Κώστας Αντωνιάδης: Οι νεότερες γενιές οφείλουμε να απαιτούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη

Διαβάστε το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

«Η επέτειος μνήμης της 19ης Μαΐου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα. Το ηθικό και εθνικό χρέος μας να αποδώσουμε φόρο τιμής στους 353.000 και πλέον προγόνους μας που εξοντώθηκαν από το κεμαλικό καθεστώς.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν το πρώτο από μια σειρά ιστορικών γεγονότων του προηγούμενου αιώνα που πληρώθηκαν με αίμα και σηματοδότησε την εκδίωξη των Ελλήνων από τις προαιώνιες εστίες τους. Τιμούμε τη μνήμη του μαρτυρικού Ποντιακού Ελληνισμού που κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, να κρατήσει τις ρίζες, τις αξίες, τη γλώσσα και  τον πολιτισμό του και να διατηρήσει τη μνήμη  των αλησμόνητων  πατρίδων.

Οι νεότερες γενιές οφείλουμε να απαιτούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη, τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας σαν επισφράγισμα των αγώνων τού τόσο βάναυσα καταπατημένου λαού, που επιβίωσε προχωρώντας στον δρόμο της προκοπής και της ανόδου δίνοντας στοιχεία αξίωσης και πολιτισμού».

Κώστας Αντωνιάδης
Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας