Έρευνα Open TV/Έθνους: «Χαμηλά» στην αποτελεσματικότητα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος [γράφημα]

Δείτε πώς «βαθμολογούν» οι πολίτες τον Καβαλιώτη υπουργό σε σχέση με το έργο του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η«Open Έρευνα» της ALCO την οποία διαμορφώνουν οι ίδιοι οι πολίτες παρουσιάστηκε στο ethnos.gr και στο Open TV. Το Open TV σε συνεργασία με το ethnos.gr δίνουν κάθε μήνα τη δυνατότητα στους πολίτες να καθορίσουν τα ερωτήματα της δημοσκόπησης και να τη διαμορφώσουν ανάλογα με τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους.

Στην πρώτη «Ανοιχτή έρευνα» της ALCO για τον Ιούνιο 2020 συμμετείχαν 1.000 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα Τα ερωτήματα που συνδιαμορφώθηκαν από τους πολίτες περιελάμβαναν τη στάση τους απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας του κορονοϊού, τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια, «δίνοντας φωνή» στα προβλήματα και τις ανάγκες της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι πολίτες είναι «μοιρασμένοι» όσον αφορά στο πώς βλέπουν το μέλλον μετά την κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊου, με ένα 47% να δηλώνει απαισιόδοξο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους 6 μήνες ενώ το 45% δηλώνει αισιόδοξο. Ενδεικτικό είναι ότι το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία, ενώ το 37% πιστεύει ότι συγκριτικά με το 2019 η κατάσταση είναι χειρότερη για την οικογένειά του.

Οι πολίτες φαίνονται σχετικά ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και με άριστα το 10, βαθμολογούν τους χειρισμούς της με 6. Το ζήτημα της έλευσης των τουριστών στη χώρα μας φαίνεται να προβληματίζει τους πολίτες, αφού το 89% πιστέυει ότι θα πρέπει οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπροστά στην απειλή για μεγάλη οικονομική κρίση πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο καταργούν τα περιοριστικά μέτρα πιο γρήγορα απ’ ότι πρέπει, βάζοντας την οικονομία πάνω από την υγεία. Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, το 70% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει κι άλλο περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση.

Στους αποτελεσματικότερους υπουργούς της κυβέρνησης οι πολίτες αναφέρουν πρώτο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ τελευταίος στη λίστα είναι ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πάντως, ένα σημαντικό 48% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει το 23 %, για τον Ιούνιο, ενώ ένα 26% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

«Χαμηλά» στην αποτελεσματικότητα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Στο ερώτημα «Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι τρεις πιο αποτελεσματικοί υπουργοί της Κυβέρνησης», οι πολίτες που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα, δίνοντας αυθόρμητες απαντήσεις, ναι μεν κατέταξαν τον Καβαλιώτη βουλευτή και υπουργό Εθνικής Άμυνας στην πρώτη «δεκάδα», ωστόσο του «έδωσαν» την τελευταία θέση με την αναφορά του ονόματός του να φτάνει το 6%.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με άλλη έρευνα, της εταιρίας Interview για λογαριασμό του «Βεργίνα TV» που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών και στην οποία ο κ. Παναγιωτόπουλος εμφανίζονταν στην πρώτη «τριάδα» των υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.