Παναγιωτόπουλος σε Μπορέλ: Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές της με την Τουρκία

Τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας υποδέχθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Καβαλιώτης υπουργός

Οι δύο άντρες συνομίλησαν για τις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ αλλά και για την ανάγκη για επίδειξη ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την αναγκαιότητα για ενίσχυση της επιχειρησιακής εμπλοκής της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, των συμφερόντων της αλλά και των αξιών της.

Επιπρόσθετα ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης «IRINI» για την ασφάλεια και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας με την φρεγάτα «Σπέτσες» και την ανάληψη εκ περιτροπής της Διοίκησης Δύναμης της επιχείρησης, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πεποίθηση με τον κ. Μπορέλ ότι και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να συμβάλουν με ναυτικά μέσα στην επιχείρηση «IRINI», τονίζοντας ότι πρέπει η επιχείρηση να επιτύχει καθώς διακυβεύεται η δυνατότητα και αξιοπιστία της ΕΕ να διεξάγει επιχειρήσεις εντός της περιοχής των ζωτικών γεωπολιτικών συμφερόντων της. Παράλληλα, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας η ΕΕ επηρεάζεται άμεσα και στο σύνολο της από την αστάθεια στην περιοχή ενώ η παραβίαση του εμπάργκο όπλων από τρίτους μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για αυτήν.

Παναγιωτόπουλος σε Μπορέλ: Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε στον κ. Μπορέλ ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και η πολιτική της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή, ενώ η κλιμάκωση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ακούσιου ατυχήματος. Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε στην ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές της, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη απόφαση χρηματοδότησης, από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Αμυνας (EDIDP), τεσσάρων αμυντικών προγραμμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων που υπέβαλε η Ελλάδα. «Το γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του χώρου στηρίχθηκαν δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας από το 2021» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια λύση στην Λιβύη και να αποκλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και το Πολεμικό της Ναυτικό που προσφέρει τόσα πολλά στην επιχείρηση «IRINI», τονίζοντας ότι όταν εργαζόμαστε μαζί γινόμαστε δυνατότεροι. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και πως ελπίζει ότι και άλλα μέλη της ΕΕ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και θα ενισχύσουν την επιχείρηση «ΙRINI».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου-Μπορέλ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Σήμερα είχα τη χαρά να υποδεχθώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ζοζέπ Μπορέλ και να συνομιλήσουμε για τις τρέχουσες προκλήσεις Άμυνας και Ασφάλειας που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας, πρωτίστως την ανάγκη για επίδειξη ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, υπογράμμισα την αναγκαιότητα για ενίσχυση της επιχειρησιακής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων, των συμφερόντων της αλλά και των αξιών της αλλά και τους πολίτες της.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισα τη σπουδαιότητα της επιχείρησης «Ειρήνη» για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας- παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε διεθνές επίπεδο- με τη φρεγάτα «Σπέτσαι» και την ανάληψη εκ περιτροπής, της Διοίκησης Δύναμης της Επιχείρησης, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, συμμεριζόμαστε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο την πεποίθηση ότι και τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη πρέπει να συμβάλουν με ναυτικά μέσα στην επιχείρηση «Ειρήνη».

Είναι επιτακτικό η «Ειρήνη» να επιτύχει στην αποστολή της. Αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η δυνατότητα και αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διεξάγει επιχειρήσεις εντός της περιοχής των ζωτικών γεωπολιτικών συμφερόντων της.

Εξυπακούεται, ότι λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζεται άμεσα και στο σύνολό της από την αστάθεια στην περιοχή, ενώ η ανεξέλεγκτη εμπλοκή τρίτων που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων, σε αντίθεση με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και τη Διαδικασία του Βερολίνου, επιδεινώνει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και η πολιτική της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο αποτελεί τον κύριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, ενώ η κλιμάκωση των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου αυξάνουν τις πιθανότητες ακούσιου ατυχήματος.

