Μακάριος Λαζαρίδης: Η Κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς δίπλα στον αγρότη

Νέες πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών από την Κυβέρνηση: Ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές προς τη ΔΕΗ και πιλοτική λειτουργία έκδοσης σύνταξης με το «πάτημα ενός κουμπιού»

Την ένταξη των αγροτών σε ευνοϊκή ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Δ.Ε.Η., καθώς και στην πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, περιλαμβάνουν δύο ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα:

1Στο πλαίσιο των ανακουφιστικών μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα, επετεύχθη, κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η., η ένταξη των αγροτών σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να διακανονίσουν τις οφειλές τους είτε προκαταβάλλοντας το 15% της συνολικής οφειλής προς τη Δ.Ε.Η. και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε 18 μηνιαίες δόσεις, είτε προκαταβάλλοντας το 20% και να αποπληρώσουν την εναπομείνασα οφειλή σε 20 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται τηλεφωνικά μέσω του πανελλαδικού τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ στον αριθμό 11770, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 – 21:00.

Στη ρύθμιση εντάσσονται τόσο οι ενεργές όσο και οι μη ενεργές ρυθμίσεις, δηλαδή ισχύει και για τις παροχές για τις οποίες έχει καταγγελθεί η σύμβαση.

2Εντάχθηκαν στην πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος αγροτών του τέως Ο.Γ.Α. χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Στην κατηγορία περιλαμβάνεται η έκδοση, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 12.000 συντάξεων του τέως Ο.Γ.Α. με το «πάτημα ενός κουμπιού», παρακάμπτοντας έτσι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών και επιτρέποντας στους αγρότες να εισέλθουν πρώτοι στη νέα ψηφιακή εποχή που εγκαινιάζει η Κυβέρνηση.

Ο άμεσος αυτός τρόπος έκδοσης των συντάξεων αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα και με τον οποίο εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία και οι αγρότες του τέως Ο.Γ.Α.

Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για έμπρακτη συμπαράσταση στους αγρότες λαμβάνει για μία ακόμη φορά ‘’σάρκα και οστά’’. Συνεχίζουμε».