Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ: Ομόφωνο ψήφισμα για το άνοιγμα της Νυμφαίας

Όσα μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας από τη συνεδρίαση για την αναβάθμιση του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και για το πρόγραμμα των ψεκασμών για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης μίλησε στο ALPHA Radio 88,6 για τα έργα τα οποία έχουν γίνει στον Νομό Καβάλας, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ κατά την οποία συζητήθηκαν πολλά θέματα με προεξάρχον το ζήτημα της αναβάθμισης του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, το άνοιγμα των συνόρων στην Περιφέρειά μας, αλλά και το πρόγραμμα των ψεκασμών για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Ψήφισμα  για να ανοίξει η Νυμφαία

«Εκδόθηκε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητάμε να ανοίξουν οι περιφερειακοί σταθμοί της Περιφέρειάς μας, μεταξύ αυτών και η Νυμφαία, πάντα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το συμπέρασμα που βγήκε είναι πως εξαιτίας του κλεισίματος των μεθοριακών σταθμών, λόγω της πανδημίας, ο τουρισμός έχει μια υψηλή πτώση που φτάνει το 80%, τουλάχιστον για την Καβάλα και τη Θάσο. Το ψήφισμα ήταν ομόφωνο και αυτό δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων μας. Δυστυχώς δεν συνειδητοποίησαν τα αρμόδια υπουργεία την ζημιά που προκαλεί στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως το κλείσιμο των πυλών εισόδου στην χώρα μας. Δεν είναι εύκολο βέβαια να υπάρχει απόλυτη υγειονομική κάλυψη, γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα από θέμα μηχανημάτων για τα τεστ που χρειάζονται και είναι πανάκριβα. Τον επιχειρηματία όμως δεν τον ενδιαφέρει αυτό. Ζητά λύσεις από την κυβέρνηση που ουσιαστικά έχει αυτόν τον ρόλο, να βρίσκει δηλαδή λύσεις. Από την πλευρά μας στηρίζουμε τους επιχειρηματίες και οφείλουμε να βρούμε λύσεις», δηλώνει ο κ. Αντωνιάδης.

Αναβάθμιση του Λιμανιού «Απόστολος Παύλος» για άνοιγμα της κρουαζιέρας στην Καβάλα

Όσον αφορά τη σύσκεψη η οποία έγινε στο Επιμελητήριο της Καβάλας για τον τουρισμό κρουαζιέρας, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι «το 2020 το έχουμε χάσει τουριστικά, γενικότερα ως Ελλάδα, αφού υπάρχει μεγάλη πτώση σε ακτοπλοϊκές και αεροπορικές αφίξεις. Ακόμη και για το 2021 είναι πολύ δύσκολη η επανάκαμψη στη χώρα μας. Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι φορείς του τουρισμού να καθίσουμε και να βάλουμε στο τραπέζι μακροχρόνιους μεγάλους στόχους για την επόμενη δεκαετία, για το πώς θέλουμε να κινηθεί ο τουρισμός στην περιοχή μας. Τους θέλουμε όλους τους τουρίστες από παντού, όμως πρέπει να έχουμε μια στοχευμένη αγορά, αφού ο τουρισμός είναι ευάλωτος και ακόμη πρέπει να έχουμε ανοιχτές πηγές τροφοδοσίας τουρισμού από όλες τις πλευρές και μία από αυτές είναι η κρουαζιέρα. Η κρουαζιέρα όμως είναι ένας τομέας τουρισμού που εδώ στην περιοχή μας δεν τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Τα τελευταία χρόνια τον αναζητούμε και αυτό λόγω της γειτνίασής μας με το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Επομένως όσο αναβαθμίζεται τουριστικά το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης θα έχουμε και εμείς οφέλη τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να γίνονται έργα ουσίας στο επιβατικό λιμάνι “Απόστολος Παύλος”. Αυτός είναι και ο στόχος μας ως Περιφερειακή Ενότητα.

»Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περάσαμε δυο πολύ σημαντικές μελέτες για την επέκταση του προσήνεμου και επήνεμου μώλου στην Ιχθυόσκαλα. Θα υπάρξει καλύτερη θωράκιση του λιμανιού μας από τους νοτιάδες, καθώς και παροχές για τον ελλιμενισμό των πλοίων. Αν κάνουμε τις σωστές υποδομές και αν υπάρξει η σωστή προβολή του λιμανιού μας θα έχουμε και εμείς ένα καλό κομμάτι της κρουαζιέρας», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Αντιμετώπιση των κουνουπιών με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς

Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των ψεκασμών για την απάλειψη του σοβαρού προβλήματος κουνουπιών, διευκρινίζοντας, όμως, ότι παρά το ότι γίνονται πολλοί ψεκασμοί οι πολίτες μας δεν γνωρίζουν αυτό το πρόγραμμα το οποίο διεξάγει η Περιφέρεια και το χρηματοδοτεί.

«Την προηγούμενη τριετία το πρόγραμμα είχε 7 εκ. ευρώ και φέτος έφτασε τα 11,5 εκ. ευρώ. Εξ αυτών τα 7 εκ. αφορούν τους επίγειους ψεκασμούς και τα άλλα 4,5 τους εναέριους. Τα χρήματα είναι πολλά και τα δαπανά η Περιφέρεια σε μια σύμβαση τριετούς διάρκειας που έχει περάσει από ελέγχους νομιμότητας και είχε θετικά αποτελέσματα. Ένα πρόγραμμα που είχε αρχίσει επί θητείας του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Δίνουμε αυτά τα χρήματα γιατί μας αφορά απόλυτα η δημόσια υγεία, τώρα μάλιστα που έχουμε το θέμα της πανδημίας, αλλά μας απειλεί και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Το να έχουμε πιθανά δύο πανδημίες στην περιοχή μας, κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα. Για τον λόγο αυτό γίνονται επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί, για αυτό γίνεται και η προνυμφοκτονία από ανθρώπους που γνωρίζουν την δουλειά τους. Τα συνεργεία αυτά θα ψεκάζουν μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Περιμένουμε από το υπουργείο Υγείας να μας δοθεί η άδεια για να κάνουμε και ακμαιοκτονία από αέρος, από μια έμπειρη εταιρία που έχει 8 συνεργεία στον Νομό μας. Γίνονται ψεκασμοί στην επαρχία Νέστου, στον Δήμο Παγγαίου, στην Καβάλα και στη Θάσο για να περιορίσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών. Τις τελευταίες ημέρες από τα μηνύματα που έχουμε από διάφορα μέρη του Νομού μας, υπάρχει εμφανής περιορισμός από την ενόχληση των κουνουπιών και αυτό γιατί έχουμε εντατικοποιήσει τους ψεκασμούς», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.

Οι Δήμοι πρέπει να συμβάλλουν οικονομικά στα προγράμματα ψεκασμών

«Το παράπονό μου είναι πως οι Δήμοι δεν συνεισφέρουν καθόλου χρήματα για την ενέργεια αυτή, έχουν επαναπαυθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας. Κάποια στιγμή όμως πρέπει και οι Δήμοι να έχουν συμβολή. Ο Νομός Καβάλας είναι πολύ μεγάλος και τα κουνούπια έχουν φτάσει μέχρι τη Λεκάνη και το Βουνοχώρι. Όσο για τη Θάσο τα πράγματα είναι σοβαρότερα, γιατί το νησί είναι ένας τόπος ο οποίος συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Κάποια στιγμή πρέπει και αυτό να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων», σημείωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.