεία αναθεωρούσαμε όλα αυτά τα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζουμε την υγεία όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τέλος, όσον αφορά στην αναστολή των αδειών όσων φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε «δεν μπορούμε να χαλάσουμε ένα μέτρο που απέδωσε. Θα ήθελα να επιδειχθεί υπομονή λίγο ακόμη για να μην χαθεί η χρονιά, να μην κλείσουν οι σχολές. Μετά θα δώσουμε κάποια άδεια, ώστε να ισοσκελίσουμε αυτόν τον περιορισμό που δημιουργεί και μια στεναχώρια. Καλύτερα όμως να είναι μέσα στις Σχολές, λίγο περιορισμένοι και κάπως στεναχωρημένοι, αλλά υγιείς».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ απομαγνητοφωνημένη

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:  Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στην Ελλάδα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε  ένα σχέδιο των Τούρκων;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο γιατί μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και να πω ότι η Πίστη κάθε ανθρώπου είναι εσωτερική του υπόθεση και καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία των πιστών να αναζητήσουν καταφύγιο στην πίστη τους αυτές τις μέρες, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι όλο αυτό που γίνεται, δεν γίνεται επειδή κάποιοι ξαφνικά αποφάσισαν να γίνουν εχθροί της Εκκλησίας, αλλά απλά για να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία και η ανθρώπινη ζωή, που νομίζω ότι συνάδει απόλυτα και με τις χριστιανικές αρχές και μέχρι εκεί, επομένως να μην δημιουργούμε πρόσθετους εχθρούς και πρόσθετες αιτίες αν θέλετε για ακόμα περισσότερους καυγάδες.

Απλά να προσαρμοστούμε σε αυτούς τους κανόνες γιατί μπαίνουμε στην κρίσιμη καμπή αυτής της υπόθεσης.

Αν κρατήσουμε και αυτές τις μέρες -παρά την Μεγάλη Εβδομάδα, παρά τον καλό καιρό που φαίνεται ότι είναι γεγονός- τότε θα τα καταφέρουμε και τότε θα πάμε μια ώρα αρχύτερα στη άρση σιγά-σιγά των περιοριστικών μέτρων.  Αυτή τη στιγμή όμως δεν βλέπουμε μπροστά μας αυτό, αλλά να κρατήσουμε αν θέλετε την έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση αυτού του κακού. Αυτό και μόνο ως εισαγωγικό σχόλιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλά κάνατε και το είπατε. Συμφωνούμε απολύτως και δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από κει και πέρα με ρωτάτε κάποιες ερωτήσεις πολύ σημαντικές, τι γίνεται με τους απέναντι και με τα σενάρια που διακινούνται. Είναι γεγονός ότι μετά την επιτυχή ομολογουμένως αντιμετώπιση της απόπειρας αιφνιδιασμού στον Έβρο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, και θα ήθελα να το τονίσω αυτό γιατί φαίνεται ότι πάντα σε κάποια να το πω έτσι Εθνική Εορτή, σε κάποιο εορταστικό τριήμερο ή σε κάποια τέτοια περίοδο προσφέρεται η κατάσταση για αιφνιδιασμούς. Εξετάζουμε λοιπόν τώρα και σενάρια άλλα, όπως απόπειρας εισροής μεταναστών  από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο.

Μετά τον Έβρο, αυτό που τόνισα επανειλημμένος όπου στάθηκα και όπου βρέθηκα, είναι ότι ο συναγερμός δεν λήγει. Παραμένει ο συναγερμός και παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε εγρήγορση, σε όλα τα μέτωπα, σε όλο το μέτωπο των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων. Σε αυτή τη βάση εξετάζουμε και άλλα σενάρια, που έχουν να κάνουν με τη συνέχεια της εργαλειοποίησης αυτού του όπλου, των ανθρώπων δηλαδή που θέλουν να μετακινηθούν παρανόμως, γιατί όταν ας πούμε προσπαθείς αποπειράσαι να μπεις, να «μπουκάρεις» θα έλεγα σε μια χώρα, με τον τρόπο που επιχείρησαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, τότε αυτό όπως καταλαβαίνετε μόνο νόμιμο δεν είναι.

