Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό [φωτογραφίες]

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη στην τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ», το οποίο αποτελεί μια ευγενική δωρεά του προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Οικονόμου παρέστησαν τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ο θαλασσινός αυτός αέρας μπορεί να δημιουργεί κάποια τεχνικά προβλήματα στην εκφώνηση ενός σελιδοποιημένου χαιρετισμού, εγώ όμως βλέποντας προοπτικά την κατάσταση, θα το εκλάμβανα σαν ούριο άνεμο που φυσάει για το Πολεμικό μας Ναυτικό και αυτό το διάστημα νομίζω θα το διαπιστώσετε κι εσείς.

Αισθάνομαι λοιπόν σήμερα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να παραβρεθώ και να χαιρετίσω την ένταξη του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ» στην δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η σημερινή ένταξη είναι ιδιαίτερης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, καθόσον έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη απόκτηση του «ΑΤΛΑΣ-1», εκσυγχρονίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αλλά και επαυξάνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της εν πλω υποστήριξης των επιχειρησιακών δράσεων του στόλου μας.

Είναι ευτύχημα για το Πολεμικό Ναυτικό, σε δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς να έχει την δυνατότητα να εντάσσει σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο κύριες Μονάδες στη δύναμη του και μάλιστα Μονάδες που χαρακτηρίζονται ως υψηλής αξίας από επιχειρησιακής απόψεως.

Οι καιροί μας δεν χαρακτηρίζονται μόνο από δημοσιονομική στενότητα, παράλληλα χαρακτηρίζονται και από γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή του άμεσου εθνικού μας ενδιαφέροντος. Το Πολεμικό Ναυτικό ως βασικός παράγοντας ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα στην Μεσόγειο, εγγυάται την κυριαρχία τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Και καθιστά τη χώρα ισχυρό σύμμαχο για τους φίλους, αλλά και φόβητρο, για τους επίδοξους αντιπάλους, προσδίδοντας αξιοπιστία και βαρύτητα, στο ρόλο της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις της περιοχής.

Το Πολεμικό Ναυτικό εν προκειμένω, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόκληση της ένταξης των νεοαποκτηθέντων αυτών μονάδων, και στην άμεση επιχειρησιακή τους αξιοποίηση. Πριν από δύο εβδομάδες, ο «ΑΤΛΑΣ-1», συμμετείχε σε στοιχεία επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο την ηγεσία, όσο και τα πληρώματα των πλοίων, του «ΑΤΛΑΣ-1», και του «ΗΡΑΚΛΗΣ», και να τους ευχαριστήσω.

Στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του «ΗΡΑΚΛΗΣ», θα ήθελα να ευχηθώ, ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στη πλώρη τους και να μας κάνουν υπερήφανους με τη δράση και τη παρουσία του πλοίου, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, αλλά και όπου το καθήκον τους καλέσει.

Ήρεμες θάλασσες να υπάρχουν πάντα μπροστά σας γαλήνιες, αν και νομίζω, κυρίες και κύριοι, ότι οι τρομερές δυνατότητες αυτού του πλοίου, θα αποδειχθούνε καλύτερα σε όχι τόσο ήρεμες θάλασσες, αλλά αυτό είναι μία άλλη υπόθεση. Η ευχή είναι πάντα για ήρεμες και γαλήνιες θάλασσες.

Βέβαια πρέπει να πω εδώ, ότι η δυνατότητα της ένταξης των δύο αυτών μονάδων στο στόλο, οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Πάνο Λασκαρίδη, ο οποίος έμπρακτα αποδεικνύει την αγάπη για την πατρίδα και το Πολεμικό Ναυτικό, καλύπτοντας επανειλημμένα, πλείστες ανάγκες που εκτείνονται από την χρηματοδότηση εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης, έως και την προσφορά σκαφών, όπως ακριβώς είναι και η περίπτωση του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΗΡΑΚΛΗΣ». Ξέρω ότι δεν του αρέσει να ακούγονται αυτά, αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να μην τα πούμε ώστε να τονίσουμε την τεράστια προσφορά του και το έργο του.

Στο πλαίσιο λοιπόν της επίσημης αναγνώρισης προσφοράς του Πάνου Λασκαρίδη από την Πολιτεία, εντάσσεται σήμερα η απονομή με Διάταγμα της Εξοχοτάτης Πρόεδρου της Δημοκρατίας, του βαθμoύ του Υποναύαρχου επί τιμή, σε ένα άνθρωπο της θάλασσας που η αγάπη του και η προσφορά του για το Πολεμικό Ναυτικό του δίνει δικαιωματικά την ιδιότητα του υψηλόβαθμου στελέχους αυτού.

Ως απλός Έλληνας πολίτης, τον ευχαριστώ για αυτή του την προσφορά και για το μήνυμα που εκπέμπει για την ανιδιοτελή στήριξη στην πατρίδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς ότι η πατρίδα και η κοινωνία χρειάζεται την συνεισφορά όλων μαζί και του καθενός ξεχωριστά.

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχω την ευχαρίστηση να απονείμω τη Διαμνημόνευση του «Αστέρα Αξίας και Τιμής» στον κ. Λασκαρίδη διότι ως συνιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπιστωμένης οικονομικής δυσχέρειας που διέρχεται το Ελληνικό κράτος, διαπνεόμενος από γενναιοδωρία και αλτρουισμό, συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την κάλυψη πλείστων αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πλέον πρόσφατη απόδειξη αυτής της πολύτιμης συμβολής βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας.