Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ: Στο επίκεντρο «Ο Ελέφαντας στο δωμάτιο»

Στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή, συμμετείχαν εκτός των άλλων η Ρένα Δούρου, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης και ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα «Περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο».

Στην εκδήλωση μίλησαν η Ρένα Δούρου, τομεάρχισσα κλιματικής αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής και τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Επίσης, παρέμβαση για τα θέματα περιβάλλοντος που αφορούν την περιοχή έκαναν ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, Ανδρέας Μπακιρτζής, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο πρ. πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, Σταύρος Νταγλής, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, Γιώργος Γκαϊντατζής, ο αν. καθηγητής του τμ. Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, Λάζαρος Βασιλειάδης, ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου, Νίκος Καΐδης, ο βιολόγος-ιχθυολόγος Αργύρης Σαπουνίδης, ερευνητής του ΙΝΑΛΕ, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, Γιώργος Δεμερίδης, το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού, Ανέστης Στρατιάδης.

Τέλος, το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Δημήτρης Χαρίτου, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ.

Η συζήτηση κατάφερε να συμπυκνώσει σε τρεις ώρες τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις μάχες που δίνονται σε τρία επίπεδα: στο ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική βουλή και σε τοπικό επίπεδο. Οι φορείς έθεσαν υπ όψιν των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον της περιοχής, με σημαντικότερα την καταπάτηση δασικών εκτάσεων για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καβάλα, τις αντιπεριβαλλοντικές ευκαιρίες που δίνει ο νόμος Χατζηδάκη κ.α. Όλοι συμφώνησαν ότι η πίεση για να ακυρωθεί ο νόμος στην πράξη πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας πάντως έμφαση στα τοπικά κινήματα. Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η περίπτωση των Σκουριών, η οποία φαίνεται πως θα συνεχίζει να ρυπαίνει με τη στήριξη της Κυβέρνησης της ΝΔ. Τέλος, κατατέθηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για ένα πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο και συμφωνήθηκε από όλους ότι είναι η ώρα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικολογικής κρίσης.