Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας οδηγούν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 στη διαδικτυακή συζήτηση την οποία διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα: «Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας και πολύτιμος σύμμαχος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Σχολίασε εκτενώς την σχεδόν καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, με συστηματικές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της.

Όπως τόνισε, η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στην τριμερή αμυντική συνεργασία η οποία αναπτύσσεται από τη χώρα μας μαζί με την Κύπρο στην περιοχή όσο και στη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ η οποία πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, αλλά και τις αυξημένες προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνσή της το προσεχές διάστημα.