ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: 7 ερωτήματα για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος «καλεί» Διοίκηση και Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου να απαντήσουν - «Μπηχτές» για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά και για «αναξιοκρατία» σε προσλήψεις προσωπικού λόγω κορονοϊού

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από την «εμφάνιση» της πανδημίας του Covid-19 ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας επιχειρεί να ανοίξει έναν «δημόσιο διάλογο» για τη δημόσια υγεία με επίκεντρο τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρεί ότι οι πολίτες «πρέπει να γνωρίζουν» και για τον λόγο αυτό καταθέτει δημόσια επτά (7) ερωτήματα που αφορούν σε όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο ΓΝΚ το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ζητά τα παραπάνω ερωτήματα να απαντηθούν ή, τουλάχιστον, να τοποθετηθούν επ’ αυτών όχι μόνον η Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και το Σωματείο των Εργαζομένων σε αυτό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Επειδή οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν το τι, το πώς και το γιατί…

«Πριν τέσσερις μήνες ξεκίνησε και στη χώρα μας η υγειονομική κρίση του κορονοϊού που ανέδειξε την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας ως μοναδικού φορέα, που θα ήταν σε θέση να εγγυηθεί τη δημόσια υγεία με την προϋπόθεση της σωστής λειτουργίας του. Αυτή την περίοδο που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, είναι ιδιαίτερης σημασίας να γνωρίζουν οι πολίτες τι έγινε το διάστημα αυτό στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Τα προβλήματα είναι πολλά, οι ελλείψεις ακόμη περισσότερες, τα ερωτήματα για τη μελλοντική πορεία του Νοσοκομείου είναι εύλογα και οι ανησυχίες των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Επειδή οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν το τι, το πώς και το γιατί, απευθυνόμαστε στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί η κοινωνία της πόλης, για τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Γιατί δεν τηρήθηκε η αρχή της αξιοκρατίας στην επιλογή εργαζομένων κατά την ανάθεση θέσεων ευθύνης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες βοά το νοσοκομείο; Γιατί δεν τηρήθηκαν όλα όσα στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται;
  2. Πόσοι γιατροί έχουν προστεθεί στο δυναμικό του ΓΝΚ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών; Πόσοι απ’ αυτούς είναι μόνιμοι και πόσοι επικουρικοί; Είναι επαρκής ο αριθμός αυτών στη βάση της λογικής της ισχυρής ενίσχυσης του ΕΣΥ; Ανανεώθηκε η θητεία των επικουρικών γιατρών των οποίων η θητεία έληξε ή λήγει;
  3. Θα προχωρήσει η γενναία πρόταση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου για Νέο Οργανισμό του ΓΝΚ προκειμένου να μπορεί το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις de facto περιφερειακές ανάγκες και ρόλο που του αναλογεί;
  4. Θα υλοποιηθεί η εγκριθείσα πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, η οποία, υπενθυμίζουμε, είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά ‘πάγωσε’ από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για λόγους απολύτως προσχηματικούς;
  5. Πού βρίσκεται το ζήτημα της λειτουργίας του “μικρού” Κέντρου Αποκατάστασης στην αναξιοποίητη πτέρυγα του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) της Χρυσούπολης; Υπενθυμίζουμε ότι για τον σκοπό αυτό είχαν προσληφθεί, με ετήσια σύμβαση, από την προηγούμενη διοίκηση του ΓΝΚ 5 νοσηλεύτριες, 2 φυσικοθεραπευτές και μια διοικητική υπάλληλος, ενώ το τελευταίο διάστημα προσλήφθηκε και μόνιμος ιατρός στην ειδικότητα της φυσιατρικής. Γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των 8 εργαζομένων που έληξε τέλος Ιανουαρίου; Γιατί δεν χρηματοδοτεί το Υπουργείο τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες στην συγκεκριμένη πτέρυγα προκειμένου να καταστεί αυτή πλήρως λειτουργική; H σχετική μελέτη βρίσκεται στο Υπουργείο εδώ και καιρό!
  6. Πόσες λειτουργικές κλίνες διαθέτει η ΜΕΘ, έχει προσληφθεί ή σχεδιάζεται να προσληφθεί προσωπικό για την υποστήριξή τους;
  7. Σε τι φάση υλοποίησης βρίσκεται η δημιουργία «Αιμοδυναμικού Κέντρου» στο Νοσοκομείο Καβάλας που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη διοίκηση, στο πλαίσιο του οποίου μεταξύ άλλων προβλέπονταν οι προμήθεια και λειτουργία ενός Ψηφιακού Αγγειογράφου-Στεφανιογράφου; Θυμίζουμε ότι για τη λειτουργία τμήματος, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες πρόσληψης, δύο μόνιμων ειδικών γιατρών.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο διάλογος για τα ζητήματα δημόσιας υγείας που απασχολούν όλους μας πρέπει να γίνεται δημόσια. Ξεκινάμε λοιπόν με τα ζητήματα-ερωτήματα αυτά και καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς επίσης και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων του νοσοκομείου να τοποθετηθούν επ’ αυτών».