Ο κορονοϊός νίκησε τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Το τελευταίο «πέρασμα» και η σχέση του με την Καβάλα [φωτογραφίες]

Ο Αλέξης Γούλας θυμάται την τελευταία βιβλιοπαρουσίαση του πρώην υπουργού στην πόλη και ο Κώστας Παπακοσμάς δίνει στοιχεία για το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου μας που φέρει την «υπογραφή» του εκλιπόντος

Το πρωί της Παρασκευής 8 Μαΐου 2020, ο καθηγητής καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, σε ηλικία 78 ετών. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός πάλεψε με τον ιό για ενάμιση μήνα στο ΝΙΜΤΣ και στη συνέχεια (από τις 26 Μαρτίου 2020) στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Δύο χρόνια πριν, στις 23 Μαρτίου 2020, ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε βρεθεί για τελευταία φορά στην Καβάλα, για την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες».




Την εκδήλωση είχαν διοργανώσει ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη [διαβάστε το ρεπορτάζ του KAVALA POST από τη βιβλιοπαρουσίαση και δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ].

Το βιβλίο του πρώην υπουργού είχαν παρουσιάσει στο κοινό της Καβάλας που είχε «γεμίσει» ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η τότε Δήμαρχος Καβάλας και Ιατρός Πνευμονολόγος Δήμητρα Τσανάκα και ο Καρδιολόγος Dr. Δαβίδ Συμεωνίδης, ενώ την εκδήλωση είχε συντονίσει ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας Αλέξης Γούλας.

Ο Αλέξης Γούλας θυμάται τον Δημήτρη Κρεμαστινό

«Ήταν η 23η Μαρτίου του 2018 που είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε τον Δημήτρη Κρεμαστινό σε μία εκδήλωση με πολύ κόσμο, σχετικά με τις καρδιοπάθειες. Απλός και ήρεμος, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους παριστάμενους, ενώ είχε τη δυνατότητα να δει και να συνομιλήσει με καλούς του φίλους από την Καβάλα. Θ’ αναφέρω τον Μιχάλη Τιμοσίδη με τον οποίο συνεργάστηκαν στο υπουργείο Υγείας, τον Κώστα Τσίγκα ο οποίος ήταν και ο συνδετικός κρίκος για να βρεθεί ο αείμνηστος στην Καβάλα, καθώς και τον Γιάννη Αστεριάδη με τον οποίο η συνεργασία για την ίδρυση του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής κρατούσε χρόνια.

Είχα την τύχη να τον παραλάβω από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και την επόμενη μέρα να τον ξαναπάω εκεί για να επιστρέψει στην Αθήνα. Στο τρίωρο της διαδρομής, θυμάμαι τις παρά πολλές ερωτήσεις του. Για την περιοχή, τις δραστηριότητες, τον τουρισμό, την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα -του ανέφερα πως δεν είμαι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ εξαρχής- ενώ η σύζυγος του έδειχνε ότι ήταν το δεξί του χέρι σε όλα, τηλέφωνα, ραντεβού, εκδηλώσεις.

Ο κορονοϊός σήμερα έκοψε το νήμα της ζωής του Δημήτρη στα 78 του χρόνια. Ένα φωτεινό παράδειγμα της πολιτικής ζωής του τόπου, που ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλους. Καλό του ταξίδι».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός εγκαινιάζει τη Μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας παρουσία του ιατρού Γιάννη Αστεριάδη [φωτό: Αρχείο Κώστα Παπακοσμά]

Η σύνδεση του ονόματος Κρεμαστινού με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς θυμάται: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε συνδέσει το όνομά του με την Καβάλα και πριν 25 χρόνια αφού ήταν αυτός που εγκαινίασε, τότε, τη σύγχρονη μονάδα πυρηνική ιατρικής στο κάτω Νοσοκομείο Καβάλας. Μια μονάδα που διέθετε μόνο η Καβάλα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός εγκαινιάζει τη Μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας παρουσία του ιατρού Γιάννη Αστεριάδη [φωτό: Αρχείο Κώστα Παπακοσμά]
Χάρις στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες του γιατρού και διευθυντή της Γιάννη Αστεριάδη αλλά και την φροντίδα της τότε Διοίκησης του Νοσοκομείου και φυσικά του ίδιου του Δημήτρη Κρεμαστινού, εξασφαλίστηκε πίστωση 129 εκ. δρχ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δημιουργήθηκε η Μονάδα στην Καβάλα».

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν Έλληνας γιατρός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Διετέλεσε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Εξελέγη βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Αλλαγής. Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Ήταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ήταν επίσης ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου για πολλά χρόνια.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Συνέγραψε ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor.

Κυριότερες μονογραφίες του ήταν η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και ​​Preconditioning.

Τι έκανε ως υπουργός Υγείας

Κατά τη θητεία του ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων που διατέλεσε από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Φεβρουάριο του 1996, ο Δ. Κρεμαστινός:

  • Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.
  • Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.
  • Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.
  • Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.
  • Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.