Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις!

Και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τα περί στρατοπέδευσης ένστολων Τούρκων σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο - Είχε προηγηθεί δήλωση και από το Υπουργείο Εξωτερικών

Με μία λακωνική δήλωσή του το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαΐου 2020 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε το πλήθος των ρεπορτάζ που «ήθελαν» 35 5 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Τουρκίας να έχουν στρατοπεδεύσει υψώνοντας και τουρκική σημαία στον νότιο Έβρο, στο σημείο «Μελισσοκομείο».

Αναλυτικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους.

Η διάψευση του ΥΠΕΞ

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» στον Έβρο, είχε αναφέρει νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών όπου έκανε λόγο για «διασπορά fake news», με αφορμή δημοσιεύματα.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

To ζήτημα προέκυψε για τη θέση «Μελισσοκομείο» η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα βρετανικά media στο σημείο φέρονται να βρίσκονται 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Τουρκίας, ενώ φέρονται να έχουν στρατοπεδεύσει υψώνοντας και τουρκική σημαία. Ανάλογο ρεπορτάζ δημοσίευσε και η γερμανική Bild.

Η όλη διαφορά εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, με την εν λόγω έκταση να φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Τόσο το δημοσίευμα της Καθημερινής όσο και βρετανικά ΜΜΕ έγραφαν πως παρότι η διαφορά υπήρχε και στο παρελθόν, τώρα η παρουσία τουρκικών ενστόλων είναι “σταθερή”.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε πάντως το βράδυ της Παρασκευής σε διάβημα στην Τουρκία σχετικά με αυτό το ζήτημα.