Κατέστησα ωστόσο σαφές στον Ύπατο Εκπρόσωπο, ότι δεν θα ανεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ότι έχουμε κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση τι συνιστά κόκκινη γραμμή στο θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση υπερασπιζόμαστε πάντοτε αποφασιστικά την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και προασπίζουμε τα σύνορά μας, που καλό είναι να μην ξεχνάμε, ότι είναι σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνέπεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης, και πλήρη σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφορικά με τις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισα την υποστήριξη της χώρας μας στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) ως ένα σημαντικό βήμα προς την Ευρώπη της Άμυνας. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να δυναμωθεί περαιτέρω, προκειμένου να συμβάλει καίρια στην προστασία της Ένωσης και των πολιτών της.

Εξέφρασα τέλος, την ικανοποίησή μου για την πρόσφατη απόφαση χρηματοδότησης αμυντικών προγραμμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP).

Η χώρα μας σημείωσε αξιόλογη επιτυχία με την έγκριση και των τεσσάρων προγραμμάτων που υπέβαλε, γεγονός που καταδεικνύει τις δυνατότητες ουσιαστικής συμμετοχής μας στην ανάπτυξη των νέων Ευρωπαϊκών Αμυντικών πρωτοβουλιών. Το γεγονός ότι οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) του χώρου στηρίχθηκαν, δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας από το 2021.

Κύριε Ζοζέπ Μπορέλ, καλώς ήλθατε».

ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ: «Σας ευχαριστώ, κ. Υπουργέ, σ’ ευχαριστώ Νικόλαε! Ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την εξαιρετική σύσκεψη που μόλις είχαμε.

Ήλθα στην Ελλάδα για να συναντήσω εσάς, τον Πρωθυπουργό και τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να συζητήσουμε τα πρόσφατα γεγονότα και την επιδεινούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τις γεωτρήσεις, τις θαλάσσιες διεκδικήσεις και τις υπερπτήσεις.

Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι. Επισκέφθηκα τα σύνορα και θα ήθελα να τονίσω ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοια θεωρούνται και είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μήνυμά μου είναι μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης και στήριξης.

Αυτή η απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα λάβει τη μορφή συζήτησης του θέματος στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ίσως αργότερα σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν χρειαστεί, σήμερα όμως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βρούμε μια λύση γι’ αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις.

Γιατί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, είναι προς το συμφέρον τους η βελτίωση των σχέσεων, όπως εξάλλου και για την Ελλάδα, είναι προς το συμφέρον της να έχει τις βέλτιστες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές της, και νομίζω ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αποκλιμάκωσης προκειμένου να σταματήσει αυτή η δυναμική και να μετατραπεί σε μια σχέση βασισμένη σε μια κοινή ατζέντα, βελτιώνοντας τη συνεργασία σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ελπίζω ότι οι συνομιλίες κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα βοηθήσουν προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι επιλογές και ο τρόπος δράσης για το μέλλον στις σχέσεις μας (και όταν λέω σχέσεις ΜΑΣ εννοώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας συγκεκριμένα ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με την Τουρκία και είμαι πρόθυμος και έτοιμος να υποστηρίξω και να συμβάλω σε έναν ειλικρινή και εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία.

Δεν θα μπορούσα όμως να μην εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό της για τη σημαντική συμβολή του στην επιχείρηση IRINI. Η επίβλεψη του εμπάργκο όπλων είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Λιβύη. Η Επιχείρηση IRINI σχεδιάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό και, χάρη στην Ελλάδα, υλοποιούμε ήδη αυτήν τη δραστηριότητα.

Χρειάζονται περισσότερα και ελπίζω ότι τα κράτη-μέλη μας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας.

Συζητήσαμε επίσης για την PESCO, τα προγράμματα για τη βελτιστοποίηση των δαπανών από κοινού για την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων μας, καθώς μέσω της συνεργασίας θα γίνουμε πιο δυνατοί. Και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε θα είναι ένας τρόπος να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες και την ισχύ προκειμένου η φωνή της να ακούγεται στον κόσμο.

Κύριε Υπουργέ, σας συγχαίρω για την τιμή να είστε Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας και σας ευχαριστώ για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση».