ΔΕΥΑΚ: Η Αντιπολίτευση έκλεισε τη στρόφιγγα των χρημάτων. «Όχι» κατά πλειοψηφία στο 1,8 εκ. ευρώ

Μετά από τεσσεράμισι ώρες ταραχώδους συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, 24 δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν ονομαστικά την εισήγηση της Διοίκησης-Αναλυτικά η ψηφοφορία και οι τοποθετήσεις των συμβούλων

Το θέμα «Έγκριση της με αριθμό 81/2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.) που αφορά Αίτηση οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με την ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ Α’ 75/30.03.2020)» ήταν αυτό το οποίο απασχόλησε κατά κύριο λόγο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Μαΐου 2020.

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ανάγκη για την ενίσχυση της Επιχείρησης οφείλεται στο ότι «δεν είχαμε αποθεματικά. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, δε θα φτάναμε εδώ. Η οικονομική ενίσχυση δε λογίζεται ως επιχορήγηση. Από Μάρτιο μέχρι τέλος Ιουνίου ζητάμε 1,8 εκ. ευρώ, πληρώνοντας 25.000 ευρώ κάθε μήνα στον Δήμο σε 72 δόσεις, με την ενίσχυση να αφορά στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών και μόνον».

Δήμητρα Τσανάκα: «Να ρίξουμε έξω τον Δήμο για τα μούτρα του Χρόνη;»

Ιδιαίτερα αιχμηρή προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ήταν η τέως δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης Ανάσα για τον Δήμο, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της οικονομικής ενίσχυσης της Επιχείρησης με αυτόν τον τρόπο.

«Δάνειο είναι, μη γελιόμαστε. Και μήπως εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης της ΔΕΥΑΚ; Αυτό λέτε; Άρα κλείνει η ΔΕΥΑΚ. Αυτό μας λέτε, σύμφωνα με τις ομολογίες του Χρόνη. Είναι τελικά βιώσιμη η Επιχείρηση; Τι θα το κάνετε το 1,8 εκ. ευρώ με εξασφαλισμένους τους μισθούς των εργαζομένων; Δεν είμαστε πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα αυτού του δανείου. Να ρίξουμε δηλαδή έξω τον Δήμο για τα μούτρα του Χρόνη. Εμείς δε συμμετέχουμε σε τέτοιες παράνομες ενέργειες. Αυτά τα λεφτά πρέπει να πέσουν στην αγορά, όχι στη ΔΕΥΑΚ. Ο κ. Χρόνης να ψάξει τα λεφτά της ΔΕΥΑΚ έξω στην πιάτσα».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Δήμος Καβάλας έχει «3 εκ. στην Παρακαταθηκών και Δανείων, την καλύτερη εγγύηση αν θες να πάρεις δάνειο».

Μπάμπης Δράκος: «500 οφειλέτες στο σύνολο των 22.000 οφείλουν 2,5 εκ. ευρώ»

Οι εκ της ίδιας παρατάξεως Μπάμπης Δράκος και Γιάννης Προμούσας, αναλύοντας τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, τόνισαν ότι όχι μόνον δεν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της Επιχείρησης με δάνειο, αλλά θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, με τον κ. Δράκο ωστόσο να λέει ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΚ.




«Δεν υπάρχει ανάγκη κεφαλαιοποίησης και κυρίως δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε 1,2 εκ. για τοκοχρεολύσια και 100.000 ευρώ σε δόσεις τον μήνα. Η έλλειψη ρευστοποίησης μπορεί να προήλθε από τη χρηματοδότηση του πάγιου ενεργητικού της με πάγια κεφάλαια. Δεν εκμεταλλευτήκαμε το μέτρο των 100 δόσεων. Επιπλέον, 500 οφειλέτες στο σύνολο των 22.000 οφείλουν 2,5 εκ. ευρώ. Πέρα από αυτά, όμως, θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΚ», ανέφερε ο κ. Δράκος.

Από την ίδια παράταξη η Αναστασία Ιωσηφίδου ρώτησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ «πώς τεκμηριώνεται αυτή η αποδεδειγμένη, όπως είπατε, οικονομική αδυναμία της Επιχείρησης; Από τον μήνα που κλείσατε τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ με δική σας απόφαση. Ακόμη, όμως και αν ισχύει αυτή η αδυναμία, είναι πρόσκαιρη. Και καταρχήν, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μιλάει για 18 δόσεις επιστροφής του Δήμου και όχι της ΔΕΥΑΚ -το τονίζω- προς τους συγκεκριμένους ΚΑΠ. Οι 72 δόσεις που λέει ο κ. Χρόνης -ο οποίος υποτιμάει το ποσό των 25.000 μηνιαίων δόσεων– αφορούν άλλη διαδικασία. Αν η ΔΕΥΑΚ δεν πληρώσει το ποσό στον Δήμο για έναν χρόνο -το οποίο φτάνει τις 300.000 ευρώ- πώς θα καλύψει αυτήν την τρύπα ο Δήμος;».

Σύνοψη των τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων

Μάκης Παπαδόπουλος-Ο Τόπος της Ζωής μας
Η λύση δεν είναι να καλύψουμε τις τρύπες της Επιχείρησης τις οποίες δημιούργησαν οι διοικήσεις με μπαλώματα, αλλά χρειάζεται σχέδιο εξυγίανσης.

Σωτήρης Λαζαρίδης-Ο Τόπος της Ζωής μας
Τι θα γίνει με τους στρατηγικούς μπαταχτσήδες;

Νίκος Μούτλιας-Ο Τόπος της Ζωής μας
Πρέπει να επανέλθει το θέμα με πληρέστερη εισήγηση.

Βαγγέλης Παππάς-ΚΑΠ
Πρέπει να κοιτάξουμε αν θα φαίνεται ως δανειστής ο δήμος στο μέλλον.

Άρης Βέρρος-Συμπαράταξη Πολιτών
Πώς προκύπτει η ανάγκη γι’ αυτό το δάνειο; Ζητάμε να αποσυρθεί το θέμα και να πάμε σε μια ειδική συνεδρίαση, φέρνοντας προς συζήτηση σχέδιο βιωσιμότητας της Επιχείρησης.

Χρήστος Ποτόλιας-Λαϊκή Συσπείρωση
Ποιοι είναι οι μεγάλοι οφειλέτες, πλην του Νοσοκομείου, του ΤΕΙ και του ΟΛΚ; Και γιατί τόσα χρόνια, ενώ οι δημότες πληρώνουν πανάκριβα το νερό, η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται πάντα 1 βήμα πριν την κατάρρευση;

Νίκος Ξανθόπουλος
Ομολογήσατε ότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής του ΦΠΑ, πώς όμως θα καλυφθεί ο ΦΠΑ των 4,5 εκ. ευρώ για τα έργα των 18 εκ. ευρώ;

Κώστας Κουνάκος
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη ΔΕΥΑΚ έχει ονοματεπώνυμο και αφορά τον γενικό διευθυντή της Επιχείρησης. Αυτήν τη στιγμή πρέπει στα ταμεία της ΔΕΥΑΚ να μπαίνουν 750.000 ευρώ κάθε μήνα. Από πού θα έρθουν αυτά; Θα ψηφίσω την ενίσχυση, αλλά προτείνω να ζητήσετε 2,5 εκ. ευρώ από τους ΚΑΠ και να πάει το 1,2 εκ. ευρώ στην ΔΕΥΑΚ και το 1,2 εκ. ως “μαξιλάρι” για να μπορούμε να  πορευτούμε στο μέλλον με ασφάλεια.

Οι απαντήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΚ

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΥΑΚ δίνονται στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν κρύβουμε τίποτα, δίνουμε όλα τα στοιχεία και όχι με αφορμή το σημερινό θέμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κ. Τσανάκα ποιος οφείλει τι και σε ποιον.

