Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του-Ο κ. Παναγιωτόπουλος ακύρωσε ανειλημμένες υποχρεώσεις, έτσι ώστε να βρίσκεται συνεχώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω των εξελίξεων

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί τις τελευταίες ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας της κινητικότητας που παρατηρείται από πλευράς Τουρκίας, η οποία στέλνει στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης το ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis με στόχο την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (διαβάστε εδώ).

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο υφυπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής έχουν αλλάξει το πρόγραμμά τους ακυρώνοντας ανειλημμένες υποχρεώσεις, έτσι ώστε να βρίσκονται συνεχώς στα γραφεία τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου εξετάζουν μια σειρά από σενάρια αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει ότι οι Τούρκοι ενδέχεται να προχωρήσουν σε άμεση κλιμάκωση της έντασης, φθάνοντας ακόμη στην πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020 τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper, η οποία είχε προγραμματιστεί μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του κ. ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

O υπουργός αρχικά ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή η οποία περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε -για ακόμη μια φορά- ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.