Εν πάση περιπτώσει στη βάση αυτή είμαστε σε εγρήγορση, συλλέγουμε τις πληροφορίες, ερμηνεύουμε τις πληροφορίες και προετοιμάζουμε και την δική μας αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Όλα δείχνουν ότι επειδή η Τουρκία βρίσκετε σε  δύσκολη θέση και λόγω του κορονοϊού, όχι μόνο λόγω της αποτυχίας στον Έβρο, -για την οποία ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε και ποτέ δεν θα το κάνουμε- μελετά και αυτό ως ένα επιπλέον τρόπος πίεσης της Ελλάδας και της Ε.Ε. κατ’ επέκταση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε αυτές τις πληροφορίες κ. Υπουργέ; Πέρα από τις πληροφορίες μέσω ρεπορτάζ όπως για παράδειγμα του Χ. Μαζανίτη που ήταν από μια κυρία από ΜΚΟ που έλεγε ακριβώς τι κάνουν οι Τούρκοι. Έχετε και εσείς ως Υπουργείο τις πληροφορίες ότι οι Τούρκοι πράγματι συγκεντρώνουν αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες ιδιαίτερα απέναντι από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνουμε τη δουλειά μας, Έχουμε τέτοιες πληροφορίες, είναι συγκεχυμένες αλλά αυτά δεν είναι παρά μόνο τα στοιχεία που πρέπει εμείς να παραλάβουμε, να τα βάλουμε στο τραπέζι, να τα εκτιμήσουμε και να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Τι θα κάνουμε κ. Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τονώσουμε, θα ενισχύσουμε τις Δυνάμεις που επιχειρούν  σε όλο το μήκος των συνόρων, Στον Έβρο ήδη ενισχύεται και επεκτείνεται ο φράκτης και στα σημεία εκείνα όπου δεν υπήρχε, με γοργούς ρυθμούς πάντα.

Στα θαλάσσια σύνορα προωθούμε πλωτά μέσα σε συνεργασία πάντα με το Λιμενικό, το οποίο έχει και τον πρώτο λόγο στην επιτήρηση των συνόρων, συνεπικουρούμενα από τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, εκεί ήμαστε κι εκεί θα συνεχίσουμε να είμαστε. Έχω πει επανειλημμένως ότι η υπόθεση στη θάλασσα είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολη απ΄ ό,τι στα χερσαία σύνορα αλλά από εκεί και πέρα δεν έχουμε παρά  να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και οι  οδηγίες βέβαια είναι οδηγίες για αποτροπή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι τελευταίο κ. Υπουργέ σε σχέση με τα παιδιά που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντιλαμβάνεστε ότι  είναι εύλογο  το ενδιαφέρον, όχι μόνο των γονιών τους, αλλά του συνόλου του Ελληνικού λάου. Έχετε λάβει κάποια μέτρα για την προστασία των παιδιών; Γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε να υπάρχουν κρούσματα μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις..

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς πολύ σωστά το λέτε, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν μένοντας σπίτι, όπως μπορεί να γίνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στις 11 Μαρτίου λοιπόν -κι αυτό έχει την δική του σημασία- ανακοινώθηκε προς τα έξω, το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Τουρκία. Θεωρώ ότι εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά. Προχωρήσαμε πάνω στην πρώτη ανακοίνωση μέτρων για τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από πολύ προεργασία και σκέψεις που κάναμε με το ΓΕΕΘΑ και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Στρατηγούς των Γενικών Επιτελείων, τους διευθυντές των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαία την πολιτική ηγεσία, τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα.

Ανακοινώθηκαν τότε τα πρώτα μέτρα που ήταν για παράδειγμα να κλειστούν οι μαθητές στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Στρατιωτικές παραγωγικές Σχολές – να περιοριστούν αν θέλετε – προκειμένου να προστατευτούν από τον κίνδυνο της διασποράς του ιού στο εσωτερικό των σχολών (με ότι αυτό συνεπάγεται), να κοπούν παρελάσεις, αγήματα, πανηγυρικές εκδηλώσεις, να παρθούν τα πρώτα μέτρα υγειονομικής φύσεως στις μονάδες, να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον συνωστισμό στις μονάδες, να τις εφοδιάσουμε με τα υλικά μέσα (αντισηπτικά, μάσκες κτλ).

