Να μη «θαφτεί» η συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας ζητά ο Χρήστος Ποτόλιας

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την οικονομική κατάσταση του Δήμου και καταθέτει σειρά προτάσεων

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 συνεδριάζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με τέσσερα θέματα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη, το τελευταίο των οποίων αφορά σε συζήτηση «για τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας» [διαβάστε την ημερήσια διάταξη εδώ].

Δεδομένου ότι στην ίδια συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθεί το αίτημα της ΔΕΥΑ Καβάλας για σύναψη δανείου ύψους 1,5 εκ. ευρώ, θέμα που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και μακροσκελείς τοποθετήσεις από τους συμβούλους τόσο της Διοίκησης όσο και της Αντιπολίτευσης, ο Χρήστος Ποτόλιας θεωρεί ότι η συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας θα «αδικηθεί».

Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη, τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ζητά τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος με μοναδικό, πλέον, θέμα την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής-αιτήματος Ποτόλια προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

«Κύριε πρόεδρε,
η δραματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, που επιδεινώθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης, η οποία βέβαια επιτάχυνε ως καταλύτης την καπιταλιστική οικονομική κρίση που ξεκίνησε πριν την πανδημία, επιβάλλει κατά την άποψή μας, έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ.

Πέρα από την προφανή οικονομική επιβάρυνση των οικονομικών του Δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αιτία της αρνητικής κατάστασης των οικονομικών του είναι και η διαχρονική υποχρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με επιστολή μας (16/04/2020) ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Θυμίζουμε ότι στη διαδικτυακή ενημέρωση του Δημάρχου (27/04/2020) των επικεφαλής των παρατάξεων  αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για την Πέμπτη 30/04/2020 και ώρα 19.00,  με μοναδικό θέμα τα οικονομικά. Δε γνωρίζουμε ποιοι λόγοι επέβαλαν ώστε να μη γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αντί λοιπόν να προχωρήσετε στον ορισμό άλλης ημερομηνίας για τη διεξαγωγή συνεδρίασης με μοναδικό θέμα τα οικονομικά του Δήμου, ορίσατε τακτική συνεδρίαση για τη Δευτέρα (04-05-2020), στην οποία μεταξύ άλλων θεμάτων, εισάγεται και θέμα «Συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου».

Θεωρούμε ότι αυτό το σοβαρό ζήτημα των οικονομικών θα «εξαφανισθεί» από τη συζήτηση γιατί θα κυριαρχήσει φρονούμε η άσφαιρη αντιπαράθεση για την «Αίτηση οικονομικής ενίσχυσης…» της ΔΕΥΑΚ (κουβέντα δε γίνεται για το ποιος πληρώνει για τη «σωτηρία» της), που επίσης βρίσκεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επιμένουμε στην πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με μοναδικό θέμα τα οικονομικά του Δήμου. 

Καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις προς το σώμα οι όποιες θεωρούμε ότι μπορούν αποφασιστικά να βγάλουν από τα αδιέξοδα τα οικονομικά του Δήμου. Προτάσεις, αποφάσεις και πρακτικές που θα φορτώνουν ξανά τα βάρη στους εργαζομένους θα μας βρουν απέναντι:

Προτείνουμε να διεκδικήσει το ΔΣ:

  • Άμεση και γενναία ενίσχυση των δήμων από το Κράτος για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών που προκύπτουν.
  • Να σταματήσει ο έλεγχος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων των Δήμων.
  • Να καλυφτούν από το κράτος τα οφειλόμενα τους.
  • Να μειωθεί  το ενεργειακό κόστος  με  τιμολόγιο όπως ισχύει για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μείωση του ΦΠΑ για ΔΕΥΑΚ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ και αθλητικές δομές.
  • Η καθαριότητα στις πόλεις και τα χωριά, που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στη προστασία της δημοσίας υγείας και  καθολική ανάγκη, να περάσει  στην αποκλειστική ευθύνη των δήμων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό,  τουλάχιστον όσον αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά των ΦΟΣΔΑ.