»Αυτά τα χρήματα είναι άτοκα και δίνονται μόνον για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Συνεπώς το κράτος θα δίνει 25.000 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα από τις ΚΑΠ στον Δήμο και εμείς θα καλύψουμε αυτό το ποσό, ενώ με τις 72 δόσεις θα πληρωθεί πιο εύκολα το ποσό. Σας διαβεβαιώνω ότι μπορούμε να πληρώνουμε αυτό το ποσό και μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτής της επιλογής της επιχορήγησης.

»Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να μην μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους, δεν πληρώνουμε τη ΔΕΗ, οι προμηθευτές κάνουν υπομονή, τι άλλο να πούμε για να δείξουμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας;

»Και κυρία Ιωσηφίδου, όσον αφορά το κλείσιμο των ταμείων της Επιχείρησης, δεν υπάρχει η κουλτούρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι πολίτες πήγαιναν στα ταμεία για να πληρώσουν και εμείς τα κλείσαμε για να προστατεύσουμε και τους καταναλωτές, αλλά και τους εργαζόμενους (σ.σ.: σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορονοϊό).

»Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο: Η Εφορία δεν δέσμευσε κανένα ΑΦΜ. Και η Επιχείρηση σταμάτησε να έχει χρήματα, γιατί δεν έμπαιναν χρήματα στα ταμεία, εξ ου και το ταμειακό πρόβλημα, όμως οι υποχρεώσεις “τρέχουν”. Σκέφτεται κανείς τι θα γίνει αν κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα στο κεντρικό αντλιοστάσιο ή στον Βιολογικό;

»Ζητάω, λοιπόν, από όλους να στηρίξετε την επιλογή μας, το βάρος της οποίας μπορούμε να το σηκώσουμε. Όσοι δεν θέλουν να το κάνουν, τουλάχιστον ας μην μπουν εμπόδιο. Να ψηφίσουμε λοιπόν ονομαστικά, για να ξέρουν οι Καβαλιώτες όταν αύριο-μεθαύριο δεν θα μπορεί η ΔΕΥΑΚ να επισκευάσει μια βλάβη επειδή δεν θα έχει ρευστότητα, να ξέρει ποιοι ψήφισαν αρνητικά στο να στηριχθεί η Επιχείρηση. Σας παρακαλώ, μη βάζετε εμπόδια στη λειτουργία της Επιχείρησης», ανέφερε ο κ. Χρόνης.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν, ο κ. Χρόνης είπε ότι «αν δεν πληρώσουν, πολύ απλά θα κοπεί το νερό».

Θόδωρος Μουριάδης: «Δεν θέλω να με κάνετε “μάγκα”, αλλά να σώσετε την Επιχείρηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος είπε ότι «θα είναι ενάντια στην κοινή λογική όσοι δε στηρίξουν την επιλογή μας, ένα μεγάλο δώρο που μας κάνουν για να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας και το αξιοποιούν και άλλες ΔΕΥΑ. Εμείς μπορούμε να σώσουμε τη ΔΕΥΑΚ και θα το κάνουμε. Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε την Επιχείρηση ψηφίζοντας θετικά για τον παραπάνω λόγο και όχι για να με κάνετε “μάγκα”. Επειδή και αυτό το ακούω να λέγεται στην αγορά, κάποιοι να λένε ότι “δεν θα κάνουμε μάγκα τον Μουριάδη».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Αρνητικά ψήφισαν Βέρρος, Γουνελάς, Γραμμένος, Δεληκάρης, Δρακονάκη, Δράκος, Ιγνατιάδης, Ιωσηφίδου, Καλανταρίδης, Λαζαρίδης, Μαυρίδης, Μουρτασάγας, Μούτλιας, Ξανθόπουλος, Παπαδόπουλος Σωτήρης, Παπαδόπουλος Μάκης, Πετρόπουλος, Προμούσας, Προυσαεύς, Σωτηριάδης, Τελίδης, Τσανάκα, Τσαπανίδης, Φραντζεσκάκη (24).

Θετικά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης με επικεφαλής τον δήμαρχο Καβάλας, τα μέλη της δημοτικής παράταξης Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση με επικεφαλής τον Βαγγέλη Παππά και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Κουνάκος και Δημήτρης Βογιατζής (14).

Λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Χρήστος Ποτόλιας.