Στις 11 Μαρτίου λοιπόν ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα. Όλοι όσοι άσκησαν τις επόμενες ημέρες κριτική, δεν υπήρχαν πουθενά μέτρα μετά τις 25 Μαρτίου. Αν θέλετε ακούσαμε τις πρώτες «φωνές» ότι δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα. Όμως ήδη εμείς κάναμε την δουλειά μας. Στην πορεία αναθεωρούσαμε ανάλογα με την κατάσταση που πρόεκυπτε από τις διάφορες επισκοπήσεις, όλα αυτά τα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό έχει να κάνει με Στρατεύσιμους – είτε έχει να κάνει με μόνιμα Στελέχη – είτε με φοιτητές των Στρατιωτικών Σχολών (Ευέλπιδες, Ίκαρους, Ναυτικούς Δόκιμους κτλ).

Θεωρώ ότι σαν αποτέλεσμα τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά. Θυμίζω ότι σε όλο το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν σημειωθεί περίπου 30 κρούσματα συνολικά και τα 3 απ’ αυτά ήταν τα πιο σοβαρά. Είχαμε και έναν θάνατο δυστυχώς, αλλά σε ένα στέλεχος με πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του.

Δεν μπορούμε να δηλώνουμε ικανοποιημένοι φυσικά, αλλά από την άλλη, συνολικά νομίζω ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Αυτό σημαίνει κ. Υπουργέ ότι μάλλον δεν θα δοθούν άδειες ενόψει Πάσχα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε θα συνεχίσουμε. Στις Στρατιωτικές Σχολές, πρέπει να το θυμίσω αυτό, γιατί νομίζω ξεφεύγει σε πολλούς. Στις Στρατιωτικές Σχολές είχαμε μηδέν κρούσματα. Ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού στις Στρατιωτικές Σχολές. Επομένως επιτρέψτε μου να ισχυριστώ ότι το μέτρο αυτό απέδωσε στο απόλυτο. Όχι σχετικά αλλά στο απόλυτο!

Τα παιδιά προστατεύτηκαν. Δεν μπορούμε λοιπόν να χαλάσουμε ένα σύστημα, ένα μέτρο το όποιο απέδωσε στο απόλυτο και να διακινδυνεύσουμε τώρα το Πάσχα κάτι χειρότερο. Δηλαδή να διώξουμε τα παιδιά από τις Σχολές και μετά να γυρίσουν πίσω. Έστω και ένας αν φέρει τον ιό όπως καταλαβαίνετε, κινδυνεύουν και οι υπόλοιποι μέσα στις Σχολές.

Θα κρατήσουμε λίγο ακόμα. Θα ήθελα να επιδειχθεί κάποια υπομονή για να μην χαθεί η χρονιά και για να μην κλείσουν οι Σχολές, έστω και αυτή την περίοδο. Μπορώ να σας το πω αυτό, θα δώσουμε άδεια στα παιδιά προκειμένου να έχουν την ευκαιρία  – όταν με το καλό περιοριστούν τα μέτρα – τα οποία άλλωστε ισχύουν για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για τους φοιτητές των Στρατιωτικών Σχολών.

Θα δώσουμε κάποια άδεια ώστε να ισοσκελίσουμε εν πάση περιπτώσει αυτό τον περιορισμό που δημιουργεί μια στενοχώρια. Καλύτερα όμως να είναι μέσα και λίγο στενοχωρημένοι – αλλά απόλυτα υγιείς και προστατευμένοι – παρά να διακινδυνεύσουν έξω. Αυτή είναι η απόφαση που παίρνουμε και νομίζω ότι οι γονείς που ασφαλώς αγαπούν τα παιδιά τους περισσότερο από εμάς, αλλά και εμείς νοιαζόμαστε γι’ αυτά, θα καταλάβουν.