ΚΚΕ Καβάλας για αποζημιώσεις αγροτών: Κοροϊδία και κάλπικοι «καβγάδες» βουλευτών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η τοπική Τομεακή Επιτροπή του κόμματος καλεί στελέχη και βουλευτές των δύο κομμάτων να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων και τους αγρότες να οργανώσουν τον δικό τους νικηφόρο αγώνα

«Όσες γαλότσες και αν βάλουν οι βουλευτές τους, οι παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης και οι κομματάρχες τους, όσες φωτογραφίες και αν βγάλουν στα κατεστραμμένα αμπέλια και ακτινίδια, δεν μπορούν πλέον να ξεγελάσουν τους αγρότες», σημειώνει δηκτικά η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, «χρεώνοντας» στους βουλευτές της Καβάλας «απύθμενο θράσος» και υποκρισία.

Αναφορικά με τις πρόσφατες καταστροφές στις καλλιέργειες και τις αποζημιώσεις των αγροτών της περιοχής μας, το ΚΚΕ Καβάλας επισημαίνει ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν» από τη στιγμή που όλοι πρόσφατα υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα Αγροτικά Θέματα.

Στην ίδια ανακοίνωση, τα στελέχη της Καβάλας του ΚΚΕ θέτουν σειρά ερωτημάτων τα οποία αναμένουν απαντήσεις ενώ την ίδια στιγμή καλούν τους αγρότες να εμπιστευτούν τις δικές τους δυνάμεις και μόνο για να οργανώσουν τον δικό τους, νικηφόρο αγώνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ.

Οι αγρότες να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ, επιχειρηματικούς ομίλους και αγροτοπατέρες…

«Μόνο απύθμενο μπορεί να χαρακτηριστεί το θράσος των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να κάνουν ότι κόπτονται για τα συμφέροντα των παραγωγών.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τη στάση της κυβέρνησης που  αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα, τις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν αυτή την περίοδο σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα ενώ οι μεσάζοντες και οι μεγαλέμποροι κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών, τις συνεχείς αυξήσεις σε ρεύμα και συνολικά στο κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα μέχρι τον Ιούνη του 2020 έχει δοθεί μόνο το 65% των αποζημιώσεων του 2019. Αποζημιώσεις που έτσι και αλλιώς είναι κουτσουρεμένες όπως για παράδειγμα των αγροτών της περιοχής του Παγγαίου από τις περσινές καταστροφές που κάλυψαν με το ζόρι το 25% των πραγματικών ζημιών ή τα ψίχουλα που πήραν οι παραγωγοί του Νέστου από τα περσινά πλημμυρικά φαινόμενα.

Από πέρσι το καλοκαίρι οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ υπερηφανευόντουσαν για τις “διαμεσολαβήσεις” στον δικό τους Υπουργό και διαλαλούσαν την ανάγκη “εκσυγχρονισμού” του ΕΛΓΑ. Παράλληλα διαφήμιζαν την προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα παίζοντας το παιχνίδι της ρήψης ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσαν να κρύψουν (όπως κάνουν και τώρα) το βασικό, ότι η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρετούν την ίδια πολιτική. Την πολιτική που υπαγορεύει η ΕΕ, το ξεκλήρισμα της μικρής αγροτικής παραγωγής και των συγκέντρωση της σε όλο και λιγότερα χέρια.

Την Τετάρτη 4/6 ολοκληρώθηκε η υπερψήφιση του νέου νομοσχέδιου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο “Ρυθμίσεις για την Αναβάθμιση και τον Εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα”. Μαζί με την ΝΔ το υπερψήφισαν επί της αρχής και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. 

Το νομοσχέδιο αυτό μαζί με άλλα πολλά όπως για παράδειγμα το τελειωτικό χτύπημα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς αφήνοντας τους βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομιλιών και την μεταφορά των εγγειοβελτιωτικών έργων στους ΟΤΑ που ουσιαστικά οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση, αποφάσισε και την “αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό” του ΕΛΓΑ με την πρόσληψη 2 νομικών. Αυτό γίνεται την στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια και ενώ είναι σε εξέλιξη επιπλέον απολύσεις γεωτεχνικών.

Οι βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν σήμερα να απαντήσουν:

  • Πώς άραγε κόπτονται για τις έγκαιρες διαδικασίες για την καταγραφή ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων αφού δεν υπάρχει άνθρωπος να τις υλοποιήσει;
  • Πώς διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ αφού εδώ και χρόνια είτε σαν κυβέρνηση είτε σαν αντιπολίτευση η πολιτική τους είναι που έφερε τον ΕΛΓΑ σε αυτή την κατάσταση και μόλις προχτές όλοι τους ψήφισαν επί της αρχής την πρόσληψη 2 νομικών;
  • Πώς νοιάζονται για το ύψος των αποζημιώσεων αφού ο ΕΛΓΑ με βάση τον Νόμο θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος κάθε χρόνο με 30-35 εκ. ευρώ που όμως δεν έχουν δει τα ταμεία του δεκάρα τσακιστή εδώ και 10 ΧΡΟΝΙΑ (από το 2011);
  • Πώς μιλάνε για “πιλοτικά προγράμματα χαλαζοπροστασίας” και την ίδια στιγμή η περιοχή εξακολουθεί να είναι εκτός οποιουδήποτε προγράμματος αν και όπως ομολογούν οι ίδιοι είναι μια απλή διαδικασία;

Οι φτωχοί αγρότες της Καβάλας με τη σειρά τους μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους! Να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία και τον κάλπικο «καβγά» των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στρατηγική τους συμφωνία με την πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει. Το γεγονός ότι και οι δύο υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα και αυτά είναι ξένα προς την μικρή αγροτική παραγωγή. Είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσες γαλότσες και αν βάλουν οι βουλευτές τους, οι παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης και οι κομματάρχες τους, όσες φωτογραφίες και αν βγάλουν στα κατεστραμμένα αμπέλια και ακτινίδια, δεν μπορούν πλέον να ξεγελάσουν τους αγρότες.

Καλούμε τους αγρότες να εμπιστευτούν μόνο τις δικές τους δυνάμεις. Να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ, επιχειρηματικούς ομίλους και αγροτοπατέρες. Η πανελλαδική πείρα των φτωχών και μεσαίων αγροτών που συγκρότησαν δικά τους κέντρα οργάνωσης του αγώνα τους έχει δείξει ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα».