Συμπαράταξη Πολιτών: Να μην οδηγηθούμε από το «μένουμε σπίτι» στο… «μένουμε δίχως σπίτι»!

Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη Βέρρου-Μουρτασάγα-Σωτηριάδη

Με αφορμή την επικείμενη λήξη του καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας, στα τέλη του τρέχοντος μήνα, και ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου 2020 [διαβάστε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εδώ], η Συμπαράταξη Πολιτών καταθέτει στο Σώμα της δικής της πρόταση ψηφίσματος για την πρώτη κατοικία.

«Για να μην οδηγηθούμε από το “μένουμε σπίτι” στο “μένουμε δίχως σπίτι”», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόταση της δημοτικής παράταξης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας και Σωτήρης Σωτηριάδης προτείνουν το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα προς την Κυβέρνηση με στόχο να μην προχωρήσει στην επικείμενη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης ψηφίσματος που καταθέτει η Συμπαράταξη Πολιτών στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη, στον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι υποχρέωση κάθε ανθρωποκεντρικού και δημοκρατικού κράτους

«Ενώ συνεχίζουμε να «μένουμε σπίτι» και να τηρούμε με μεγάλη υπευθυνότητα τα μέτρα προστασίας, σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στα τέλη Απριλίου, παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι συμπολίτες μας δανειολήπτες και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να «βγουν» από τα σπίτια τους.

Είναι αδιανόητο να προχωρήσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και σε μια χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών βίωνε στο πετσί της, για αρκετά χρόνια, τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

Θα είναι η πρώτη φορά μετά την περίοδο των μνημονίων, από το 2010 μέχρι σήμερα, που δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα τέτοιου είδους επιλογές και ειδικά σε μια περίοδο που λόγω και της πανδημίας οι δείκτες της ανεργίας αυξάνονται με τις εκατοντάδες χιλιάδες νέες απολύσεις και με εργαζόμενους/-ες που παίρνουν ψίχουλα αντί κανονικού μισθού.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι υποχρέωση κάθε ανθρωποκεντρικού και δημοκρατικού κράτους προς όφελος της κοινωνίας που υπηρετεί και απέναντι στα συμφέροντα των funds και των τραπεζών. Να μην ξεχνάμε πως ο ελληνικός λαός έχει «σώσει» τις τράπεζες μέσα από ανακεφαλαιοποιήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι κοινωνικό δικαίωμα και δεν προκαλεί ζημιά στην οικονομία.

Για να μην οδηγηθούμε από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε δίχως σπίτι» καλούμε την κυβέρνηση:

  • Να μην προχωρήσει στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Να παραταθεί η προστασία πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον, έως το τέλος του 2020.
  • Να επεξεργαστεί άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αφορά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Άρης Βερρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης