Μακάριος Λαζαρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει παρακράτος για να διατηρηθεί στην εξουσία

Συνέντευξη του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στην εφημερίδα Kontra News

«Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είδαν και συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκ των πραγμάτων  δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την πολιτική ζωή του τόπου. Όμως, πρόκειται για καταγγελίες που δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να περάσουν έτσι. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να συνεχίζονται οι φοβερές αποκαλύψεις είτε στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, είτε στην υπόθεση Καλογρίτσα και να μην διερευνηθούν».

Αυτό τονίζει ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kontra News» και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, «για ένα καλά οργανωμένο παρακράτος που είχε στηθεί από την προηγούμενο συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον κ. Νίκο Παππά. Το “δεξί χέρι” του τέως πρωθυπουργού που εμφανίζεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο σε μια σειρά υποθέσεων που μόνο “καθαρές” δεν δείχνουν».

Ερωτηθείς αν «η “μαύρη τρύπα” από τη “μπόχα” που παράγουν οι κασέτες δεν είναι επικίνδυνη και για τα δύο μεγάλα κόμματα», ο κ. Λαζαρίδης απαντά: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εφόσον κάποιος έχει συμπεριφερθεί παράνομα και ενάντια στο κοινό καλό, απ’ όπου και αν προέρχεται και όπου και αν ανήκει ιδεολογικά και κομματικά, οφείλει να λογοδοτήσει και, αν αποδειχθεί ένοχος, να τιμωρηθεί».

Το κλίμα πόλωσης πάντως, εκτιμά, «δεν βοηθά στην πορεία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι επιδίωξή μας, παρά τις πολλές αφορμές που μας δίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει την προσοχή του στη θετική ατζέντα της χώρας. Έτσι, επιλέγει να μην μιλά πολύ και δεν θα μιλήσει -κατά δήλωσή του- πολύ γι’ αυτά τα ζητήματα, αφήνοντας τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ενίσχυση των θεσμών, προκειμένου η δημοκρατία να είναι ακόμα περισσότερο ενισχυμένη».

Κάνοντας έναν απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Λαζαρίδης, υπογραμμίζει: «Το πρόσημο που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τον ένα χρόνο της θητείας της, κατά κοινή ομολογία, είναι απολύτως θετικό. Από την 7η Ιουλίου του 2019 μέχρι και σήμερα, ανταποκριθήκαμε απόλυτα στις απαιτήσεις και, παρά τις απρόβλεπτες δυσκολίες, καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να βελτιώσουμε ριζικά την εικόνα της χώρας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ο Πρωθυπουργός κατάφερε αυτό το διάστημα να κτίσει ένα νέο κοινωνικό κεφάλαιο και να κάνει τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά το Κράτος. Είμαστε υπερήφανοι για το μέχρι τώρα έργο μας».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Λαζαρίδη στην Kontra News

Πιστεύετε ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών μπορούν να δημιουργήσουν τοξική ατμόσφαιρα στη δημόσια ζωή;
Αναμφίβολα, οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είδαν και συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκ των πραγμάτων  δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την πολιτική ζωή του τόπου. Όμως, πρόκειται για καταγγελίες που δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να περάσουν έτσι. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να συνεχίζονται οι φοβερές αποκαλύψεις είτε στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, είτε στην υπόθεση Καλογρίτσα και να μην διερευνηθούν. Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για ένα καλά οργανωμένο παρακράτος που είχε στηθεί από την προηγούμενο συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον κ. Νίκο Παππά. Το «δεξί χέρι» του τέως πρωθυπουργού που εμφανίζεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο σε μια σειρά υποθέσεων που μόνο «καθαρές» δεν δείχνουν. Όλα τα στοιχεία συντείνουν  στο ίδιο γεγονός: Ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, υπήρχε ένα παρακράτος το οποίο σχετιζόταν με παραδικαστικά κυκλώματα, με επιχείρηση άλωσης των Μ.Μ.Ε. και προσπάθεια δημιουργίας ενός καθεστώτος. Και όλα αυτά, για να διατηρηθεί στην εξουσία μια ομάδα ανθρώπων, η οποία εκμεταλλεύτηκε την αγωνία του κόσμου μέσα στην οικονομική κρίση, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο. Αναμφίβολα, είναι μια βαθιά πληγή στη διάκριση των εξουσιών και στη Δημοκρατία μας, που οφείλουμε, τώρα που την εντοπίσαμε, να την καθαρίσουμε καλά.

Η «μαύρη τρύπα» από την «μπόχα» που παράγουν οι κασέτες δεν είναι επικίνδυνη και για τα δύο μεγάλα κόμματα;
Κυρία Λιάκου, «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Εφόσον κάποιος έχει συμπεριφερθεί παράνομα και ενάντια στο κοινό καλό, απ’ όπου και αν προέρχεται και όπου και αν ανήκει ιδεολογικά και κομματικά, οφείλει να λογοδοτήσει και, αν αποδειχθεί ένοχος, να τιμωρηθεί. Συμφωνώ ότι αυτές οι καταστάσεις δεν είναι ευχάριστες για κανέναν. Γιατί, μην νομίζετε ότι στη Νέα Δημοκρατία χαιρόμαστε και είμαστε ευτυχείς με αυτά που βγαίνουν στο φως. Θα προτιμούσαμε να αντιπαρατεθούμε με την αντιπολίτευση ανταλλάσσοντας αμιγώς πολιτικά επιχειρήματα. Πάντως, απ’ όλα όσα εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες, προκύπτει και ένα ακόμα συμπέρασμα, που το προσδιόρισε πρόσφατα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: η εκκωφαντική απάντηση – εκδίκηση της ίδιας της πραγματικότητας σε όλους αυτούς οι οποίοι μας κουνούσαν το δάκτυλο, κρατώντας μία ζυγαριά στην οποία έβαζαν από τη μία μεριά το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα, που πλέον έχει καταρριφθεί στην πράξη. Όπως επίσης σαφές είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα συγκλονιστικά που αποκαλύπτονται, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αδιερεύνητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει και η ελληνική Δικαιοσύνη να συνεχίσει να κάνει το έργο της και, όπου προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, να αναλαμβάνει η Βουλή.

Πόσα «Ειδικά Δικαστήρια» μπορεί να αντέξει μια χώρα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;
 Είναι προφανές ότι το κλίμα πόλωσης δεν βοηθά στην πορεία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι επιδίωξή μας, παρά τις πολλές αφορμές που μας δίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει την προσοχή του στη θετική ατζέντα της χώρας. Έτσι, επιλέγει να μην μιλά πολύ και δεν θα μιλήσει – κατά δήλωσή του – πολύ γι’ αυτά τα ζητήματα, αφήνοντας τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ενίσχυση των θεσμών, προκειμένου η Δημοκρατία να είναι ακόμα περισσότερο ενισχυμένη. Οφείλουμε να βλέπουμε μπροστά, διασφαλίζοντας παράλληλα με θεσμικό τρόπο ότι οποιαδήποτε υπόθεση θα διερευνάται εξονυχιστικά, μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια.

Μετά από έναν χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ποια πιστεύετε ότι είναι τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης και ποια τα  αρνητικά της σημεία;
Το πρόσημο που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τον ένα χρόνο της θητείας της, κατά κοινή ομολογία, είναι απολύτως θετικό. Από την 7η Ιουλίου του 2019 μέχρι και σήμερα, ανταποκριθήκαμε απόλυτα στις απαιτήσεις και, παρά τις απρόβλεπτες δυσκολίες, καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να βελτιώσουμε ριζικά την εικόνα της χώρας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ο Πρωθυπουργός κατάφερε αυτό το διάστημα να κτίσει ένα νέο κοινωνικό κεφάλαιο και να κάνει τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά το Κράτος. Μέσα σε αυτούς τους δώδεκα μήνες η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί με επιτυχία δύο μεγάλες κρίσεις: την μεταναστευτική στον Έβρο την οποία έστησε η Τουρκία και την υγειονομική, με την πανδημία του κορωνοϊού. Η χώρα μας ανέκτησε τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, καταφέρνοντας μετά από χρόνια να μην είναι το «μαύρο πρόβατο», αλλά να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Έγιναν πολλά και έχουν να γίνουν πολλά ακόμα. Ακόμα και τις όποιες λίγες αστοχίες, όπως η επιλογή Διοικητών στα Νοσοκομεία και η αρχική κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχαμε το πολιτικό θάρρος να τις αναγνωρίσουμε και να τις διορθώσουμε άμεσα. Είμαστε υπερήφανοι για το μέχρι τώρα έργο μας και βέβαιοι ότι η προσπάθεια για αναγέννηση της χώρας θα συνεχιστεί, υπό την ασφαλή καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς. Με αποφασιστικότητα, θέληση, αυτοπεποίθηση και σχέδιο, πάμε την Ελλάδα μπροστά.