Μακάριος Λαζαρίδης: Κορυφαίο μας μέλημα, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Συνάντηση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας με τη Διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου και ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων του Νέστου

Τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, παρουσίασε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης στα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου και σε ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα γραφεία του Συλλόγου.

Ο κ. Λαζαρίδης άκουσε με προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις των αγροτών, δεσμευόμενος ότι θα τις μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξηγώντας τους παράλληλα τα οφέλη που θα έχουν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου το οποίο ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή.

Η ενημέρωση που παρείχε ο κ. Λαζαρίδης αφορούσε μια δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί σταδιακά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε:

  • Στην ένταξη των αγροτών σε ευνοϊκή ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Δ.Ε.Η., με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη ρύθμιση εντάσσονται τόσο οι ενεργές όσο και οι μη ενεργές ρυθμίσεις, δηλαδή ισχύει και για τις παροχές για τις οποίες έχει καταγγελθεί η σύμβαση.
  • Στη διατήρηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το εισόδημά τους, Έτσι, στο επίδομα ανεργίας, το οποίο δεν χάνεται, έρχεται να προστεθεί το ημερομίσθιο, οι απολαβές τις οποίες προσφέρει ο παραγωγός.
  • Στην ανάπτυξη μιας εξελιγμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας μέσω της οποίας οι παραγωγοί έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες, εντός και εκτός Ελλάδας, παραμερίζοντας τους μεσάζοντες. Έτσι, θα προσφέρονται πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και θα διαφημίζεται ο μεγάλος πλούτος της ελληνικής γης σε όλον τον κόσμο.
  • Στο πρόβλημα της συγκομιδής των σπαραγγιών εν μέσω της πανδημίας. Ο κ. Λαζαρίδης επανέλαβε στους παραγωγούς τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποζημίωση ανά στρέμμα. Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης θα ζητήσει άμεσα ραντεβού από τον κ. Βορίδη για να συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα των σπαραγγοπαραγωγών.
  • Στο άνοιγμα της ασιατικής αγοράς για την εξαγωγή σε αυτήν των ακτινιδίων της Καβάλας. Έτσι, με διακρατικές συμφωνίες, τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα θα ξεκινήσουν να εξάγονται στην Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη.

Παράλληλα, όσον αφορά τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιεργητές ακτινιδίων από τις διαδοχικές χαλαζοπτώσεις κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο 2019, ο κ. Λαζαρίδης επανέλαβε την παρέμβασή του στον ΕΛΓΑ για να πετύχει έως και το διπλασιασμό των αποζημιώσεων, μέσω των ενστάσεων.

  • Στην πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ. Σε πρώτη φάση, αυτή αφορά την έκδοση τουλάχιστον 12.000 συντάξεων του τέως Ο.Γ.Α. με το «πάτημα ενός κουμπιού».
  • Στη χαλαζική προστασία από αέρος και τις επαφές στις οποίες βρίσκεται με τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ για να βρεθεί η ενδεικνυόμενη λύση, σε μια σύμβαση που έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξεκίνησε να υλοποιείται. Ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά και η Καβάλα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.
  • Στην απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη. Μέσω μιας υπηρεσίας, οι αγρότες θα μπορούν να εξυπηρετούνται ψηφιακά, μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
  • Στην ασφάλιση των εργατών γης, με τους πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία, αφού θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.
  • Στην εξαίρεση των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α. που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α. από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λαζαρίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Είχαμε μία πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, όπου τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τους υπόλοιπους επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Η Κυβέρνηση, όπως έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους. Θα συνεχίσει να το κάνει, σε υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Μόνο με έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να επανεκκινήσει. Η στήριξή του, κορυφαίο μας μέλημα».