ΚΚΕ: Να στελεχωθεί άμεσα το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Οφρυνίου με μόνιμο προσωπικό

Ερώτηση Δελή-Στολτίδη στον Βασίλη Κικίλια - Ζητούν και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης ενόψει του καλοκαιριού

Να φροντίσει το Υπουργείο Υγείας έτσι ώστε μια άκρως τουριστική περιοχή όπως η παραλία Οφρυνίου αλλά και όλος ο Δήμος Παγγαίου συνολικά να είναι υγειονομικά «θωρακισμένος» ενόψει του καλοκαιριού ζητούν από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια οι Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν άμεσα να στελεχωθεί με προσωπικό το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Οφρυνίου αλλά και να ενισχυθεί τόσο με προσωπικό όσο και με εξοπλισμό αλλά και με ασθενοφόρο το Κέντρο Υγείας Πρίνου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης Δελή-Στολτίδη.

«Με αφορμή και την πρόσφατη πανδημία αναδείχθηκαν για ακόμα μία φορά οι τεράστιες ελλείψεις στο εθνικό σύστημα υγείας. Οι ελλείψεις αυτές εκδηλώνονται με ακόμα πιο έντονο τρόπο στα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία αφού ολόκληρες περιοχές με χιλιάδες κατοίκους παραμένουν χωρίς περίθαλψη οπότε παραστεί ανάγκη, ενώ πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα έως την κοντινότερη δομή υγείας στην περιοχή  τους, με ίδια μέσα αφού  δεν υπάρχουν ασθενοφόρα ή επαρκή πληρώματα για να επανδρωθούν.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου στην παραλία Οφρυνίου, το οποίο εγκαινιάστηκε από το 2013 και ακόμα δεν έχει στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό. Το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στην παραλία Οφρυνίου προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες μιας άκρως τουριστικής περιοχής των 20.000 κατοίκων.

Παράλληλα ακόμα και πριν την πανδημία τα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Παγγαίου υπολειτουργούσαν με επισκέψεις γιατρών από το ΚΥ Ελευθερούπολης μία φορά το μήνα. Ουσιαστικά πρόκειται για παντελή έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού μέσα σε λίγες ώρες και για ελάχιστες μέρες τον χρόνο οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν ασθενείς παρά μόνο να συνταγογραφήσουν. Επομένως τις περισσότερες φορές οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να διανύσουν μια απόσταση 40 χλμ για το κοντινότερο Κ.Υ. στην Ελευθερούπολη.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αφού και το ίδιο το Κ.Υ. Ελευθερούπολης είναι υποστελεχωμένο σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές ανακαλούνται οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων για να καλύψουν τις ανάγκες του ΚΥ. Χαρακτηριστικά υπάρχει για όλη αυτή την περιοχή, όπου ο πληθυσμός της εκτοξεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο ένα  ασθενοφόρο, ενώ λόγω της έλλειψης πληρωμάτων, αυτό λειτουργεί μόνο μερικές ώρες την ημέρα.

Ερωτάται ο υπουργός, τι προτίθεται να κάνει ώστε:

  • Να στελεχωθεί άμεσα το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Οφρυνίου με μόνιμο προσωπικό;
  • Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε τα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία να λειτουργούν και να καλύπτονται μόνιμα οι ανάγκες τους;
  • Να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης με υγειονομικό προσωπικό, ασθενοφόρα και οδηγούς»;

Οι βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας