Παναγιωτόπουλος: Παραμένουμε σταθεροί απέναντι στην Τουρκία [βίντεο]

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA - Τι είπε για ελληνοτουρκικά αλλά και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στο στράτευμα

Ουπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης 29 Απριλίου 2020 συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA.

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη του υπουργού:

To κείμενο της συνέντευξης έχει όπως παρακάτω:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Πάμε να μιλήσουμε τώρα με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Κύριε Υπουργέ καλησπέρα! Να ξεκινήσουμε με αυτό το τελευταίο: Μία ακόμη πρόκληση στο Αιγαίο. Ένα ντοκουμέντο ότι το παιχνίδι αυτό με τους μετανάστες, σε βάρος πολλές φορές και ανθρώπινων ζωών, συνεχίζεται…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός. Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση ούτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας κλπ, ούτε στην Κυβέρνηση ότι η Τουρκία θα σταματούσε τις γνωστές προκλητικές συμπεριφορές.

Απλά έχουμε καταστρώσει τα σχέδιά μας. Αποφύγαμε ή μάλλον χειριστήκαμε όπως έπρεπε τον αιφνιδιασμό του Έβρου, που δεν έπιασε βέβαια. Ανάλογα διαμορφώνουμε την αποτρεπτική μας συμπεριφορά στα νησιά, όπου εκτιμούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο θα εντείνονται οι απόπειρες εισροής μεταναστών στα νερά μας και ακολούθως στα εδάφη μας. Δεν άλλαξε κάτι, ο συναγερμός παραμένει.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Υπουργέ εκτιμάτε κι εσείς ότι μόλις περάσει η πανδημία και ηρεμήσουν τα πράγματα στην Τουρκία, το πρόβλημα -το σχέδιο μάλλον- σε ό, τι είχε να κάνει με τους μετανάστες στον Έβρο θα επανέλθει; Θα τους ξαναφέρουν εκεί;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κάνουμε τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Η Τουρκία βέβαια αντιμετωπίζει το δικό της πρόβλημα, οξύτατο απ’ ότι φαίνεται λόγω της πανδημίας. Όλες οι χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση.

Εμείς τα πήγαμε καλύτερα. Πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, θα δούμε πώς θα αποδώσει αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντίδρασή μας και ο σχεδιασμός μας απέναντι στις συμπεριφορές αυτές της Τουρκίας παραμένει σταθερός. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αλλάζουν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Οι πληροφορίες σας κύριε Παναγιωτόπουλε για το τι συμβαίνει στο τουρκικό Στράτευμα με την πανδημία από τον κορονοϊό ποιες είναι; Και το λέω αυτό διότι περιμέναμε να ξεκινήσει αυτή η περίφημη μεγάλη στρατιωτική άσκηση των Τούρκων, η οποία είτε δεν θα ξεκινήσει ποτέ, είτε δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμούμε ότι ο κορονοϊός έχει επηρεάσει και τη λειτουργία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, οποιασδήποτε χώρας οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες από την πανδημία. Εδώ αεροπλανοφόρα ισχυρότερων από εμάς χωρών, εσπευσμένα μπήκαν στα λιμάνια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κρούσματα εκεί πέρα. Όλοι επηρεάζονται, ανάλογα και η Τουρκία.

Λοιπόν, έχουμε μια σχετική μείωση της δραστηριότητας σε όλα τα μέτωπα. Συνεχίζουμε να έχουμε υπερπτήσεις, ας πούμε, πάνω από τα ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας αλλά με μικρότερη συχνότητα οφείλω να ομολογήσω. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αντίκτυπος. Από εκεί και πέρα δεν σταματούν κιόλας!

Εμείς θα είμαστε πάντα εκεί να αναγνωρίζουμε, να αναχαιτίζουμε, να αποτρέπουμε. Όντως, τις περασμένες μέρες μας, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ματαιώσει την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan” που είχε προγραμματισθεί γι’ αυτές τις μέρες. Προφανώς λόγω του αντίκτυπου από τον κορονοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Όταν λέτε σάς έγινε γνωστό, σάς έγινε γνωστό επίσημα από την τούρκικη πλευρά ή είναι απλά πληροφορίες που έχουν φθάσει στην ελληνική πλευρά;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι πληροφορίες! Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ. Αυτό άλλωστε διέρρευσε ως πληροφορία. Είθισται να υπάρχουν αυτές οι άτυπες συνομιλίες όταν έχουμε ας πούμε συνδιασκέψεις των Υπουργών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ ή αντίστοιχα της Ε.Ε, όχι για την Τουρκία βέβαια.

Μου εξέφρασε αυτή την πρόθεση του. Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο, δηλαδή κάνοντας λόγο και για υπερπτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των συμπεριφορών. Δεν μιλούμε μόνο για τη διεξαγωγή ή όχι μιας άσκησης, αλλά και για τις υπερπτήσεις, καθώς και τις παραβιάσεις.

Αυτό θα θέλαμε εμείς, προκειμένου να πέσουν πραγματικά οι τόνοι κι όχι περιστασιακά ή εξαιτίας μιας δυσμενούς συγκυρίας από τον κορονοϊό. Κατεγράφησαν αυτά τα σχόλια κι από εκεί και πέρα, βλέπω ότι όντως οι γείτονες δεν προχωρήσαν στη διεξαγωγή της άσκησης αυτής.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα σας ενημέρωσε στην ουσία -σ’ επίπεδο καλής πρόθεσης, ας το πούμε έτσι- ότι δεν θα γίνει αυτή η άσκηση. Βεβαίως οι υπερπτήσεις κι όλα τα υπόλοιπα συνεχίζονται…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς! Κι εμείς θα θέλαμε γενικά, να πέσει όλη αυτή η υπερδραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα κι όσον αφορά στις κινήσεις, τις πτήσεις των μαχητικών της Τουρκίας, τις ασκήσεις και όλα τα άλλα. Ευχής έργον θα ήταν.

Από εκεί και πέρα όμως, επειδή η κατάσταση είναι αυτή που είναι, σταθμίζουμε κι εμείς τη συμπεριφορά μας και αντιδρούμε αναλόγως.