Χρήστος Ποτόλιας: Το νέο περιβαντολλογικό νομοσχέδιο ανατρέπει τα σχέδια του Δήμου για την ανακύκλωση

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά το θέμα να εισαχθεί ως έκτακτο στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να καταγγελθεί το νομοσχέδιο-«έγκλημα»

Την πλήρη ανατροπή των επί ετών σχεδιασμών του Δήμου Καβάλας σχετικά με την Ανακύκλωση «φέρνει» το νέο νομοσχέδιο για το Περιβάλλον που σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση και το οποίο ήδη έχει ξεσηκώσει αρκετές αντιδράσεις για διάφορους λόγους, σύμφωνα με τον Χρήστο Ποτόλια.

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καβάλας αναφέρεται συγκεκριμένα στην αλλαγή του καθεστώτος της συλλογής των συσκευασιών μαζί με τα βιοαπόβλητα και ζητά, με αφορμή το θέμα αυτό, να εισαχθεί η συζήτηση του νέου περιβαντολλογικού νομοσχεδίου ως έκτακτο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 [διαβάστε την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εδώ].

Ακολουθεί η επιστολή με το σχετικό αίτημα Ποτόλια προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη, τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Ανακύκλωση και το νομοσχέδιο για το Περιβάλλον

«Κύριε Πρόεδρε,
τα σχέδια και τα όνειρα για τη σχεδιαζόμενη αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών στον Δήμο μας και τη μείωση των ανταποδοτικών καθαριότητας που θα έφερνε η συμμόρφωση των δημοτών με την ιδέα της ανακύκλωσης κράτησαν πολύ λίγο και το όνειρο γίνεται εφιάλτης.

Ο λόγος;

Στο Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και στο Κεφάλαιο Ι, «Ζητήματα Διαχείρισης Αποβλήτων», άρ.84 «Τοπικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων», αναφέρεται: επιτρέπεται για τις κατοικίες (αλλά όχι για τα καταστήματα εστίασης και τις άλλες επιχειρήσεις και επαγγελματικές δραστηριότητες που παράγουν βιοαπόβλητα) η από κοινού, σε ενιαίο ρεύμα, συλλογή και επεξεργασία των βιοαποβλήτων με χάρτινες & από χαρτόνι, με ξύλινες και άλλες βιοαποδομήσιμες συσκευασίες!

Κατ’ αρχήν είναι  αδιανόητο να ανατρέπεται αιφνιδιαστικά μια καμπάνια χρόνων προς τα νοικοκυριά για τη χωριστή συλλογή των συσκευασιών και να επιτρέπεται τώρα το μεγαλύτερο μέρος τους να συλλέγεται από κοινού με τα βιοαπόβλητα. Είναι, όμως, φανερό ότι το αποτυχημένο, αν και πολυδιαφημισμένο σύστημα των μπλε κάδων της ΕΕΑΑ Α.Ε. (όπου δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ) θα οδηγηθεί σε διάλυση με μόνο κερδισμένο τον ανταγωνιστή του, αυτό της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης». Είναι το σύστημα με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», αμερικανικής «κατασκευής και προελεύσεως», που προωθεί με ζήλο μάνατζερ η κυβέρνηση της ΝΔ. Και που με τη διαμεσολάβηση του αμερικανού Πρέσβη κ. Πάιατ προχώρησε σε σύμπραξη με τον αμερικανικό κολοσσό στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τους, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε στην Παλλήνη.

Επειδή το προτεινόμενο Νομοσχέδιο αποτελεί  περιβαλλοντικό έγκλημα συνολικά για το Περιβάλλον, αλλά και επειδή ανατρέπει άρδην τα σχέδια του δήμου για την ανακύκλωση, παρακαλούμε να θέσετε το θέμα στα προ ημερήσιας θέματα της συνεδρίασης της Δευτέρας ώστε το Δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση επί το θέματος και να καταγγείλει το νομοσχέδιο, που περιέχει «δηλητηριώδη άρθρα» πολλά από τα οποία εντάχθηκαν χωρίς καν διαβούλευση διότι η Κυβέρνηση φοβήθηκε την κατακραυγή για τα δώρα και τα ρουσφέτια στους επιχειρηματίες».