Λαϊκή Συσπείρωση: Να πάρει θέση ο Δήμος Καβάλας για τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί

Πρόταση Χρήστου Ποτόλια προς το Δημοτικό Συμβούλιο για έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της απόφασης Ερντογάν

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ο Χρήστος Ποτόλιας ζητά να ενταχθεί στα Προ Ημερησίας Διάταξης θέματα της επερχόμενης συνεδρίασης του Σώματος η έκδοση ψηφίσματος κατά της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Στο κείμενό του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καβάλας κάνει λόγο για τουρκική προκλητικότητα που «κλιμακώνεται βήμα-βήμα», ενώ χαρακτηρίζει «προκλητικές και επιφανειακές» τις αντιδράσεις για το ζήτημα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης ψηφίσματος Ποτόλια.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας καταδικάζει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείο, σε τζαμί. Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα-βήμα. Η κυβέρνηση της Τουρκίας οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών.

Είναι επίσης προκλητικές και επιφανειακές οι αντιδράσεις για το θέμα, τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, που εκθέτουν όλους όσους έχουν ευθυγραμμιστεί με τις δυνάμεις του αμερικανοΝΑΤΟϊκού τόξου, τις οποίες έχουν αναγορεύσει σε προστάτες του διεθνούς δικαίου, ενώ είναι οι ίδιες που ανέχονται –αν δεν ενθαρρύνουν– την τουρκική προκλητικότητα».