Σενάρια για ανασχηματισμό: Στους «αμετακίνητους» εμφανίζεται ο Παναγιωτόπουλος

Σε τροχιά ανασχηματισμού βρίσκεται η Kυβέρνηση μετά το «σήμα» που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Ισραήλ - Οι «διορθωτικές κινήσεις», οι υπουργοί που μένουν, αυτοί που φεύγουν και τα πρόσωπα που έρχονται - Τι «λένε» τα ρεπορτάζ

Ηαρχή του τέλους της πανδημίας, στην οποία μπήκε η χώρα από το ξεκίνημα της εβδομάδας που διανύουμε, ωρίμασε και την ιδέα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που από καιρό είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τα Ιεροσόλυμα, όπου πραγματοποίησε την πρώτη έπειτα από τρεις μήνες επίσκεψή του στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε «διορθωτικές κινήσεις», δημοσιοποιώντας την πρόθεσή του να δώσει «σάρκα και οστά» στο σύστημα αξιολόγησης των κυβερνητικών στελεχών που εγκατέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρώτο διάστημα της εκλογής του στην πρωθυπουργία και την ψήφιση του νόμου για το επιτελικό κράτος.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κοινή γνώμη είχε προϊδεαστεί από τις δηλώσεις του στενότερου συνεργάτη του, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος για πολλοστή φορά λειτούργησε ως προπομπός κεντρικών κυβερνητικών αποφάσεων, η προαναγγελία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε μια μικρή έκπληξη. Και τούτο διότι, ένα 24ωρο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, είχε επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός πάντως στην επαφή του με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουμε στην Ιερουσαλήμ έδειξε σαφώς ότι έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Άνοιξε ουσιαστικά μόνος του το θέμα καθώς εν τη ρύμη του λόγου του, είπε, αναφερόμενος στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι… «είχαν και αυτοί πρόσφατα ανασχηματισμό». Ενώ εν συνεχεία κινήθηκε να αποχωρήσει, «προκαλώντας» τους συνομιλητές του με τη χιουμοριστική έκφραση «ξέρω ότι δεν σας ενδιαφέρει και δεν με ρωτάτε για τον ανασχηματισμό…».

Αμέσως, ωστόσο, κοντοστάθηκε για να πει με την ίδια χιουμοριστική διάθεση: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό…», κάτι που είχε συμβεί στο τέλος του προηγουμένου χρόνου με την πρότασή του για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», συμπλήρωσε με την ίδια παιγνιώδη διάθεση. Στην επιμονή, όμως, των δημοσιογράφων να ρωτούν αν θα γίνει ανασχηματισμός με την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο μοτίβο, συμπλήρωσε πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των κυβερνητικών αλλαγών που ετοιμάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο είχε εμμέσως τεθεί και στη διάρκεια των ελληνοϊσραηλινών διαβουλεύσεων. Και έγινε με αφορμή την επισήμανση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ότι το χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνει τρεις τομείς για τους οποίους στην ισραηλινή κυβέρνηση είναι κατανεμημένοι σε τρία διαφορετικά κυβερνητικά στελέχη.

«Μου βάζεις ιδέες Κωστή…», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, υπαινισσόμενος ότι θα μπορούσε να αποκόψει αρμοδιότητες από τον κ. Χατζηδάκη.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως, ότι επρόκειτο για ένα «χαριτολόγημα» του πρωθυπουργού και ούτε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα αλλάξει δομή, ούτε ο νυν υπουργός θα μετακινηθεί από τη θέση του.

Πέραν του κ. Χατζηδάκη, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι με την έκφραση «διορθωτικές κινήσεις» υπονοείται αφενός ότι δεν θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές και αφετέρου ότι «δεν θα αλλάξουν βασικοί υπουργοί».

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το μεσημέρι στην Αθήνα και με τη δυναμική που δημιούργησε η προαναγγελία των αλλαγών, εικάζεται ότι δεν θα αργήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει ούτε σε στενούς συνεργάτες του το χρονοδιάγραμμα που έχει κατά νου, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» εξελίξεις και πριν εκπνεύσει η τρέχουσα εβδομάδα.

Στους «αμετακίνητους» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ποιοι υπουργοί «φεύγουν»

Μέχρι στιγμής αμετακίνητοι παραμένουν οι επικεφαλής σε βασικά υπουργεία, όπως των Εξωτερικών και Άμυνας, λόγω των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων. Άλλωστε οι κ.κ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ξεπέρασαν τις αρχικές «αρρυθμίες» τους -κυρίως από την πλευρά της Μεσογείων- και τώρα η συνεργασία των δυο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αποτελεσματικές και ενιαίες.

Στον οικονομικό τομέα, αμετακίνητος φαίνεται να παραμένει και ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας στον οποίο αποδίδεται η σταθερότητα στον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού, σε ό,τι αφορά στις οικονομικές συνέπειες.

Έπειτα είναι και ο σχεδιασμός της κατανομής του οικονομικού πακέτου των 32 δισ. ευρώ, που μαζί με τους τεχνοκράτες, θα αποφασιστεί πώς θα διανεμηθεί και σε ποιους τομείς, με έμφαση στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Ενδέχεται, όπως εξετάζεται, να «σπάσουν» δύο υπουργεία, εκείνο του Άδωνι Γεωργιάδη και του Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι θα παραμείνουν στη πρώτη γραμμή της κυβέρνηση, αλλά θα εισέλθουν στην κυβέρνηση, αν «σπάσουν» τα υπουργεία, νέα πρόσωπα. Αλλαγές θα γίνουν και σε επίπεδο υφυπουργών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενδέχεται και αυτός να μετακινηθεί στο πόστο του υπουργού Εργασίας, καθώς φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η μετακίνηση του νυν υπουργού Νίκου Βρούτση, τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου τον χαρακτηρίζει «δουλευταρά».

Στο τομέα του Τουρισμού ενδέχεται ο Χάρης Θεοχάρης να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο. Σε μια τέτοια περίπτωση εξετάζεται να εισέλθει στην κυβέρνηση ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης, για τον οποίο υπάρχουν θετικές απόψεις στο Μαξίμου και ο οποίος βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τη κυβέρνηση να βγάλει άκρη με τα θέματα των χαρτών για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Ο ίδιος πάντως διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αμετακίνητος λόγω της αποτελεσματικότητάς του θεωρείται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και όλη η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου. Ικανοποίηση επικρατεί και στον τομέα του Πολιτισμού με την Λίνα Μενδώνη να παραμένει, ως φαίνεται, στη θέση της, ενώ εξετάζεται να υπάρξει αλλαγή στον τομέα του Αθλητισμού, με τον Λευτέρη Αυγενάκη -σε μια τέτοια περίπτωση- να μετακινείται σε άλλο πόστο.

Δύο ακόμη επιτυχημένοι υπουργοί στα πόστα τους, οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Τάκης Θεοδωρικάκος δεν πρόκειται επίσης να μετακινηθούν, καθώς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Εσωτερικών είναι για τον κ. Μητσοτάκη τα δύο «καλά χαρτιά του».

Αναβαθμισμένος εμφανίζεται, τέλος, ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις υπουργός ΥγείαςΒασίλης Κικίλιας, που λόγο της πανδημίας βρίσκεται τους τελευταίους τρεις μήνες στη θετική λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με πληροφορίες από: cnn.gr, protothema.gr, news247.gr