Δύο άνδρες, δύο γυναίκες για μία «Ανάσα». Ξεκίνησε η «κούρσα» διαδοχής στην παράταξη Τσανάκα

Ποιοι είναι οι «μνηστήρες», ποιοι έχουν ήδη ξεκινήσεις τις επαφές, ποιοι εμφανίζονται ως «βασιλικότεροι της... βασιλίσσης» και οι αστάθμητοι παράγοντες

Μπορεί οι δημοτικές εκλογές του 2023 να είναι ακόμα μακριά, ωστόσο με (σχεδόν) δεδομένη την «απόσυρση» της Δήμητρας Τσανάκα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη δημοτική παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο» της τ. Δημάρχου Καβάλας ήδη έχει ξεκινήσει η «κούρσα» της διαδοχής.

Παρά το γεγονός ότι η «Ανάσα» δεν κατάφερε να κερδίσει την εκλογική μάχη του 2019, χάνοντας «πανηγυρικά» στον δεύτερο γύρο από τον «Σύγχρονο Δήμο» του Θόδωρου Μουριάδη ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος Καβάλας με το εντυπωσιακό ποσοστό του 62%, εντούτοις –ελέω απλής αναλογικής– η παράταξη Τσανάκα αυτή την περίοδο «μετράει» 12 συμβούλους, τους περισσότερους από κάθε άλλη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που αφενός την καθιστά «ρυθμιστή» του πολιτικού παιχνιδιού και αφετέρου «γεννά» φιλοδοξίες εντός της ομάδας για την «επόμενη μέρα» μετά την «εποχή Τσανάκα».

Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, τουλάχιστον τέσσερα (4) στελέχη της «Ανάσας», δύο άνδρες και δύο γυναίκες, φέρεται να ενδιαφέρονται για να διαδεχθούν την τ. Δήμαρχο στο «τιμόνι» της παράταξης.




Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος, αν και από τα νεότερα «μέλη» της παράταξης (εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2019), εμφανίζεται μέχρι στιγμής ως ο «θερμότερος» διεκδικητής της θέσης του επικεφαλής της «Ανάσας», αφού έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές, τόσο με τα εκλεγμένα μέλη της ομάδας όσο και με υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις εκλογές του 2019, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είχε συγκεντρώσει 866 σταυρούς προτίμησης.

Η «πρώτη» της «Ανάσας», εκλεγμένη στο Δημοτικό Συμβούλιο με 1.275 σταυρούς, η Μαρία Φραντζεσκάκη επίσης «ακούγεται» ότι θα ενδιαφέρονταν να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης, χωρίς ωστόσο η ίδια να έχει «βγει» ενεργά προς τα έξω…

Δεύτερη σε σταυρούς (1.047) αλλά πρώτη σε «αγωνιστικότητα», η Αναστασία Ιωσηφίδου φρόντισε εξ αρχής της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου να «χτίσει» ένα ηγετικό προφίλ. Η πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ «εμφανίζεται» καθημερινά σε συγκεκριμένα τοπικά ΜΜΕ και «ξεσπαθώνει» με αντιπολιτευτικές «κορόνες» επί πολλών θεμάτων, διεκδικεί τον λόγο -αλλά και τα «φώτα»- σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ δεν είναι μυστικό ότι γράφει (αν και δεν… υπογράφει) όλες τις ανακοινώσεις της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο».

Τέλος, ο Γιώργος Γραμμένος επίσης δεν έχει κρύψει ότι θα τον ενδιέφερε να διεκδικήσει τη Δημαρχεία της Καβάλας το 2023 ως επικεφαλής της «Ανάσας». Στην πρώτη πεντάδα των συμβούλων της παράταξης (το 2019 πήρε 920 σταυρούς προτίμησης) και με την προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου την περίοδο 2014-2019 αλλά και την προεδρεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας στις «αποσκευές» του, ο κ. Γραμμένος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει το «δεξιό» προφίλ της παράταξης και να συσπειρώσει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Ως αστάθμητος παράγοντας σε όλα τα παραπάνω σενάρια, θα πρέπει να συνυπολογιστεί μια «εξω-παραταξιακή» υποψηφιότητα με τις «ευλογίες» της Νέας Δημοκρατίας (ήδη έχουν «ακουστεί» τα ονόματα του Διοικητή του Νοσοκομείου και τ. βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Κωνσταντίνου Κλειτσιώτη αλλά και του υιού του πρώην Δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη, του Γιάννη) αλλά και μια «νέα» υποψηφιότητα της… ίδιας της Δήμητρας Τσανάκα η οποία, το έχει δηλώσει -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ότι «δεν αποκλείει» να «τρέξει» ξανά για Δήμαρχος το 2023!