Η«Ημέρα της Ευρώπης» που τιμάται στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο, γιορτάζει την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, με την ημερομηνία αυτή να σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».
Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.
Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά, από τα 6 ιδρυτικά της κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο). Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ημέρα αυτή πρωτοκαθιερώθηκε το 1985 από τους ηγέτες των τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίζει και επισήμως τον εορτασμό της το 2008.
Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης δήλωσε:
«Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την 75η επέτειο λήξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συμπλήρωση 70 ετών από τη στιγμή που ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, θέτοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η μεγάλη νίκη των λαών κατά των δυνάμεων του Άξονα και το επιτυχημένο μοντέλο ειρηνικής συμπόρευσης των ευρωπαϊκών χωρών, μέσα από την αγαστή συνεργασία των εθνικών κυβερνήσεων, έδωσαν τη δυνατότητα στη γηραιά ήπειρο να επουλώσει, ως ένα βαθμό, τα τραύματα που προκάλεσαν οι ναζιστικές ορδές και να ατενίσει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Η Ευρώπη, προϊόντος του χρόνου, έγινε σύμβολο δημοκρατικής λειτουργίας και υπεράσπισης τόσο των ατομικών δικαιωμάτων, όσο και του κοινωνικού κράτους.
Είναι καθήκον όλων μας να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις της παρελθούσας περιόδου και έχοντας ως γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, να ασκήσουμε πολιτικές που θα στερούν από έωλα και υπομονετικά επιχειρήματα τους επικριτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.