Ποτόλιας για συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου: Το πρόβλημα δεν είναι ο χώρος διεξαγωγής, αλλά…

Οι δήθεν «ανεξάρτητοι», οι ώρες «φλυαρίας», η υποβάθμιση του θεσμού και η... «συνήθεια του πελαργού»

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αν το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να «επιστρέψει» σε κάποιον «κλειστό» χώρο έτσι ώστε οι συνεδριάσεις του να διεξάγονται δια ζώσης και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως συμβαίνει εδώ και δύο περίπου μήνες, ελέω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Επικεφαλής παρατάξεων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν κάνει λόγο για «υποβάθμιση του θεσμού» και υποδεικνύουν εναλλακτικούς χώρους όπου θα μπορούσαν να διεξάγονται οι συνεδριάσεις του Σώματος, όπως αυτός της αίθουσας εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός».

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας ωστόσο, δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ο «τρόπος» αλλά η «νοοτροπία» και οι πολιτικές που ασκούν όλες οι παρατάξης πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Ποτόλια για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

«Η υποβάθμιση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως πολιτικό. Η σημασία των συνεδριάσεων βρίσκεται στη συζήτηση που διεξάγεται  κατά τη διάρκειά τους, κυρίως όμως στο περιεχόμενο των αποφάσεων που λαμβάνονται και η κατεύθυνση τους. Αν αφορούν δηλαδή σε φιλολαϊκές αποφάσεις ή το αντίθετο.

Σήμερα έγινε αντιληπτό ξεκάθαρα ότι οι δήμοι έχουν μετατραπεί, με αλλεπάλληλα νομοθετήματα (Καποδίστριας, Κλεισθένης, Καλλικράτης),  στο «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας, που βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών, με δημοτικούς φόρους και τέλη, με ανταποδοτικές υπηρεσίες και χαράτσια.

Σε αυτή την πολιτική του δήμου «επιχειρηματία» συμφωνούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκτός Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίες με διαφορετικά λόγια λένε το ίδιο πράγμα. Και επειδή ομονοούν στην αντιλαϊκή πολιτική, για να κρύψουν τη συμφωνία τους στα βασικά, σηκώνουν κουρνιαχτό για τα δευτερεύοντα. Κατεβαίνουν στις εκλογές κλείνοντας τα ουσιαστικά «ανεξάρτητος», «αντάρτης», «αδέσμευτος», σε όλες τις πτώσεις. Γι’ αυτό έχουμε και στον δικό μας Δήμο πολλούς  αρχηγούς με κοινό στόχο, που φλυαρούν σε επιμέρους ζητήματα. Γι’ αυτό υποβαθμίζεται η συζήτηση στα ΔΣ, γι’ αυτό η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων παρακολουθεί επί ώρες ανούσιες συζητήσεις χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να λάβουν το λόγο, «ταλαιπωρούνται» επί ώρες μόνο για να ψηφίζουν.

Σε αυτή την κατάσταση που έχουν φέρει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε Τοπική Διοίκηση,  πρέπει να ψάξουν οι εργαζόμενοι τις αιτίες της υποβάθμισης των συνεδριάσεων του ΔΣ και το περιεχόμενο των αντιλαϊκών αποφάσεων.

Αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει με την αλλαγή του χώρου των συνεδριάσεων. Άλλωστε η «συνήθεια» του πελαργού είναι γνωστή…

Εν μέσω επιδημίας, προς το παρόν, μέχρι τα δεδομένα της πανδημίας επιτρέψουν οι συνεδριάσεις του ΔΣ να γίνονται με ασφάλεια σε κλειστό χώρο, αυτές πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται με την ασφάλεια των τηλεδιασκέψεων».